Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Website toont chemische stoffen in dagelijkse producten

20-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waarzitwatin
De nieuw gelanceerde website Waarzitwatin.nl geeft ‘eerlijke en actuele informatie’ over chemische stoffen die in onze dagelijkse producten zitten. Dat stellen de initiatiefnemers van de site, het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
‘Zit er asbest in tampons? Is lippenbalsem gevaarlijk? Krijg je kanker van deodorant? Zijn natuurlijke stoffen en producten echt beter voor je?’ Op dit soort vragen de website Waarzitwatin.nl antwoord. Met behulp van de site kan iedereen opzoeken welke chemische stoffen in welke alledaagse producten zitten en hoe je hiermee om kunt gaan. “Want pas als je weet wat in een product zit, kun je kiezen of je het wel of niet wilt gebruiken”, stellen de makers. Alle informatie is gebaseerd op de ‘laatste wetenschappelijke inzichten’.

Roddels ontkrachten

De makers hebben als voornaamste doel om consumenten bewust te maken van de producten die ze gebruiken en om roddels te ontkrachten. Zo is lippenbalsem niet gevaarlijk als je het normaal gebruikt, zit er geen asbest in tampons, veroorzaken aluminiumzouten in deodorant geen kanker en zijn natuurlijke producten niet per definitie beter.

Wettelijke eisen

Alle producten die je in Nederland in de winkel of online koopt moeten voldoen aan wettelijke eisen. Maar, stel je bent zwanger of allergisch, geldt voor jou dan hetzelfde? Hiervoor kunnen gebruikers op de homepage kiezen voor persoonlijke situaties zoals “Ik ben zwanger”. Er staat op Waarzitwatin.nl informatie over circa 50 alledaagse producten en ruim 100 chemische stoffen. Ook staan er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven beschreven en benoemen ze voorzorgsmaatregelen.
Afbeelding bron: waarzitwatin.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

HSuzanna53
HSuzanna5326 mei 2019 - 21:28

En of de site waarzitwatin.nl echt eerlijke, actuele en transparante informatie geeft aan ons, domme burgers.... 

endemion
endemion24 mei 2019 - 23:02

Dat is weer lekker een stuk propaganda dat ons zo wordt voorgeschoteld. Zo worden stoffen als aspartaam als veilig bestempeld wanneer je het aan organisaties als het RIVM en andere schoothondjes vd "industrie" vraagt. Dit is meer een actie van maak je vooral niet druk om al die foute stoffen die we tegenwoordig op onze huid smeren, eten en wellicht ook inademen.

Helma53
Helma5320 mei 2019 - 21:48

Ik lees de etiketten en koop bij voorkeur alleen producten zonder chemische toevoegingen, biologisch, het liefst nog biologisch dynamisch en puur voor zover dit kan met mijn inkomen (want wel vaak duurder) en ook voor cosmetische producten en schoonmaakproducten, dat dan weer vanuit wat ik weet over milieu. De website juich ik toe. Ik vind dat overheden moeten stoppen met normeringen, die dan zogenaamd nog toelaatbaar zijn en niet gevaarlijk. Alles wat niet goed is voor baby's is ook niet goed voor alle andere mensen van alle andere leeftijden.

guust flater
guust flater20 mei 2019 - 16:05

Dat de mensen ziek worden is niet zo gek,als je in je voedsel stoffen worden gebruikt die niks natuurlijk zijn en dan ook nog eens zelfs in de gewone landbouw ook al chemische middelen gebruikt worden.Hoe kan een mens gezond blijven.Dat is inmiddels niet meer mogelijk en iedereen word ziek en gevolg ook nog eens dat de ziekte verzekeringen ook nog omhoog gaan en zo meer moeten betalen.Het lijkt wel of ze het die manier expres doen om de mens ziek en op kosten te jagen.Als dat zo is dan worden er rare dingen gedaan met de mensen.En er valt haast niet tegen te vechten want die elite hebben hele rare ideeën over ons gewone mensen en zelfs hele gevaarlijke ideeën.Wij moeten eisen dat we die chemische stoffen er niet meer in ons voedsel willen en echt bio en vegetarisch willen eten.

1 Reactie
endemion
endemion24 mei 2019 - 23:05

Ja echt krankzinnig hoe die zogenaamde "elite" denken, laatst een gelekte vergadering op het Pentagon gezien waar ze doodleuk aan 't bespreken waren hoe ze vaccins kunnen toepassen als sterilisatie middel.

pk49
pk4920 mei 2019 - 14:21

als je bij de ingredienten kijkt van veel producten, staat er een lijst onbegrijpelijk lijst materialen,  die wij gewone mensen geen enkel begrip van hebben.

johanna66
johanna6620 mei 2019 - 12:46

Voor zover mogelijk, koop ik zoveel mogelijk biologisch en onbewerkt. Geldt ook voor cosmetische producten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!