Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Website Locatefamily krijgt boete voor publiceren telefoonnummers

12-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
internet laptop surfen online cookies browser 1127
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft website locatefamily.com een boete van 525.000 euro opgelegd voor het publiceren van persoonsgegevens. Op de site waren adres- en telefoonnummers van personen te vinden, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren gesteld.
Omdat de site geen vestiging in de EU heeft, is het niet gemakkelijk om die informatie te laten schrappen. Dat is een overtreding van de privacywet, en de reden van de boete, meldt de privacywaakhond. De AP zegt tientallen klachten te hebben gekregen. 

Vreemde voor je deur

De site biedt bezoekers de mogelijkheid oude bekenden, zoals vrienden, klasgenoten of familie, terug te vinden. Ook vonden mensen hun eigen gegevens op de site terug, zonder te weten hoe die daar zijn gekomen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden, stelt de AP, dat "nietsvermoedende mensen opeens verrast worden met onverwachte bezoekers op de stoep". Op de site staan persoonsgegevens van mensen over de hele wereld, onder wie 700.000 Nederlanders.
"Wat privé is, moet privé blijven", zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP. "Met dit soort informatie kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Of jou thuis bezoeken of via telefoon of e-mail lastigvallen." De info eenvoudig laten schrappen, gaat dus niet. "Dat komt mede doordat Locatefamily.com geen vertegenwoordiger in de EU heeft." Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terecht kunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen.

Dwangsom

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, legt de AP ook een last onder dwangsom op. Het bedrijf moest voor 18 maart 2021 een vertegenwoordiger in de EU hebben aangewezen. Als dat niet is gebeurd, dan moet de site voor elke 2 weken dat niet aan de last is voldaan 20.000 euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Locatefamily.com heeft de AP nog niet bevestigd of zij inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!