Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Website tegen computerchantage populair

24-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hacker cybercrime 930x520
De website met informatie over en hulpmiddelen tegen computerchantage wordt druk bezocht, meldde de politie dinsdagavond.
'No more ransom'
Sinds 25 juli is dit online portal ‘No more ransome’ bijna 300.000 keer bezocht. Enkele honderden bezoekers hebben hun door besmetting vergrendelde computers weer aan de praat gekregen door speciale hulpprogramma's te downloaden. De site is een initiatief van de politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.
Wildfire
Dinsdag is daar een nieuw hulpprogramma toegevoegd voor computers die besmet zijn met het Wildfire-virus. De server die dit virus verspreidde, is door politie en OM uitgeschakeld. Het politieteam dat optreedt tegen cybercriminelen (Team High Tech Crime) trof op die server circa 5800 sleutels aan van voornamelijk Nederlandse en Belgische slachtoffers. Volgens dat team betaalden 236 slachtoffers bijna 70.000 euro aan criminelen voor de ontgrendeling van hun computer.
Ransomware
De overheid en ICT-bedrijven willen met die hulpprogramma's de 'gijzeling' van computers bestrijden en het publiek informeren over de gevaren van ransomware. Deze wordt verspreid via bijvoorbeeld geïnfecteerde bijlagen en versleuteld opgeslagen bestanden. De gebruiker van de computer krijgt dan een boodschap waarin staat dat de computer is geblokkeerd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Meestal moeten de criminelen in bitcoins worden betaald voor het verkrijgen van een wachtwoord voor het opheffen van de computergijzeling. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!