Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weinig beweging in hypotheekrentes

10-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1438 keer bekeken
  •  
geldstapel 1127

Er lijkt sinds oktober weinig verandering te zijn in de hypotheekrentes. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. Dat de rentes gelijk blijven is opvallend, gezien verschillende centrale banken hebben aangegeven dat ze hun steunpakketten gaan afbouwen. 

Verschillende centrale banken hebben aangekondigd dat ze hun steunpakketten gaan afbouwen. Normaliter zou dat nieuws leiden tot een stijging van kapitaalmarktrentes, aldus Amanda Bulthuis van Rente.nl. Dat maakt het opvallend dat de hypotheekrentes juist nauwelijks bewegen; “Omdat hypotheekverstrekkers hun rentes op die kapitaalmarktrentes baseren.”, legt Bulthuis uit.

Per saldo weinig verandering

Bulthuis geeft aan: “We zien wel dat enkele hypotheekverstrekkers de rentes licht verhogen of verlagen, maar per saldo zit er weinig beweging in de hypotheekrentes.” Dat de hypotheekrentes nauwelijks veranderen is volgens haar te verklaren doordat er onzekerheid is over het economische herstel, vanwege de omikronvariant van het coronavirus.

ECB-rente is laag

Vanwege die onzekerheid is de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtig met het afbouwen van de economische steunpakketten en houdt ze de ECB-rente momenteel laag. Dat zorgt ervoor dat de kapitaalmarktrentes en hypotheekrentes nog niet stijgen, legt Bulthuis uit. 

Later in 2022 alsnog een stijging

Toch vult Bulthuis aan dat het te verwachten is dat later in 2022 alsnog een rentestijging zal plaatsvinden. “De centrale banken hebben de afbouwmaatregelen uitgesteld, maar later dit jaar zullen ze die waarschijnlijk alsnog doorzetten. De stijging van de hypotheekrentes die daarop volgt, zal echter klein blijven.”

“Stijging blijft beperkt”

De reden van die geringe stijging is te verklaren doordat naast de onzekerheid, ook sprake is van stevige concurrentie op de markt. Daardoor zijn hypotheekverstrekkers voorzichtig met het verhogen van de rente, zelfs als de kapitaalmarktrente stijgt, aldus Bulthuis.  Ze voegt daarop toe: “Als ze namelijk de rente te veel verhogen, verliezen ze marktaandeel aan hun concurrenten. Ik verwacht daarom dat de hypotheekrentes in 2022 maximaal met enkele tienden tot een half procentpunt stijgen.”

Bron: Rente.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!