Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat moet je doen als een blouse of trui gekrompen is?

17-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
21394 keer bekeken
  •  
trtrui wol wassen 1127
Soms heb je per ongeluk net die ene mooie blouse of wollen trui in de hete was of droger gedaan. Het resultaat: jouw favoriete kledingstuk is tot een kindermaatje gekrompen. Maar geen paniek! Kassa weet raad en deelt tips om gekrompen kleren te herstellen.

Wasverzachter

Wasverzachter kan het je helpen gekrompen kleding weer tot het originele formaat te krijgen. Hiervoor heb je een kopje wasverzachter en vier koppen warm water nodig. Meng dit door elkaar en laat vervolgens het gekrompen kledingstuk in het mengsel weken. Je laat het zo 24 uur staan. Hierna spoel je het kledingstuk schoon, maar wring je het niet uit. Je laat het kledingstuk in de zon opdrogen. Wacht tot het helemaal is opgedroogd om te zien of het kledingstuk weer zijn normale maat heeft gekregen. Oprechten is niet nodig!

Week het kledingstuk met conditioner (of babyshampoo)

Met een aantal huishoudelijke middeltjes kun je al een hoop ongedaan maken. Zo kunnen mensen die conditioner in huis hebben een teil of de gootsteen met lauw water vullen en daar een eetlepel conditioner aan toe voegen. Wie geen conditioner heeft, kan ook gebruik maken van babyshampoo. Is de trui heel erg gekrompen? Doe er dan een lepel extra bij. Dompel vervolgens je trui of blouse onder en laat het dertig minuten weken. Verwijder daarna het water en knijp voorzichtig het overtollige water uit je kledingstuk. Let wel op dat je niet wringt en het kledingstuk ook niet uitspoelt! Leg dan een handdoek op de vloer of op tafel en leg daar je kledingstuk in. Rol dan de handdoek op, met het kledingstuk erin. Laat dit liggen totdat de handdoek het water heeft geabsorbeerd. Rol dan het kledingstuk weer uit en trek het, terwijl het nog vochtig is, terug tot zijn oorspronkelijke vorm. Hierna kun je het kledingstuk aan de lucht laten drogen.
Hoe kan het dat dit werkt? Haarconditioner en babyshampoo hebben een soortgelijke werking als normale wasverzachter. Ze versoepelen de vezels van je kleding, zodat je het na het weken in zijn oorspronkelijke maat kunt trekken.

Pak de baking soda en witte wijnazijn erbij

Vele mensen hebben wel ergens in hun keukenkastje baking soda staan, maar ook witte wijnazijn is een goede aanvulling op de reguliere schoonmaakproducten in jouw aanrechtkastje. Met deze twee middelen kun je namelijk een soort natuurlijke wasverzachter maken.
Meng twee eetlepels baking soda met een liter water. In dit mengsel dompel je vervolgens het kledingstuk dat je wilt herstellen. Rek het kledingstuk dan voorzichtig een beetje uit en laat het nog eens een uur weken. Hierna spoel je het kledingstuk met de witte wijnazijn en een liter water.
Bron: Cleanipedia, Gezonder Leven, Libelle
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!