Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat verandert er voor uw zorgverzekering in 2013?

17-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_geld2_01.jpg
Uiterlijk 19 november 2012 moeten de zorgverzekeraars hun premies voor 2013 bekend hebben gemaakt. Het merendeel van de premies is inmiddels bekend. De verschillen tussen verzekeringen worden groter. Verzekeraars zetten nieuwe merken in de markt of bieden dezelfde basisverzekering via internet goedkoper aan.
Basispakket
Het eigen risico gaat van €220 naar €350 per volwassene. Dat betekent dat u de eerste €350 aan kosten voor geneesmiddelen en ziekenhuisbezoek zelf moet betalen. De huisarts is uitgesloten van het eigen risico, evenals de griepprik, bevolkingsonderzoeken en verloskundige zorg.
Door de stijging van het eigen risico bent u volgens het ministerie van Volksgezondheid gemiddeld €61 extra kwijt. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.
Wijzigingen in 2013
Rollators en andere eenvoudige loophulpmiddelen gaan uit het basispakket. Er komt een eigen bijdrage voor de aanschaf van gehoortoestellen. De eigen bijdrage in de curatieve geestelijke gezondheidszorg (tweedelijns ggz) wordt afgeschaft. Het stoppen-met-rokenprogramma komt terug in het basispakket, evenals het dieetadvies. Klik hier voor het volledige overzicht van wijzigingen.
Besparen via eigen risico
Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen in 2013. Als u gezond bent en geen zorgkosten verwacht komend jaar kunt u ervoor kiezen uw eigen risico vrijwillig extra te verhogen. Door uw eigen risico op te hogen wordt de verzekering goedkoper. 
Honderden euro's besparen
Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is volgens Erik Hordijk van de Verzekeringssite €318 per jaar. Behalve het vergelijken van basisverzekeringen loont het ook om de aanvullende verzekeringen te bekijken. Zet uw wensen op een rijtje en kijk welke verzekering het beste aansluit bij uw wensen. Je kan zelf de premies en polisvoorwaarden van de verzekeraars naast elkaar leggen of gebruik maken van één van de vergelijkingssites als VerzekeringssiteIndepender , Kiesbeter , ZorgkiezerOverstappen of Zorgvergelijker Consumentenbond .
Online afsluiten bespaart
Daarnaast kan bij sommige zorgverzekeraars ook fiks worden bespaard door de (zelfde) verzekering online af te sluiten. Bij de Consumentenbond kunt u gratis de Minigids Zorg 2013 met informatie en tips voor overstappen bestellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!