Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weglaten THT-datum op verpakking leidt tot minder verspilling

27-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 x 520 ANP_supermarkt
Het weglaten van de 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) op verpakkingen leidt tot minder verspilling. Als zo'n THT niet meer op lang houdbare producten staat, wordt 12 procent minder voedsel weggegooid.
Lang Houdbaar
Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit Wageningen (Food & Biobased Research) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. THT vervangen door Lang Houdbaar leidt tot nog minder verspilling: dan gooiden deelnemers aan het onderzoek 31 procent minder weg.
Concrete plannen
Staatssecretaris Martijn van Dam gaat de uitkomst van het consumentenonderzoek bespreken met de partijen die eind januari tijdens de Nationale Voedseltop overeenkwamen het probleem aan te pakken. Hij hoopt op concrete initiatieven tegen voedselverspilling die ontstaat door overbodige houdbaarheidsdata.
Bewijs voor EU
Het ministerie ziet de bevindingen ook als ruggensteun in de discussie met de Europese Unie over het schrappen van THT op bepaalde lang houdbare producten. In de strijd tegen voedselverspilling pleit Nederland al enige tijd voor een uitbreiding van de Europese lijst producten waarvoor geen houdbaarheidsdatum nodig is. De Europese Commissie wil ,,bewijs'' dat het weglaten van een datum van invloed is op het weggooigedrag van consumenten.
Betere uitleg
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelde al dat met een betere uitleg over de houdbaarheid van producten voedselverspilling kan worden voorkomen. Veel consumenten gooien, vaak onterecht, voedsel direct na verloop van de THT-datum weg. Dat een product over de houdbaarheidsdatum gaat, betekent niet automatisch dat het direct is bedorven, aldus het CBL. Voor verpakkingen die geopend zijn, geldt de vermelde houdbaarheidsdatum echter niet meer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!