Kassa

Wel vergoeding, geen rentebetaling voor Volkswagen dieselauto

  •  
30-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
volkswagen 1127
Kopers van dieselauto's krijgen hun onrechtmatig betaalde rente niet terug van Volkswagen. Daarnaast hebben eigenaren die hun auto na de herfst van 2015 kochten of al veel met hun auto hebben gereden geen recht meer op een vergoeding. Dat oordeelde het Federale Hof van Justitie in het Duitse Karlsruhe donderdag. Eigenaren van zogenaamde sjoemeldiesels van Volkswagen eisen in de zaak de hele aanschafwaarde van hun wagen terug.
Miljoenen auto's van Volkswagen leken door bepaalde software lange tijd minder vervuilend in testlabs dan ze in werkelijkheid waren. Nadat het dieselschandaal in 2015 aan het licht was gekomen werd er voor de diesels een softwareupdate geregeld. De auto's bleken toch nog vervuilend te zijn en op verschillende punten niet meer hetzelfde te reageren als voorheen.

Schadevergoeding eisen

In mei werd al bekendgemaakt dat tienduizenden gedupeerde klanten hun auto's in mogen leveren en geld terug kunnen eisen bij Volkswagen vanwege het schandaal. Een van de vragen die nog speelde in de zaak was of Volkswagen naast een schadevergoeding ook rente was verschuldigd over de kosten die gemaakt zijn voor de auto. De klanten die door het schandaal werden getroffen, hebben volgens het hof in ruil voor de aankoopprijs in een volledig ruikbaar voertuig kunnen rijden. Dat compenseerde het verlies van de mogelijkheid om het geld ergens anders voor te gebruiken al genoeg, zo oordeelde het hof. 
Daarnaast vindt het hof dat bij een totaal opgebruikte auto de financiële schade van de aankoop al volledig is gecompenseerd door het vele gebruik van de auto. Zo staat een eigenaar van een VW Passat met 285.000 kilometer op de teller nu met lege handen. Volgens Volkswagen zijn er maar een aantal vergelijkbare zaken, omdat weinig eigenaars van oudere auto's een vergoeding hebben geëist.

Geen vergoeding auto's na 2015

Klanten die na het najaar van 2015, toen de fraude aan het licht kwam, een dieselauto kochten, is Volkswagen ook geen compensatie verschuldigd. Consumenten hadden op dat moment immers kunnen weten wat de nadelen waren van een VW-diesel, en kan de automaker vanaf dat moment geen misleiding worden verweten, zo stelde het hof. Er waren zo'n 10.000 mensen die compensatie eisten voor hun na 2015 gekochte auto. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!