Kassa

Wat moet je weten over WD-40?

06-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
95170 keer bekeken
  •  
wd-40 roest vet verwijderaar 1127
Wie kent nou het wondermiddel WD-40 niet? Het verdrijft vocht en verwijdert verf, vet en loszittend roest. Ook stopt het piepen en kraken. Het is dan ook niet zo gek dat het product technisch gezien als een olie gezien kan worden. Maar wat zit er in WD-40? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? En waar kun je het precies voor gebruiken? In dit artikel leer je alles over het middel.
WD-40 is de merknaam voor een smeermiddel en waterafdrijvende spray die in 1953 werd ontwikkeld door Norm Larsen. Het werd uitgevonden om NACA-rakketten te beschermen tegen roest en corrosie. NACA is de voorganger van de NASA.
De naam WD-40 is een afkorting voor de volledige naam ‘Water Displacement – 40th attempt’. De formule voor het middel werkte namelijk pas bij de veertigste poging. Diezelfde formule wordt vandaag de dag nog gebruikt voor de spray. Maar wat er precies in de samenstelling zit, is nog altijd geheim.

WD-40: contactspray, reiniger en smeermiddel

Niet alleen is het middel goed voor dergelijke doeleinden, het doet ook dienst als contactspray en reiniger voor bijvoorbeeld metaal, zoals aluminium, chroom en roestvrij staal. Het zorgt voor smering en ontvetting bij apparaten, waardoor deze soepel lopen. Dit komt door een synthetische olie in de spray. Die blijft op het oppervlak van het object waar je het op aanbrengt liggen. Daarnaast is het handig voor moeilijk bereikbare plekken bij je auto, motor of fiets, doordat je het met het tuitje goed op deze plekken kunt aanbrengen.

Voor welke toepassingen kun je WD-40 voor gebruiken?

Er gaan veel verhalen rond over het multifunctionele wondermiddel, omdat het voor honderden dingen gebruikt zou kunnen worden. Dat is wellicht wat overdreven, maar WD-40 is wel voor veel toepassingen en klussen in het huishouden te gebruiken.
Je kunt er lijmresten en stickers mee verwijderen, sloten en stroeflopende ritsen mee smeren en je gereedschap mee schoonmaken. Ook helpt het bij het reinigen van de badkamer, afzuigkap en de messen van de grasmaaier. Zo kan het de kalkaanslag in de badkamer weghalen. Verder voorkomt het roest op kwasten en kan het een vastgeroeste kraan deblokkeren. Het helpt zelfs bij het verwijderen van krijt op muren, zwarte strepen op houten vloeren, kauwgum uit haar of kleding en vogelpoep van auto’s. Bovendien zorgt het dat mechanische delen, zoals kofferwieltjes, weer soepel rollen.

Wat zijn de nadelen en gevaren van WD-40?

Hoewel WD-40 een waar wondermiddel is, zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo kan het slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Verder kan herhaalde blootstelling een droge of een gebarsten huid veroorzaken. Daarom is het advies ook om het middel uit de buurt te houden van kinderen. Verder dien je inademing van de spray te vermijden en het alleen in goed geventileerde ruimten of buiten te gebruiken.
Ook is het goed om het op afstand te houden van warmte, hete oppervlakken en andere ontstekingsbronnen te houden, omdat het licht ontvlambaar is. Bij verhitting kan een fles WD-40 openbarsten. De spray is toepasbaar tussen de -50 en 150 graden Celsius. Bij deze temperaturen blijft de werking van de spray hetzelfde.
Doordat niet bekend is wat de samenstelling van WD-40 is, is moeilijk te zeggen hoe schadelijk het middel is voor het milieu. Wel is het een product op basis van ruwe olie en bevat het vermoedelijk wat terpentine, meldt Trouw. Hierdoor kan WD-40 technisch gezien als een olie worden gezien, meldt ook patenthouder WD40.nl. En van dit type oliën is bekend dat het niet al te best is voor het milieu.
Volgens de website bevat het product geen kankerverwekkende, teratogene of mutagene stoffen en geen stoffen die onder de ‘zeer zorgwekkende stoffen’ vallen. Ook is het zuurvrij. Wel bevat het CO2 drijfgas. Dat gas wordt vaak voor spuitbussen gebruikt.

Waar kun je WD-40 beter niet voor gebruiken? En welke alternatieven dan wél?

Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een ‘vluchtige’ spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat. Voor vastzittende moeren en bouten is kruipolie aan te raden.
Hoewel WD-40 voor veel metalen wordt aangeraden, kun je voor messing en goud beter citroen of een ander mengsel gebruiken om het te poetsen. Indien je hiermee bijvoorbeeld verkleuring van messing bij sieraden niet weg krijgt, kun je altijd nog WD-40 als ‘grof geschut’ proberen. Zorg wel dat je het product eraf poetst voor je de sieraden weer draagt. De vettige laag die het middel achterlaat, kan namelijk vieze vlekken achterlaten op kleding.

WD-40 gebruiken voor de auto

WD-40 kan helpen bij het schoonmaken van de auto. Zo kun je er olie en vuil mee van het oppervlak van de auto halen en kan het voorkomen dat de metalen onderdelen van de auto gaan roesten. Als je eerst WD-40 op de auto spuit om deze schoon te maken en vervolgens een tweede laag aanbrengt die je laat drogen, voorkom je dat vuildeeltjes en roest zich voor een aantal maanden aan het oppervlak gaan hechten. Wel kun je beter, zoals ook hierboven staat, een siliconenspray gebruiken voor de rubberen en kunststof onderdelen (denk aan je dashboard en de banden) van de auto.
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis van een categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Bron: Gamma, Karwei, Praxis,Trouw,  VT Wonen, WD40.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Dachtniet
Dachtniet12 jul. 2021 - 2:33

6 maanden geen roest bij je auto met WD40? Xd alleen als je hem in de garage hebt staan en 6 maanden niet meer gebruikt...... Ik gebruik het alleen voor schoonmaken van (tand)wielen van de brommer en wihte walls van buitenbanden schoon te krijgen Lost alleen dikke vet en olie heel goed op, plus reinigt met beperkte roest werende functie vergeleken met echt ontvetters als thinner/remreiniger enz maar 1 regenbui en het spoelt weg xd

@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:14

buiten dat het allemaal erg milieu onvriendelijk spul is kun je veel beter Castrol dewatering fluid gebruiken, dat werkt op al de genoemde voorbeelden vele malen beter en laat (indien gewenst) een heel goede beschermlaag achter!

@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:01

"Voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken" Van gevoelige elektronica kun je beter afblijven, contactspray is iets voor delen die contact moeten maken zoals schakelaars, pot meters, stekkertjes enz. Dit zomaar toepassen op gevoelige elektronica is vragen om moeilijkheden zoals kortsluiting en het volledig vernielen van apparatuur..... het heet niet voor niets gevoelige elektronica !!!

Pipolakki
Pipolakki8 jul. 2021 - 16:24

In wd40 zitten weekmakers. Plastics worden er zacht van. Verder is het Geen smeermiddel voor bv lagers. Wd40 veroorzaakt putting en lost de initiële beschermlaag van de kogels

1 Reactie
@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:15

inderdaad, na gebruik om schoon te maken altijd opnieuw voorzien van het juiste vet !

Bosebos
Bosebos8 jul. 2021 - 12:32

Is zeker geen langdurig werkend middel maar soms heb je behoefte aan een schraal smeer- en contactmiddel. Heb al diverse keren heel effectief kunnen inzetten. Bijvoorbeeld op stekkerverbindingen in wat oudere auto’s. Keer een Fiat Panda die al bij 2 garage’s was geweest om steeds inhouden. Alle verbindingen even pufje gegeven en storing is nooit meer terug geweest. Draaischakelaar magnetron die geen goed contact maakte ( flikkerde steeds). Even goed ingespoten en werkt al weer jaren. Het maakt soms net het verschil tussen “iets” en “niets”

1 Reactie
@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:16

tsja..... Fiat en Electra ..... tsja............ :-o

Rick031
Rick0318 jul. 2021 - 8:23

Opzicht leuk stuk, Maar dit product is nou niet echt een product waar we in de toekomst mee moeten willen blijven werk en het is ook al achterhaald. Wisten jullie dat er een bedrijf in het noorden van het land zit die onder andere een vervanger ontwikkelt heeft voor wd40 maar dan beter en het allerbelangrijkst. Plantaardig, biologisch afbreekbaar,gevaren label vrij,vrij van drijfgas. Het bedrijf is ook nog eens gericht op de nieuwe circulaire economie. Alles wat ze produceren is overigens label vrij, biologisch afbreekbaar micro plastic vrij. Dat is toch veel interessanter om uit te lichten?

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 8 jul. 2021 - 10:22

Hoi Rick, Dat is natuurlijk een heel goede ontwikkeling! Zou je ons deze informatie willen mailen? Dan kijken we er naar en pakken we het op. Je kunt het mailen naar kassa-online@bnnvara.nl. Veel dank alvast!

AldyHeron
AldyHeron7 jul. 2021 - 13:10

Jammer dat de redactie niet de moeite heeft genomen om het één en ander te verifiëren.

ftm
ftm7 jul. 2021 - 9:56

Geen siliconen gebruiken op je dashboard en al helemaal niet op je banden!! Op je dashboard veroorzaakt dat een glibberglad oppervlak en een lelijke onnatuurlijke glans. Siliconen zijn ook niet zomaar te verwijderen. Daar is speciaal spul voor nodig en dan nog blijven er resten van over. Let vooral ook op je stuurwiel, want dat wordt ook spiegelglad!! En helemaal niet op je banden die daar glad van worden!! Siliconen zijn een ramp voor autospuiters omdat de verf dan niet meer hecht. Beter is helemaal af te zien van siliconen voor je auto en siliconen alleen, en met mate, te gebruiken als smeermiddel voor kunststof glijverbindingen/scharnieren. Let overigens ook op het schoonmaakmiddel Pledge dat ook siliconen bevat! Een schoonmaakster had dat eens gebruikt op de leuningen van een trap die daardoor geen houvast meer gaf, waardoor iemand bij het afdalen bijna zijn nek brak.

1 Reactie
AldyHeron
AldyHeron7 jul. 2021 - 13:05

Ik fronste al mijn wenkbrauwen bij dat dashboard, maar toen had ik nog niet gelezen over de banden. Misschien dat Kassa deze info weg kan halen omdat dit een levensgevaarlijk advies is.

ed in den bosch
ed in den bosch7 jul. 2021 - 9:42

Op YouTube is een filmpje waarin LP's (vynil van vuil en stof) schoongemaakt worden met WD 40. Heeft iemand daar ervaring mee?

1 Reactie
@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:08

vroeger draaiden we licht beschadigde LP's al met een dun egaal laagje afwasmiddel, ideaal voor een ruis, tik en kraakvrije opname :-) Natuurlijk een lapmiddel maar soms met best aardig resultaat! WD40 zou ik zeker niet op vinyl LP's gebruiken i.v.m. mogelijk aantasten/oplossen van de fijne groefjes!

7 jul. 2021 - 9:38

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 Reactie
Ingrid Boon
Ingrid Boon7 jul. 2021 - 13:12

WALCHELIJKE wat een NAAR idee. Trouwens wij hebben deze beestjes nodig in onze natuur

Piet Konings
Piet Konings7 jul. 2021 - 9:09

Knap dat het voor NASA werd ontwikkeld. De NASA werd in 1958 opgericht!

2 Reacties
ftm
ftm7 jul. 2021 - 14:38

De voorganger, de NACA,toch al in 1915

@HENK@
@HENK@10 jul. 2021 - 11:11

ontwikkeld voor NASA is net zo'n broodje aap verhaal als de ontwikkeling van de zogenaamde Fisher Space pen die onder "alle" omstandigheden schrijft en die dan miljoenen gekost zou hebben om te ontwikkelen. :-)

rjw
rjw6 jul. 2021 - 10:51

Waar je het ook heel goed voor kunt gebruiken is om een wat verroestte fietsketting weer soepel te krijgen. Flink inspuiten en drogen met een doek. Als de WD-40 verdampt is wel goed behandelen met een fietskettingproduct want WD-40 kan geen belasting aan. Zonder goed smeermiddel slijt de ketting snel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!