Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat moet je weten over de bouwkundige keuring (in coronatijd)?

1 mei 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3095 keer bekeken
bouwkundige keuring huis bouwen 1127
Als je een woning koopt, kan een bouwkundige keuring handig zijn om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Maar kan zo’n bouwkundige keuring wel goed worden uitgevoerd in coronatijd? En wat moet je er verder over weten? We zetten het voor je op een rij.
Een huis kopen is een grote, spannende stap. Daarbij wil je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan na aankoop, zoals gebreken aan het huis. Voorbeelden van vaak voorkomende verborgen gebreken waar je op moet letten, zijn gebreken aan de leidingen, het dak, de vloer of de cv-ketel en asbest in oudere woningen.
Daarom kan een bouwkundige keuring handig zijn. Dat is een onafhankelijke visuele inspectie van een bestaande woning. Met name bij woningen gebouwd voor 1990 is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, stelt Funda.

Gebreken aan woning ontdekken

Indien er bij de keuring gebreken worden aangetroffen, krijg je ook inzicht in hoeveel kosten het in goede staat brengen van zo’n gebrek met zich meebrengt. Deze kosten worden opgedeeld in drie categorieën: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering.

Streep door koopcontract

Zo weet je waar je de komende jaren financieel op moet rekenen bij het specifieke huis. Hierop kun je je dan instellen vóórdat je de woning koopt. Met een bouwkundig rapport heb je verder een betere onderhandelingspositie. Ook kun je een streep trekken door het koopcontract als de herstelkosten van de gebreken hoger uitvallen dan gedacht. Het voorbehoud van een bouwkundige keuring is immers toegevoegd aan het koopcontract.

Keurmerk bouwkundige keuring

Soms wordt een keuring niet goed uitgevoerd, lieten zowel MARLOES-H88 en M.VONK op ons forum Vraag & Beantwoord weten. Hierdoor worden soms gebreken niet tijdig ontdekt. Daarom is er per 1 mei 2018 een keurmerk geïntroduceerd voor de bouwkundige keuring. Dit keurmerk heet ‘Vakkundig gekeurd’. Bij Vakkundig gekeurd is maar een kwart van alle keurders aangesloten.

Bouwkundige keuring in coronatijd gewoon mogelijk

De bouwkundige keuring bij een huis kan in coronatijd nog gewoon worden verricht. Hierbij volgen inspecteurs de regels en kaders van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemene coronaregels

Zo wordt tijdens inspecties de anderhalvemeterregel in acht genomen bij mensen die geen huishouden vormen, worden er geen handen geschud en mag je niet bij de keuring aanwezig zijn in geval van verkoudheidsklachten. De huidige algemene coronaregels vind je hier.

Maximaal aantal persoon tijdens keuring

Waar je nog extra op moet letten bij het laten uitvoeren van de keuring, is hoeveel personen er aanwezig mogen zijn. Bij bijvoorbeeld Bouwinspecteurs Nederland en Woningkeur mag er maximaal één persoon tijdens de keuring meelopen met de inspecteur. Bij Homekeur mogen er maximaal drie personen in het huis zijn, dus de inspecteur plus twee mensen uit hetzelfde huishouden.
Hoeveel mensen er bij de keuring aanwezig mogen zijn, is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen op dat moment én van de protocollen die de uitvoerende partij aanhoudt. Let daar vooraf bij het uitbesteden van de keuring op. Dat betekent dat als je een stel bent en de bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren, je onderling vooraf moet bepalen of je alle twee bij de keuring aanwezig mag en wilt zijn of dat je ervoor kiest om de makelaar namens jullie aanwezig te laten zijn.

Bespreken rapport

Het bespreken van het rapport van de inspecteur kan in vele gevallen indien gewenst online gevoerd worden. Dit is alleen mogelijk bij het bespreken van het rapport en niet bij de keuring zelf. Via de webcam zie je immers geen gebreken.
Bron: Bouwinspecteurs Nederland, Funda, Homekeur, Keuringshuis, Vakkundig gekeurd, Vereniging Eigen Huis (VEH), Woningkeur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

_Nelis
_Nelis6 mei 2021 - 20:57

Waarom hebben jullie niet bij Bouwexpertisevergelijk geïnformeerd? Voor zover ik weet zijn zij nog steeds de enige met een certificering die wel hout snijdt. De certificering is voor een persoon en niet voor een bedrijf, de persoon heeft de kennis en de ervaring, niet het bedrijf en de gecertificeerden vallen onder het tuchtcollege makelaars. Met vriendelijke groet, Aad Hoekstra.

willemenrina@hotmail.com
willemenrina@hotmail.com4 mei 2021 - 8:56

Hallo beste vrienden en vriendinnen van BNNVARA. Bedankt voor jullie uitzending. Als techneut en docent in de energie techniek, verbaas ik mij altijd waarop kopers van een huis letten, bij de aankoop van een woning. Binnen een een uur bekeken en al dan de vraag is "hoe was je indruk" : Antwoord 90% , mooie keuken en badkamer. Maar zij hebben niet in de kruipruimte of het dak geïnspecteerd. Woningen gebouwd voor 1980 kunnen ook nog asbest bezitten. En de elektrische- gas, water en riool installatie worden ook vergeten. Ik adviseer altijd, als het dak en de vloeren goed zijn en de kruipruimte droog of begane grond vloer van beton en de betonnen dragers geen betonrot vertonen en het dak niet golft , ben je al een stap verder. Een dak of vloer laten vervangen zijn hoge kosten. Een gasbinnenleiding of meterkast opnieuw aanpassen ( installatiekast vervangen) zijn kosten die te overzien zijn. Het is een kwestie van een juiste deskundige inhuren. Maar er zijn helaas te weinig mensen met de kennis van hout- en bouw en gas/water en elektrische installaties. Een nieuwe keuken of badkamer kun je altijd nog aanschaven. Dus denk goed na voor je iets koopt. Een huis kopen is een uitgaven die je je hele leven achtervolgt.