Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat mag je verwachten van een 'refurbished' artikel?

20-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2001 keer bekeken
  •  
telefoon tweedehands refurbished smartphones 1127

Sinds een aantal jaren kom je in webshops 'refurbished' artikelen tegen. Wat betekent die term eigenlijk? En wat mag je van zo'n product verwachten als je er een koopt? Wij doen het voor je uit de doeken!

Is het een tweedehands artikel? Een opknapper? Ingeruild en als nieuw weer te koop aangeboden? Zo'n Engelse term als ‘refurbished’ schept verwarring, omdat die niet erg duidelijk is.

Refurbished = opgeknapt

Het Engelse woord 'refurbish' staat voor opknappen of renoveren. Het gaat dus om gebruikte toestellen, die zijn nagekeken en indien nodig gerepareerd of voorzien van nieuwe onderdelen. Je betaalt er doorgaans minder voor dan voor een gloednieuw exemplaar.

Welk soort producten?

Het label refurbished zie je het vaakst bij elektronica-artikelen, zoals tablets, telefoons of laptops. Er zijn webwinkels die zich helemaal hebben toegelegd op het verkopen van opgeknapte producten en dan met name smartphones.

Onderzoek Consumentenbond

Toch valt het financiële voordeel over het algemeen tegen, oordeelde de Consumentenbond in 2018 in een onderzoek van refurbished iPhones die bij negen winkels werden gekocht. De toestellen waren niet veel goedkoper dan nieuwe en presteerden vaak minder.

Zaken om op te letten bij refurbished producten

Gebruikssporen

Soms is er sprake van ‘gebruikssporen’ of lichte beschadigingen. Webshops zetten dit er dan bij in de beschrijving van het product, maar niet altijd. Lees de omschrijving bij het artikel daarom goed door. Hoe meer informatie in tekst en aan de hand van foto’s, hoe beter jij je kunt oriënteren.

Kabel erbij?

Bij een nieuw elektronicaproduct krijg je vaak een kabel en oplader erbij. Ga na of je refurbished exemplaar deze ook erbij heeft zitten. Zo niet, dan weet je eens te meer waarom de prijs lager is dan die van een nieuwe.

Vergelijk de prijs

Consumenten kiezen refurbished toestellen vaak omdat ze goedkoper zijn dan nieuwe. Maar een nieuwe telefoon of tablet hoeft niet veel duurder te zijn dan een refurbished exemplaar. Na een jaar of langer zakken vaak de nieuwprijzen, omdat er alweer nieuwere modellen zijn of aankomen. Vergelijk daarom de vraagprijs met de nieuwprijs bij dezelfde of andere webshops. Wie weet zie je hetzelfde product elders wel nieuw voor dezelfde of een lagere prijs.

Garantie?

De aanbieders claimen vaak dat het refurbished product op ‘tientallen’ punten is gecontroleerd, om maar aan te geven dat je een betrouwbaar artikel aanschaft. Of en hoe grondig dit is gebeurd, kun je als klant niet controleren.

Omdat het artikel niet nieuw is maar al eens gebruikt, is het verstandig om na te gaan wat je rechten zijn als er toch iets mis mee is. Oftewel: hoeveel garantie zit er op het product? Er kan natuurlijk altijd iets mis zijn met een gebruikt en opgeknapt artikel.

De garantievoorwaarden zijn ook interessant om door te nemen. Kijk of bijvoorbeeld de batterij, het scherm en eventuele accessoires van de telefoon, laptop of tablet zijn gedekt.

Veertien dagen recht op retour

De ‘Wet kopen op afstand’ geeft je het recht op 14 dagen bedenktijd als je een product online koopt. Bevalt het je niet? Dan mag je het binnen die termijn terugsturen, zonder opgaaf van reden.

Let op: recht op nieuw exemplaar

Koop je een artikel volledig nieuw en gaat het stuk? In eerste instantie heb je dan het recht op kosteloze reparatie bij de verkoper. Maar als er onherstelbare schade is, dan heb je recht op een nieuwe. En dus niet op een refurbished exemplaar. Apple heeft in het verleden klanten die binnen de garantie aanspraak maakten op vervanging met een nieuw toestel, een refurbished exemplaar toegestuurd. De rechter besloot dat dit niet mag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!