Kassa

Welk ei is het diervriendelijkst?

31-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2171 keer bekeken
  •  
eieren doosje 930x520
Pasen komt eraan dus we gaan massaal aan de eieren! Er zijn verschillende soorten eieren te koop. Maar welk ei is nu het diervriendelijkst en hoe kun je daar als consument achter komen? De twee belangrijkste codes waar je als consument op kunt letten, is de gestempelde code op het ei dat werkt met cijfers en het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming dat werkt met sterren. Maar deze waarderingen komen niet altijd overeen.
Eicode
De gestempelde eicode is volgens de Europese regelgeving en staat op elk ei. Het bestaat uit een cijfercode op het ei en start met een nummer voor het soort houderij. Hoe hoger het nummer, hoe slechter de leefomstandigheden voor de kip.
Het Beter Leven Keurmerk
Het Beter Leven Keurmerk is het keurmerk van de Dierenbescherming die via sterren het welzijn van de het dier aangeeft. Hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden van het dier zijn (geweest).
De redactie van Kassa zag dat de code op het ei niet altijd overeenkomt met het aantal sterren van het Beter Leven Keurmerk. Wij kwamen in de supermarkten verpakkingen tegen van eieren met code 2 die drie sterren kregen en eieren met code 1 die twee sterren kregen. Ook zijn er veel doosjes die geen Beter Leven Keurmerk hebben, omdat de kippenboer het keurmerk niet heeft aangevraagd. En dit schept verwarring.
Volgens Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt de eicode niet alles over de mate van het dierenwelzijn . Dit komt omdat deze Europese wetgeving die de basis is van de eicode alleen uitgaat van minimum maten voor bijvoorbeeld oppervlakte per dier, lengte van zitstokken etc. maar niet van andere zaken zoals de indeling en inrichting van de stal, die bepalend zijn voor het uitvoeren van het natuurlijk gedrag van de kippen. Zo krijgen de Rondeel bij Albert Heijn, Kipster bij Lidl, het GIJS-ei bij Plus en het Vrolijke Kip Ei bij Deen de Europese code 2 voor scharreleieren, terwijl ze qua diervriendelijkheid 3 sterren van het Beter Leven keurmerk verdienen. Voor het meest diervriendelijke ei kun je het best het Beter Leven Keurmerk aanhouden en niet de code op het ei.
Wil je weten wat de sterren van het Beter Leven Keurmerk inhouden? Kijk dan hier .
Kipster
Sinds kort is er een nieuw ei op de markt: de Kipster. De producent van dit ei en verkoper Lidl beweren dat dit het dier- en milieuvriendelijkste ei ter wereld is. Aan de ontwikkeling van Kipster is ruim vier jaar gewerkt. De Nederlandse Dierenbescherming, Milieudefensie, Urgenda, Wageningen University en tal van andere specialisten zijn bij het ontwerpproces betrokken geweest. Lidl liet weten dat zij niet gecontroleerd hebben of deze claim klopt, Lidl vertrouwt 100% op Kipster.
Volgens de Reclame Code Commissie mag een reclame niet misleiden en moet het bedrijf kunnen bewijzen of de gemaakte uitspraak terecht is. Of Kipster deze claim mag gebruiken, kan de Reclame Code Commissie niet zeggen. De commissie doet alleen uitspraak als er melding over een reclame-uiting wordt gemaakt. Tot nu toe is er niet over Kipster geklaagd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Willem Weetniet
Willem Weetniet2 mei 2021 - 14:48

wat is het verschil bij eieren tussen biologisch en biologisch-dynamisch? klopt het dat biologische eieren niet-bevruchte eieren zijn?

Walker
Walker1 apr. 2018 - 13:23

Waarom nu pas, als iedereen al eieren gekocht heeft?Of ws lezen alleen degene dit die wél om een kippen leven geeft :(Het gros zal het een zorg zijn, als het maar goedkoop is.Zeggen dat ze van dieren houden, waarmee ze alléén doelen op hun hond of kat.

adrie van unen-raadersma
adrie van unen-raadersma1 apr. 2018 - 11:48

Ik eet het liefst mijn eigen eieren van mijn vrije uitloop kippen, die veel kruiden en fruit en groenten erbij gevoerd krijgen.

latevogel
latevogel1 apr. 2018 - 11:13

Op een uitzondering na, haal ik mijn eieren vrijwel altijd bij de boerderij vandaan waar de kippen rond het erf op een ruim stuk land kunnen rondlopen en waar ze binnen in het stro kunnen. Behalve dat je zeker bent dat die kip een goed leven (in onze ogen) heeft, zijn ze ook nog eens goedkoper dan in de winkel. 10 stuks voor 1,40 euro.Soms, bij "tijdgebrek" haal ik wel eens een doosje biologische eieren uit de winkel en hoop dat de opdruk klopt. Toch geloof ik dat de boerderijkippen het dier vriendelijkste ei leveren.

henk.aa
henk.aa1 apr. 2018 - 9:00

Wij hebben meestal vrijeuitloop eieren maar ook wel eieren van de zorgboerderij, daar moet je soms de kippen ontwijken want die lopen overal .Dat is dus een soort boeren kippenei.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!