Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Weg met provincies en gemeenten'

25-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_file1_08.jpg
Provincie- en gemeentebesturen moeten plaatsmaken voor regiobesturen. Dat betoogt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel in het Eindhovens Dagblad van zaterdag.
,,Onze bestuurlijke inrichting is volgens het model van Thorbecke uit de 19e eeuw: verticaal geregeld, maar we leven intussen in een horizontale netwerksamenleving. Niets houdt ons meer aan gemeentegrenzen. Je woont hier, werkt daar."
Verbinding
De toekomst is aan de regio's, stelt Van Gijzel. Als je Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven met elkaar verbindt, heb je de beste aansluiting op de rest van Europa. Maar de rijksoverheid doet nu juist het tegenovergestelde. ,,Op nationaal niveau denkt niemand na over verbindingen maken met Europa. Den Haag centraliseert, en decentraliseert. Ik snap het niet meer. De regionale bestuurslaag wordt afgeschaft, maar grotere gemeenten komen er vooralsnog niet. (..) Door het overhevelen van landelijke taken naar gemeenten moeten we terug in het lokale hok. Dat gaat niet goedkomen."
Scheiding
Als het aan hem ligt, gaat de nationale overheid zich bezighouden met infrastructuur, nationale voorzieningen en wet- en regelgeving. Het overige openbaar bestuur zou dan voor rekening moeten komen van hooguit 40 regiobesturen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!