Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Wees voorzichtig met huizenloterij'

05-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis6_13.jpg
Wie zijn huis wil verloten via een loterij, of wie op die manier een huis wil bemachtigen, moet daar goed mee uitkijken. Veel van dergelijke loterijen zijn illegaal. Daarvoor waarschuwt de Kansspelautoriteit woensdag.
Vergunning
Voor het organiseren van een huizenloterij is een vergunning nodig. En de voorwaarden daarvan zijn zo streng dat het bijna niet loont om je huis op die manier van de hand te doen, zegt een woordvoerder van de Kansspelautoriteit. Zo moet minimaal de helft van de inleg ten goede komen aan een goed doel, en dat kan oplopen naar 80 procent van de inleg. Ook moet de verloting aantoonbaar eerlijk verlopen. Doorgaans betekent dat dat er een notaris aan te pas moet komen.
Mensen proberen die regels te omzeilen door hun loterij vanuit het buitenland op te zetten, maar ze vallen desondanks onder de Nederlandse wet omdat ze mikken op Nederlandse consumenten, aldus de woordvoerder. De aanbieder van een illegale huisverloting kan een geldboete krijgen, die tot 10 procent van de omzet bedraagt, maar kan uiteindelijk ook in een strafrechtelijke procedure belanden.
Opbrengst niet in eigen zak
De Kansspelautoriteit komt nu met de waarschuwing, omdat ze steeds vaker vragen krijgt van mensen die een lot in zo'n loterij willen kopen en willen weten of het er wel eerlijk en legaal aan toe gaat. Ook informeren steeds meer mensen hoe ze een huizenloterij kunnen opzetten. Vergunningen worden maar hoogst zelden verleend, aldus de woordvoerder. De meeste mensen haken al snel af als ze horen dat ze van de opbrengst vrijwel niets in eigen zak mogen steken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!