Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat moet je weten over rookmelders? Lees het hier

13-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4398 keer bekeken
  •  
rookmelder rookalarm pic 1127
De brandweer en verantwoordelijk staatssecretaris Knops zijn het eens: in alle Nederlandse huizen zouden rookmelders moeten hangen. Die kunnen levens redden als er onverhoopt brand uitbreekt. Waar moet een goede rookmelder aan voldoen? En waar hang je ‘m op? 
Voor nieuwbouwhuizen geldt al dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken stelde eerder dit jaar voor om de verplichting per 1 juli 2022 uit te breiden naar bestaande bouw. Daarmee wordt in alle woningen, nieuw en oud, zo'n melder verplicht. Wij zetten voor je op een rij welke type rookmelders er zijn en waar je ze het beste ophangt.

De soorten rookmelders

Optische melder
Je hebt de optische rookmelder. Dit type rookmelder zendt een kleine lichtbundel uit. Wordt die bundel onderbroken door bijvoorbeeld rook? Dan gaat het alarm af. Rookmelders hang je daarom niet op in een douche, omdat deze anders vaak zou afgaan door de waterdampen.
Thermische melder
Het tweede type is de thermische melder, ook wel hittemelder genoemd. Deze let niet op rook, maar slaat alarm op het moment dat de temperatuur in een ruimte een bepaalde grens overschrijdt. Dit kan doordat de temperatuur snel stijgt of heel hoog is. Deze type melder is praktischer in keukens of douches, omdat (warme) dampen een optische rookmelder kunnen laten afgaan. De thermische melder detecteert brand wel later dan de optische.
Melders voor doven en slechthorenden
Er zijn ook nog type melders verkrijgbaar die ontwikkeld zijn voor doven en slechthorenden. Die werken met een lichtflits of trilling. Deze speciale rookmelders worden in principe vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag eerst na bij je eigen verzekering welke typen het betreft, mocht je er een willen aanschaffen.

Hoe en waar hang je zo'n melder op?

Minimaal eentje op elke verdieping
Hang op elke verdieping in je huis er tenminste eentje op, adivseert de brandweer. Om te beginnen plaats je een rookmelder in de hal van je huis. Als je huis een overloop heeft, hang daar een tweede exemplaar op.
Voor meer veiligheid raadt de brandweer ook deze plekken aan
Voorzie alle slaapkamers van een rookmelder, hang er een op in de woonkamer en voorzie voor maximale veiligheid alle ruimten waar brand kan ontstaan van een rookmelder.
In ruimtes met opladers en wasmachine
Hang een rookmelder op in iedere ruimte waar apparaten worden opgeladen zoals bijvoorbeeld je telefoon, tablet, fietsaccu’s et cetera. Plaats verder een rookmelder op de plek waar je wasmachine en/of wasdroger staan, mits dit niet de douche of badkamer is. De condens die vrijkomt bij het douchen kan namelijk een rookmelder laten afgaan.

Hoe hang je ze op?

Hang de melder in het midden van de ruimte, tegen het plafond en op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang de melder niet op de tocht en niet bij de mechanische ventilatie in de buurt. Houd ook minimaal 30 centimeter afstand tot een lamp.

Wist je dat…

Rook inademen het meeste slachtoffers maakt
De meeste slachtoffers bij een woningbrand vallen door het inademen van rook. Die rook bevat giftige gassen waardoor een mens snel bewusteloosheid kan raken. De kans hierop is 's nachts, als je slaapt, het grootst, omdat...
Je geen reuk hebt tijdens je nachtrust
Tijdens je slaap ruik je niks, maar hoor je wel. Daarom is een rookmelder voor de nachtelijke uurtjes extra belangrijk. Je wordt dan door het alarm gewekt, zodat je tijd hebt om jezelf en eventuele huisgenoten in veiligheid te brengen.
Het geen 'brandmelder' is
De melder detecteert geen brand, maar rook. Daarom is de officiële benaming een rookmelder.

Tips bij aanschaf en onderhoud

  • Stof je melder regelmatig af. Stof kan de werking negatief beïnvloeden en leiden tot valse alarmeringen.
  • Test de melder regelmatig. De meeste hebben een testknop. Zo weet je of de batterij nog kracht heeft en of de melder het überhaupt nog doet.
  • Let erop of de rookmelder is goedgekeurd volgens het Europees keurmerk, te herkennen aan de aanduiding ‘(N)EN 14604’.
  • De Brandwondenstichting raadt melders met een ingebouwde (lithium) batterij aan. Deze gaan veel langer mee dan rookmelders waarvan de batterij jaarlijks vervangen moet worden. 
Bronnen: Brandwondenstichting, brandweer.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!