Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Weinig artsen bieden nieuw afslankprogramma aan

12 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
dik buik vet 930
Veel huisartsen bieden een nieuw afslankprogramma niet aan. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV). Er is te weinig geld beschikbaar om het afslankprogramma, de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), goed op te zetten voor de 3,5 miljoen mensen die ervoor in aanmerking komen, aldus de artsen.

Nationale preventieakkoord

Het programma maakt deel uit van het Nationale Preventieakkoord van de Rijksoverheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil met een nieuw tweejarig leefstijlprogramma in de basisverzekering mensen kosteloos gezonder leren leven.
De ruim honderd regionale zorggroepen (samenwerkingsverbanden van huisartsen) zouden een contract moeten gaan afsluiten met de zorgverzekeraar en zorgen voor een aanbod van leefstijlcoaches. De Monitor deed een telefonische rondgang langs tachtig zorggroepen en zeker de helft daarvan geeft aan de GLI niet te gaan aanbieden in januari.

'Te weinig geld'

Volgens De Monitor vinden artsen het landelijke budget veel te beperkt. Er kunnen te weinig mensen mee worden geholpen. Ook is het onduidelijk wat er gebeurt als het budget wordt overschreden.
Staatssecretaris Blokhuis laat in een reactie aan het televisieprogramma weten dat het afslankprogramma nog niet helemaal goed loopt. ,,We zien dat het op 1 januari 2019 in ieder geval niet de vliegende start heeft die we hadden gehoopt. Maar ik span mij er wel voor in om het in 2019 […] tot een succes te maken. Dat zal in sommige regio’s later zijn dan gepland.'' Het budgetplafond mag volgens Blokhuis geen struikelblok zijn: ,,Het is geen keihard plafond. Als blijkt dat dit een succes wordt en we daar meer geld voor moeten reserveren, dan gaan we dat gesprek aan'', aldus Blokhuis tegen De Monitor. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!