Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Website mag gegevens Ryanair niet gebruiken

15-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ryanair_06.jpg
Websites die vluchten vergelijken, mogen niet zomaar informatie plukken van de website van de Ierse prijsvechter Ryanair. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.
Verzet tegen 'screenscrapers'
Ryanair wil geen commercieel gebruik van haar gegevens op de website. De luchtvaartmaatschappij verzet zich tegen zogenoemde 'screenscrapers', bedrijven die vliegtuigstoelen van Ryanair via hun eigen website doorverkopen. Vaak komen er dan bemiddelingskosten bij of worden tickets tegen andere boekingsvoorwaarden aangeboden dan Ryanair zelf hanteert.
PR Aviation
Het gaat hier om een geschil met het Nederlandse bedrijf PR Aviation. Op de websites wegolo.nl en wegolo.com kunnen consumenten vluchten van goedkope luchtvaartmaatschappijen vergelijken en tegen betaling een trip boeken. Alle gegevens worden, volledig geautomatiseerd, onder meer van de website van Ryanair gehaald.
Jaren terug al juridische stappen
Ryanair ondernam jaren terug al juridische stappen. In eerste instantie kreeg de luchtvaartmaatschappij gelijk, maar het gerechtshof in Amsterdam besloot later dat de ticketwebsite toch niet onrechtmatig handelde. De Hoge Raad achte het vervolgens nodig om vragen te stellen aan het Europees Hof over de zaak. 'Gebruik databank contractueel beperken'
De Hoge Raad wilde weten of de houding van Ryanair niet indruist tegen Europese regels over databanken. Maar volgens de Europese rechters mag de maker van een databank, in dit geval dus Ryanair, het gebruik ervan contractueel beperken.
Ryanair verwelkomt oordeel
Ryanair laat in een reactie weten het oordeel uit Luxemburg te verwelkomen. De prijsvechter zegt daarbij door te gaan met het aanvechten van andere websites die zich schuldig zouden maken aan screenscraping.
Travix International
Bij PR Aviation was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar. Wegolo is inmiddels in handen van reisorganisatie Travix International. Die exploiteert ook CheapTickets, BudgetAir, Vayama, Vliegwinkel.nl en Flugladen. Een woordvoerster benadrukt dat het juridisch nog steeds is toegestaan om tickets van Ryanair aan te bieden. De zaak zal in Nederland volgens haar waarschijnlijk worden terugverwezen naar het gerechtshof. Die moet dan een nieuwe uitspraak doen. ANP

Meer over:

ryanair, data, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!