Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat moet je weten over WD-40?

06-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
112551 keer bekeken
  •  
wd-40 roest vet verwijderaar 1127
Wie kent nou het wondermiddel WD-40 niet? Het verdrijft vocht en verwijdert verf, vet en loszittend roest. Ook stopt het piepen en kraken. Het is dan ook niet zo gek dat het product technisch gezien als een olie gezien kan worden. Maar wat zit er in WD-40? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? En waar kun je het precies voor gebruiken? In dit artikel leer je alles over het middel.
WD-40 is de merknaam voor een smeermiddel en waterafdrijvende spray die in 1953 werd ontwikkeld door Norm Larsen. Het werd uitgevonden om NACA-rakketten te beschermen tegen roest en corrosie. NACA is de voorganger van de NASA.
De naam WD-40 is een afkorting voor de volledige naam ‘Water Displacement – 40th attempt’. De formule voor het middel werkte namelijk pas bij de veertigste poging. Diezelfde formule wordt vandaag de dag nog gebruikt voor de spray. Maar wat er precies in de samenstelling zit, is nog altijd geheim.

WD-40: contactspray, reiniger en smeermiddel

Niet alleen is het middel goed voor dergelijke doeleinden, het doet ook dienst als contactspray en reiniger voor bijvoorbeeld metaal, zoals aluminium, chroom en roestvrij staal. Het zorgt voor smering en ontvetting bij apparaten, waardoor deze soepel lopen. Dit komt door een synthetische olie in de spray. Die blijft op het oppervlak van het object waar je het op aanbrengt liggen. Daarnaast is het handig voor moeilijk bereikbare plekken bij je auto, motor of fiets, doordat je het met het tuitje goed op deze plekken kunt aanbrengen.

Voor welke toepassingen kun je WD-40 voor gebruiken?

Er gaan veel verhalen rond over het multifunctionele wondermiddel, omdat het voor honderden dingen gebruikt zou kunnen worden. Dat is wellicht wat overdreven, maar WD-40 is wel voor veel toepassingen en klussen in het huishouden te gebruiken.
Je kunt er lijmresten en stickers mee verwijderen, sloten en stroeflopende ritsen mee smeren en je gereedschap mee schoonmaken. Ook helpt het bij het reinigen van de badkamer, afzuigkap en de messen van de grasmaaier. Zo kan het de kalkaanslag in de badkamer weghalen. Verder voorkomt het roest op kwasten en kan het een vastgeroeste kraan deblokkeren. Het helpt zelfs bij het verwijderen van krijt op muren, zwarte strepen op houten vloeren, kauwgum uit haar of kleding en vogelpoep van auto’s. Bovendien zorgt het dat mechanische delen, zoals kofferwieltjes, weer soepel rollen.

Wat zijn de nadelen en gevaren van WD-40?

Hoewel WD-40 een waar wondermiddel is, zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo kan het slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Verder kan herhaalde blootstelling een droge of een gebarsten huid veroorzaken. Daarom is het advies ook om het middel uit de buurt te houden van kinderen. Verder dien je inademing van de spray te vermijden en het alleen in goed geventileerde ruimten of buiten te gebruiken.
Ook is het goed om het op afstand te houden van warmte, hete oppervlakken en andere ontstekingsbronnen te houden, omdat het licht ontvlambaar is. Bij verhitting kan een fles WD-40 openbarsten. De spray is toepasbaar tussen de -50 en 150 graden Celsius. Bij deze temperaturen blijft de werking van de spray hetzelfde.
Doordat niet bekend is wat de samenstelling van WD-40 is, is moeilijk te zeggen hoe schadelijk het middel is voor het milieu. Wel is het een product op basis van ruwe olie en bevat het vermoedelijk wat terpentine, meldt Trouw. Hierdoor kan WD-40 technisch gezien als een olie worden gezien, meldt ook patenthouder WD40.nl. En van dit type oliën is bekend dat het niet al te best is voor het milieu.
Volgens de website bevat het product geen kankerverwekkende, teratogene of mutagene stoffen en geen stoffen die onder de ‘zeer zorgwekkende stoffen’ vallen. Ook is het zuurvrij. Wel bevat het CO2 drijfgas. Dat gas wordt vaak voor spuitbussen gebruikt.

Waar kun je WD-40 beter niet voor gebruiken? En welke alternatieven dan wél?

Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een ‘vluchtige’ spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat. Voor vastzittende moeren en bouten is kruipolie aan te raden.
Hoewel WD-40 voor veel metalen wordt aangeraden, kun je voor messing en goud beter citroen of een ander mengsel gebruiken om het te poetsen. Indien je hiermee bijvoorbeeld verkleuring van messing bij sieraden niet weg krijgt, kun je altijd nog WD-40 als ‘grof geschut’ proberen. Zorg wel dat je het product eraf poetst voor je de sieraden weer draagt. De vettige laag die het middel achterlaat, kan namelijk vieze vlekken achterlaten op kleding.

WD-40 gebruiken voor de auto

WD-40 kan helpen bij het schoonmaken van de auto. Zo kun je er olie en vuil mee van het oppervlak van de auto halen en kan het voorkomen dat de metalen onderdelen van de auto gaan roesten. Als je eerst WD-40 op de auto spuit om deze schoon te maken en vervolgens een tweede laag aanbrengt die je laat drogen, voorkom je dat vuildeeltjes en roest zich voor een aantal maanden aan het oppervlak gaan hechten. Wel kun je beter, zoals ook hierboven staat, een siliconenspray gebruiken voor de rubberen en kunststof onderdelen (denk aan je dashboard en de banden) van de auto.
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis van een categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Bron: Gamma, Karwei, Praxis,Trouw,  VT Wonen, WD40.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!