Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Weinig klachten acties specialisten'

08-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stethoscope_359x210_13.jpg
Enkele patiënten hebben donderdag geklaagd via de klachtenlijn van de patiëntenorganisatie NPCF over de zondagsdiensten van de medisch specialisten, zo heeft de organisatie aan het eind van de middag gemeld.
De specialisten voerden donderdag actie uit protest tegen plannen van het kabinet om artsen in de toekomst op een andere manier te gaan betalen. Ze willen dat het nieuwe kabinet de plannen bijstelt. Volgende week bepalen ze of er nog meer acties zullen volgen.
De artsen verleenden donderdag alleen spoedzorg in de ziekenhuizen. Alle niet-urgente behandelingen zijn uitgesteld. De patiënten zijn via brieven van tevoren gewaarschuwd. De paar klachten die bij de NPCF binnenkwamen, gingen volgens een woordvoerster over de overlast die patiënten door het uitstel oplopen. ,,Ze moeten nu opnieuw opvang regelen, of komen op hun werk in de knoei door de nieuwe datum.''
De artsen zullen in de nieuwe voorstellen in veel gevallen veel minder gaan verdienen, maar ze zeggen niet daarom te protesteren. Volgens hen zit de angel in het plan om ziekenhuizen voortaan vast te laten stellen wat het salaris van de dokters wordt. De directies kunnen dan bonussen uitkeren aan artsen die bijvoorbeeld weinig fouten maken en/of klantvriendelijk zijn. De specialisten zeggen bang te zijn dat boekhouders en managers kunnen bepalen welke zorg een patiënt wel of niet krijgt.
Het ministerie van Volksgezondheid ontkent overigens dat hiervan sprake is. In de wet ligt vast dat artsen op medisch inhoudelijke gronden bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft. Directeuren krijgen daar geen vat op, zegt een woordvoerster. Het ministerie wil wel bereiken dat artsen bijvoorbeeld minder 'onnodige verrichtingen' uitvoeren door patiënten bijvoorbeeld extra vaak terug te laten komen voor controle, of te opereren terwijl dat niet per se nodig is. Artsen zouden die extra verrichtingen uitvoeren om hun inkomen op te krikken.
Door het toezicht van de directeuren zou dat in de toekomst onmogelijk moeten worden. Nu blijkt niemand, ook het ministerie niet, greep te hebben op de uitgaven aan de specialisten. De budgetten worden daardoor al jaren met enkele miljarden per jaar overschreden. Het gaat om geld dat door premiebetalers (dat zijn alle volwassen Nederlanders) wordt opgebracht.
Het nieuwe kabinet lijkt de voorstellen van demissionair minister Klink van Volksgezondheid te willen overnemen. De Tweede Kamer heeft de voorstellen tot nu toe gesteund.
De voorstellen betreffen de 'vrijgevestigde' artsen, dat wil zeggen de dokters die niet in vaste dienst zijn bij een ziekenhuis. Het gaat om ongeveer de helft van de twaalfduizend specialisten die in Nederland werken. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor