Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weer langer wachten op rijexamen

20-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
483316.jpg
De wachttijden voor rijexamens zijn opgelopen, vooral in het noorden van Nederland en in de grote steden. Dat meldde een woordvoerder van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) woensdag. Op sommige plekken moeten kandidaten tien tot twaalf weken wachten voor ze examen kunnen doen.
Volgens het CBR wordt een nieuw reserveringssysteem ingevoerd, waarbij rijscholen niet meer grote aantallen examens kunnen reserveren, maar alleen een datum kunnen prikken op naam van de kandidaat. Dat maakt de kans kleiner dat er uiteindelijk niemand instapt bij de examinator.
Nu geldt het systeem alleen nog voor herexamens, op termijn moet het ook voor eerste examens gelden, eerst op vrijwillige basis en daarna verplicht. De SP vindt dat minister Camiel Eurlings van Verkeer de invoering van het nieuwe systeem moet stopzetten. ,,Volgens Eurlings moest dit systeem er komen om de wachttijden te verkorten. Hij is gewaarschuwd door de rijschoolhouders dat juist het tegenovergestelde zou gebeuren, maar hij sloeg alle adviezen in de wind'', aldus Tweede Kamerlid Emile Roemer. Hij vindt dat het CBR met de branche om de tafel moet gaan om draagvlak te creëren voor een oplossing. ,,Het CBR heeft dit systeem zonder enige vorm van overleg doorgedrukt. Vooral kleinere rijscholen zijn er de dupe van.''
De Bovag, die de belangen van onder meer rijscholen behartigt, laat weten dat er wel degelijk overleg is geweest met de brancheorganisaties.
,,Over het hele land zijn de wachttijden beduidend lager dan in dezelfde periode vorig jaar, ondanks dat er 5 procent meer kandidaten zijn'', aldus de woordvoerder van het CBR. Dat zou onder meer komen door de inzet van meer examinatoren. Hij verwacht dat als het nieuwe reservingssysteem helemaal is ingevoerd, de wachttijden beperkt zullen blijven tot maximaal zeven weken.
Volgens minister Eurlings hebben de problemen niets te maken met het nieuwe reserveringssysteem, maar met de piekvraag van examens die in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. In sommige regio's gaat het daarom niet goed. Het CBR moet naar zijn zeggen ,,als de wiedeweerga'' ervoor zorgen dat die piketvraag wordt opgevangen. Daarover zou hij woensdag nog contact met het CBR over opnemen, zei hij na de wekeliijkse ministerraad.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!