Kassa

Wegwerpplastic wordt definitief verboden in 2024: dit betekent het voor jou

29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
wegwerpplastic beker 1127

Wegwerpplastic in horeca, op festivals en kantoor wordt per 2024 verboden, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat plastic bekers of bestek vervangen moeten worden met herbruikbare varianten. 

Wel blijven bepaalde bekers beschikbaar voor bedrijven. Deze moeten voor 75 tot 90 procent kunnen worden ingezameld en hergebruikt. Ook mogen deze alleen gebruikt worden wanneer dit echt nodig is, aldus de staatssecretaris.

Betalen voor verpakkingen

Ook mogen kartonnen koffiebekertjes met een laagje van kunststof straks niet meer, met uitzondering voor zorginstellingen. Daarnaast moet er worden betaald voor koffiebekers die onderweg worden verkocht. De prijs hiervan mogen verkooppunten zelf bepalen. Wel moeten zij ook alternatieven blijven aanbieden. Dit gaat in vanaf 2023.

In supermarkten gaan sommige plastic verpakkingen ook geld kosten. Denk aan voorverpakte broodjes to go of salades. 

Producenten betalen voor eigen rommel

De rekening voor het opruimen van zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten gaat per 2023 naar de producenten die deze producten op de markt brengen. Het gaat hier met name om drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. 

Miljoenen plastic bekertjes weggegooid

Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. "Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen."

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Bron: AD/ANP

Meer over:

wegwerpplastic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!