Kassa

Waterschappen: Nederlanders spoelen te veel troep door toilet

14-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7120 keer bekeken
  •  
Toiletdag 1127

Bijna vier op de tien Nederlanders spoelt vochtige doekjes en tampons door de wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Ook frituurvet eindigt bij 38 procent van de Nederlanders nog in de gootsteen of wc. Het doorspoelen van deze zaken kan leidingen verstoppen en de werking van de rioolwaterzuivering bemoeilijken. Met Wereld Toiletdag willen de waterschappen aandacht vragen voor dit thema.

In het publieksonderzoek van de waterschappen geeft 80 procent van de Nederlanders aan wel te weten wat zij wel en niet door de wc en het afvoerputje mogen spoelen. Maar toch is de praktijk bij waterschappen anders en maken zij veel onnodige extra kosten op de zuivering. 

In de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november vragen waterschappen daarom aandacht voor het thema: “Wat spoel jij door?”

Aandacht voor belang van goed werkende riolering

Wereld Toiletdag is internationaal in het leven geroepen om het belang van een goed werkende wc en riolering te benadrukken. In Nederland is er sprake van een goede riolering en de waterschappen maken het rioolwater weer schoon, maar dat is niet vanzelfsprekend. Er moet hard voor gewerkt worden.

Draag zelf je steentje bij aan schoon water

Nederlanders kunnen hier binnenshuis bij helpen door geen vochtige doekjes, tampons, maandverband of condooms door te spoelen. Of door het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit een koekenpan te vegen. 

Ook het frituurvet kan gescheiden weggegooid worden en shampoo en douchegel zonder microplastics zijn beter voor de riolering. Zo kunnen mensen zelf bijdragen bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen. 

Vochtige doekjes en frituurvet zijn “dodelijke combinatie”

Vochtige doekjes en frituurvet zijn voor waterschappen een dodelijke combinatie. Al staat op sommige verpakkingen dat deze vochtige doekjes “doorspoelbaar” en “biologisch afbreekbaar” zijn. 

Eenmaal doorgespoeld gaan vochtige doekjes samenklonten met ander vuil, zoals frituurvet. Dat zorgt op sommige plaatsen voor grote verstoppingen op de rioolwaterzuiveringen. 

Gestold frituurvet kan daarnaast aan de binnenkant van leidingen en pompen gaan zitten.  Dat maakt het moeilijker om rioolwater door de leidingen te pompen. 

Verzorgingsproducten met microplastics; groot probleem voor natuur

Uit onderzoek van de waterschappen blijkt ook dat meer dan 80 procent van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Die extreem kleine plasticdeeltjes vormen een groot probleem voor natuur en milieu. 

Steeds meer komen microplastics in het rioolwater voor, onder andere via shampoo en douchegel. Waterschappen zijn helaas niet in staat alle microplastics uit het water te zuiveren. Zo komen deze plasticdeeltjes uiteindelijk terecht in sloten of meren en dat is niet goed voor het milieu. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

CvCow
CvCow15 nov. 2022 - 22:53

Waarom mogen fabrikanten microplastics in producten verwerken..daar vraag ik toch niet om?

Helen 66
Helen 6614 nov. 2022 - 16:00

@heinrich: je zult ze de kost moeten geven. Pure gemakzucht.

Wilma-60
Wilma-6014 nov. 2022 - 13:05

Als het op de verpakking staat dat het afbreekbaar is en doorspoelen kan en het is niet waar, dan is het toch misleiding !!! Ik meende dat misleiding verboden zou zijn, waarom word daar dan niks aan gedaan????? Kijk vet weet ieder weldenkend mens toch wel dat , dit niet door het toilet hoort !!!!

Agamemnon
Agamemnon14 nov. 2022 - 11:25

"Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan 80 procent van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics". Verbied het dan! Ik denk niet dat veel Nederlanders daar wakker van zullen liggen. Vroeger zat er toch ook geen microplastic in deze producten....

Coboo1
Coboo114 nov. 2022 - 11:11

Uit onderzoek van de waterschappen blijkt ook dat meer dan 80 procent van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Waarom verkopen ze die rommel dan, pak het bij de bron aan.

aad piraat
aad piraat14 nov. 2022 - 10:14

Zoals gebruikelijk wordt alles weer op het bordje van de burger geschoven. De kern van het probleem is het toestaan van de productie en de verhandeling van alle schadelijke producten alleen een verbod hierop lost alle eraan verbonden problemen op.

1 Reactie
heinrich12345
heinrich1234514 nov. 2022 - 10:22

vochtige doekjes, tampons en condooms verbieden onzin. Een weldenkend mens snapt dat je dit soort dingen niet in het toilet moet gooien. En welke onnozele hans spoelt frituurvet door de gootsteen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!