Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Wees waakzaam met tweedehands auto's op internet
28-11-2008
•
leestijd 5 minuten
•
335 keer bekeken
•
Wie via internet op zoek gaat naar een tweedehands auto komt al snel bij Marktplaats terecht. De advertentiesite beweert zelf in reclames op tv dat je daar echt de auto vindt die nog van een oud vrouwtje is geweest. Maar in de praktijk valt dat vies tegen. Op Marktplaats staan heel regelmatig advertenties afkomstig van oplichters. Hoewel er op het internet flink wordt gewaarschuwd wordt er in de praktijk weinig tegen ondernomen.
Zo kwam Bob de Boer de afgelopen tijd al twee keer in aanraking met een oplichter. Eerst bij een reactie op een Toyota Aygo, daarna bij een reactie op een Suzuki Swift. Gelukkig rook hij onraad en besloot niet met de oplichters in zee te gaan. Minder gelukkig liep het af voor een klager die anoniem wil blijven. Hij betaalde 4100 euro aan voor een Toyota Yaris die nooit werd geleverd.
De oplichting werkt als volgt:
Bij het zoeken naar een auto op internet kom je al snel een aantrekkelijk geprijsd exemplaar tegen. De advertentie is in het Nederlands geschreven, maar wie erop reageert krijgt antwoord in het Engels en krijgt te horen dat de auto in Engeland staat. De zogenaamde verkoper zegt dat hij een vervoersbedrijf heeft ingeschakeld, die het vervoer en de betaling regelt. Maar dan moet er wel een aanbetaling worden gedaan. Deze moet worden gedaan via Western Union. Dat is een snelle en anonieme manier om geld over te maken en kan meteen door degene aan wie het is overgemaakt opgenomen worden. Als de auto wordt afgeleverd kan dan de rest worden betaald, of de auto kan worden teruggestuurd naar Engeland. De koper krijgt dan de aanbetaling, zegt de zogenaamde verkoper, niet dus: de auto zal nooit komen! De aanbetaling is men kwijt. Van de verkoper hoor je nooit meer wat en het vervoersbedrijf blijkt helemaal niet te bestaan. De zogenaamde website van dit vervoersbedrijf is een nep-website.
Ernstige vorm
Het is een ernstige vorm van oplichting, maar er wordt nauwelijks tegen opgetreden. Ook niet door de politie, die het geen prioriteit geeft. Niet door Marktplaats, want de advertenties blijven gewoon verschijnen en ook niet door Western Union, de lievelingsbank van dit soort oplichters. Hoewel deze laatste beweert er alles aan te doen om deze vorm van oplichting tegen te gaan blijkt uit de praktijk anders. In één van de kantoren, die we bezoeken, wordt doodleuk gezegd dat betalen via Western Union 100% veilig is. Fraude komt eigenlijk nooit voor zegt de medewerkster van Western Union.
Zelf reageren
Omdat we nieuwsgierig zijn naar de oplichters en de plek waar ze zich bevinden besluiten we zelf te reageren op een verdachte advertentie op Marktplaats. We maken een e-mailadres aan met als schuilnaam Piet en nemen een prepaidtelefoon in gebruik op Piets naam, en melden ons als geïnteresseerden. Al snel volgt antwoord. De auto is er, en de oplichter verkondigt het standaard verhaal:
‘De man is onlangs naar Engeland verhuisd en zegt nog een auto met Nederlandse nummerplaten te hebben. Nu zijn vrouw zwanger is wil hij die graag kwijt vooral ook omdat het stuur van de Nederlandse auto aan de verkeerde kant zit. Om één en ander af te handelen heeft hij zogenaamd een vervoersbedrijf ingeschakeld. Betaling moet zoals verwacht lopen via Western Union.
Digitaal recherche bureau
Omdat het e-mailtje dat de oplichter aan ons heeft teruggestuurd misschien sporen bevat vragen we digitaal recherchebureau Fox IT om hulp. Daar wordt geconcludeerd dat het mailtje niet uit Engeland komt maar uit Roemenië. Een telefoontje van de oplichter bevestigt dit: het accent van de man is Oost-Europees. Na speurwerk op internet komen we er ook achter waar de auto werkelijk staat: die staat gewoon in Nederland te koop bij een erkende Bovag-garage voor de werkelijke waarde. De eigenaar van de garage wist van niets. De oplichter heeft de foto’s van zijn site op internet gepikt en die op Marktplaats gezet.
Daarna volgt een telefoontje van de oplichter. Die wil geld zien maar als we vertellen dat we dat geld alleen cash willen betalen houdt hij met allerlei smoezen de boot af. Na dit gesprek is de oplichter spoorloos, mails worden niet meer beantwoord. Ook is de site van het nepvervoersbedrijf uit de lucht en is de advertentie van Marktplaats verdwenen.
Reactie Marktplaats
Marktplaats vindt dat zij alleen kopers en verkopers met elkaar in contact brengen en vervolgens gaan deze mensen buiten de site om verder met elkaar onderhandelen. "Dus onze belangrijkste rol zit in de voorlichting. We hebben informatiepagina’s op de
site
. Af en toe sturen we ook echte waarschuwingsberichten per e-mail waarin we nogmaals mensen erop wijzen hoe te handelen. Omdat er per dag 220.000 nieuwe advertenties geplaatst worden, kunnen we die niet allemaal controleren. Daarvoor is ons tipsysteem. De miljoenen gebruikers die Marktplaats bezoeken, kunnen elke advertentie tippen als ze denken dat er iets mis mee is.”
Reactie Western Union
“Het voorkomen van fraude door training aan agenten en informatie aan klanten heeft onze hoogste prioriteit. Na het contact met de redactie van Kassa hebben we onze agenten er nogmaals op gewezen om klanten te waarschuwen en om de boodschap op elk transfer ticket te benadrukken. We hebben ook contact opgenomen met Marktplaats.nl met het verzoek om de waarschuwing over het misbruik van onze service prominenter op hun website te plaatsen. Onze website waarschuwt hier ook al voor.”
Tips om oplichting te voorkomen:
1. Leg contact met de adverteerder: bel hem of haar, niet enkel per mail.
2. Zoek via Google naar informatie: naam, adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer van de adverteerder. Kijk ook naar eventuele ervaringen van andere kopers.
3. Controleer de Kamer van Koophandel-gegevens en bel het bedrijf dat daar staat aangegeven ook op.
4. Is de prijs reëel? Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, deugt het vast niet.
5. Haal het artikel het liefst op en betaal dan pas. Ofwel maak geen geld vooraf over maar gelijk oversteken. Of maak gebruik van een depot-betaling als dat mogelijk is.
6. Kijk bij de adviezen die op de verkoopsites worden gegeven.
En wat moet je doen als je wel bent opgelicht:
- Doe aangifte bij de politie.
- Stuur een kopie van die aangifte naar het bankfiliaal waar de rekening van de oplichter loopt, dan kan die rekening geblokkeerd worden.