Wel in basispakket, maar niet vergoed
• 22-03-2011
• leestijd 2 minuten
Hanneke Bult is 59 jaar en heeft sinds haar negende Diabetes Mellitus type 1, oftewel suikerziekte. Hanneke is door haar ziekte slechtziend geworden. En, tot voor kort, had ze regelmatig last van ernstige hypo’s, waarbij ze bewusteloos raakte.
Sinds drie jaar heeft Hanneke geen enkele hypo meer gehad. Toen kwam de continu-glucose-meter op de markt en die heeft Hanneke direct aangeschaft. Dit apparaat bestaat uit een klein metertje, dat Hanneke in haar broekzak draagt en uit sensoren die ze zelf moet aanbrengen in haar bovenarm. Als haar bloedsuikerspiegel te laag wordt, geeft de meter een alarmsignaal en weet Hanneke dat ze iets moet drinken of eten. De sensor moet iedere vijf dagen vervangen worden, kosten: € 400 per maand. Een bedrag dat Hanneke zelf betaalt.
Als de meter en sensoren per 1 november 2010 in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering komen, denkt Hanneke de kosten van de sensoren voortaan te kunnen declareren bij haar zorgverzekeraar Univé. Maar Univé verwijst Hanneke door naar haar ziekenhuis. De verzekeraar heeft namelijk een factuur met een specifieke code nodig van het ziekenhuis.
Als Hanneke vervolgens aanklopt bij het ziekenhuis, wordt ze weer terug verwezen naar Univé. En inmiddels belt Hanneke al maanden met Univé, met het ziekenhuis, weer met Univé, weer met het ziekenhuis…, zonder enig resultaat!
De Belbus schakelt Hans Meerman in, zorgverzekerings-expert bij stichting De Ombudsman. Hij concludeert dat Hanneke wel degelijk recht heeft op vergoeding van de sensoren. En dus gaat Hans met Hanneke naar Univé.
Daar vertelt een woordvoerder van Univé dat er nog overleg gaande is tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars over de vergoeding van de meter en sensoren. Maar deze woordvoerder vindt dat de klant hier inderdaad niet de dupe van mag zijn. Hanneke krijgt voortaan, en met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2010, de sensoren vergoed. De oplossing geldt voor iedere Nederlander die vanwege zijn of haar indicatie in aanmerking komt voor een continue glucose meter.
U bereikt de Belbus via Postbus 3000, 1200 CZ in Hilversum, of
belbus@vara.nl.