Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

We zijn massaal aan het hamsteren. Is dat nodig?

14 mrt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
Lege schappen, ellenlange rijen en overvolle winkelwagentjes. De paniek rondom het coronavirus leidt tot chaos in supermarkten. Mensen willen graag een voorraad inslaan voordat het ‘te laat is’. Maar in hoeverre is deze angst reëel?
De huidige situatie heeft ertoe geleid dat er drastische maatregelen genomen moesten worden. Rutte kondigde in de persconferentie van 12 maart een aantal cruciale zaken aan om de verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk te beperken; werk thuis indien mogelijk, vermijd drukke plekken, limiteer sociaal contact en blijf bij lichte verkoudheidsklachten ook thuis. Na de aankondiging van deze maatregelen ontstond er een opmerkelijk fenomeen. Mensen stormden massaal naar supermarkten om eten in te slaan, met alle gevolgen van dien.

“Overdreven”

Op internet duiken filmpjes en foto’s op waar lege schappen van verschillende supermarkten te zien zijn. Vooral de schappen van de houdbare producten zijn leger dan ooit tevoren. Denk hierbij aan pasta, rijst en voedsel in conservenblikken. Retaildeskundige Paul Moers laat zich uit over deze stormloop. Hij noemt het volkomen overdreven. “Blijf het met mondjesmaat doen ga niet met 50 pakken wc-papier naar huis, want dat is echt nergens voor nodig.”
Volgens een peiling op Kassa’s Instagram-account zegt 94 procent niet te gaan hamsteren. Dat is opmerkelijk, want onze volgers stuurden ook allemaal foto’s en video’s van lege schappen. Maar als onze volgers toch wél gaan hamsteren, dan kopen ze producten als groente en fruit, melk, water, rijst, pasta en potgroente.
Moers geeft aan dat we eerder naar de regering hadden moeten luisteren. Een aantal jaar geleden werd ons op het hart gedrukt dat we altijd een voorraadje in huis moeten hebben, voor het geval dat we ooit in een noodsituatie terecht zouden komen. “Dat klonk toen gek, maar kijkend naar de huidige situatie was dat helemaal geen slecht idee.”

Verstoringen in de keten

“Wat je nu ziet, is dat de totale keten verstoringen begint te vertonen. Door corona vallen er mensen uit in de productie en de logistiek”, aldus Moers. Hij legt uit dat bedrijven vroeger heel lang vooruit produceerden, maar dat dat tegenwoordig niet meer het geval is. “Vandaag de dag wordt er geproduceerd op basis van de vraag. Deze producten moeten vervolgens worden getransporteerd, maar dit moet wel door gezonde transporteurs gedaan worden. Een groot deel van de producten in Nederland is bijvoorbeeld afkomstig uit China. Daar is dus veel mankracht voor nodig, maar door de besmettingen gaat dat vrij moeilijk omdat mensen niet meer kunnen werken.”

Klein voorraadje in huis

Ondanks dat er door de huidige productievorm geen sprake meer is van gigantische voorraden, maakt Moers zich geen zorgen. Hij verzekert ons dat Nederlandse burgers niet zonder eten komen te zitten. De algemene tip die hij ons meegeeft is dan ook: “zorg dat je altijd een klein voorraadje thuis hebt, zodat situaties als deze voorkomen kunnen worden.”

Prijsstijgingen

Ondernemers spelen gretig in op de vraag naar bepaalde producten, zoals handzeep en -gel. Zo was er bij één Jumbo supermarkt handgel te koop voor maar liefst €6,95 (voorheen €4,95) en bij Bol.com wordt de Dettol handzeep verkocht voor maar liefst €41,- voor 3 flesjes van 200ml. De Jumbo geeft aan dat het geen Jumbo beleid is en dat het product inmiddels uit de schappen is omdat het niet aansluit bij de formule-uitgangspunten. Bol.com geeft aan dat partners zelf de prijzen bepalen. De volledige reacties van Jumbo en Bol.com kun je hier downloaden.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!