Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weeronline pleit voor 'vierseizoenentijd'

19-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
klok tijd wintertijd zomertijd 1127
Weeronline stelt: verzet de klok een half uur in plaats van de zomer- en wintertijd.
Het tijdsverschil van een half uur zou volgens het weerbureau de nadelen verzachten en zowel in de zomer als in de winter grote voordelen hebben: in de winter is het minder glad in de avondspits, in de zomer valt het heetste moment van de dag eerder en het wordt niet te vroeg licht.

Invloed weer op zomer- en wintertijd

Volgens Weeronline heeft het verzetten van de klok voor zomer- en wintertijd niet alleen invloed op het moment waarop het donker of licht wordt, maar speelt ook het weer een grote rol. In de winter heeft het vallen van de avond grote effecten op het hoogtepunt van de spits, meent het weerbureau. Rond die tijd kan de temperatuur ook nog eens snel dalen. Vorst en gladheid leiden vervolgens weer tot ongevallen en langere files.

Vierseizoenentijd

Bij het aanhouden van de zomertijd zijn deze problemen minder, maar dan wordt het in december pas rond 09.45 uur licht. Daarom pleit Weeronline voor een tijd die er tussen zit. "Een 'vierseizoenentijd' vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt", zegt meteoroloog Yannick Damen. "Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later valt." Damen noemt het een 'win-win' voor iedereen.


Wellicht voor de laatste keer wintertijd

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober zal de klok weer worden verzet: dan gaan we een uur terug voor de wintertijd. Dit zou misschien wel de laatste keer kunnen zijn, want de Europese Commissie wil ervan af. Te veel mensen (en dieren) zouden er lichamelijk last van hebben en voor de energiebesparing is het ook niet echt nodig, aldus het voorstel. De meeste EU-landen (waaronder Nederland) willen echter uitstel van dat plan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!