Kassa

Wat kun je met de MijnGegevens-app van MijnOverheid?

01-04-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
11327 keer bekeken
  •  
mijnoverheid_mijngegevens_20220331

Sinds 30 maart 2022 is de officiële overheidsapp MijnGegevens beschikbaar voor alle Nederlanders van 14 jaar en ouder. In de app kun je zien welke informatie de overheid zoal over jou heeft. Denk aan identiteitsgegevens, informatie over je financiën, je woonsituatie, APK-gegevens en opleidingsinformatie. Wat kun je ermee? In dit artikel leggen we het uit.

De app is een initiatief van MijnOverheid. Volgens Logius, ICT-dienstverlener van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, was de wens om – naast de al bestaande BerichtenBox-app – via deze nieuwe app "de belangrijkste functies van MijnOverheid ook via een app beschikbaar te stellen."

Naar eigen zeggen komt Logius daarmee "tegemoet aan de wens van veel gebruikers die het gebruik van een app boven een website verkiezen."

Wat zijn de voorwaarden om de MijnGegevens-app te kunnen gebruiken?

De app is beschikbaar voor alle Nederlanders van 14 jaar en ouder met een geactiveerd MijnOverheid-account.

Inloggen in de MijnGegevens-app gaat via de DigiD-app, dus een aanvullende voorwaarde is dat je beide apps op hetzelfde toestel geïnstalleerd hebt. Via DigiD bevestig je immers iedere nieuwe inlogpoging in de MijnGegevens-app, dus dit is een essentiële voorwaarde.

Daarnaast is de app alleen beschikbaar in de Apple App Store (voor bezitters van een iPhone of iPad) en in de Google Play Store (voor bezitters van een Android-telefoon). Een account bij één van deze twee techgiganten is dan ook noodzakelijk, anders kun je de app niet downloaden.

Tot slot is compatibiliteit iets om rekening mee te houden: de app draait niet op alle telefoons, en dat is met name een probleem voor verouderde toestellen.

Volgens informatie in de Google Play Store draait de app op Android-versies 7.0 en hoger. Als jouw toestel te oud is om Android 7.0 te kunnen draaien, kun je de app niet installeren en gebruiken.

Heb jij daarentegen een iPhone of iPad? Voor bezitters van deze apparaten geldt dat ze minimaal iOS 12.0 of iPadOS 12.0 op het toestel moeten hebben staan, anders functioneert de app niet.

Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding​​​​

mijngegevens_screenshots_20220331

Wat kun je met de MijnGegevens-app?

Het doel van de app is om verschillende soorten informatie op één plek te bundelen. In het hoofdmenu wordt op het moment van schrijven dan ook onderscheid gemaakt tussen vijf soorten persoonsgegevens: Identiteit, Financiën, Wonen, Vervoer en Onderwijs.

We bespreken alle vijf de categorieën hieronder.

Identiteit

Onder Identiteit vind je momenteel persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Daarin zijn onder meer gegevens over je geboorte, eventuele verhuizingen, je huwelijk en emigraties opgenomen.

Je kunt hier informatie vinden over algemeen bekende zaken, zoals je volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats en je burgerservicenummer.

Ook kun je informatie over je nationaliteit raadplegen én kun je – indien volledig en bekend – de persoonsgegevens van je ouders inzien.

Deze functie biedt daarnaast de optie om informatie over je paspoort en identiteitskaart toe te voegen, inclusief de mogelijkheid om de verloopdatum van deze documenten in je agenda te plaatsen zodat je deze tijdig kunt vernieuwen.

Een functie voor het rijbewijs zien we nog niet. Wel worden er contactgegevens van de gemeente waar je bent ingeschreven in de app vermeld, zodat je gelijk weet tot wie je je kunt wenden in het geval van vragen of problemen.

Een andere functie onder het kopje Identiteit betreffen de gedeelde persoonsgegevens. Ook deze gegevens komen uit de Basisregistratie Personen (BRP) gehaald, want jouw persoonsgegevens worden in sommige gevallen met bepaalde organisaties gedeeld.

Denk dan aan verzekeraars, de Belastingdienst, je pensioenfonds, het RIVM, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Sociale Verzekeringsbank, om er een aantal te noemen.

Per organisatie kun je contactgegevens opvragen én kun je globaal zien welk soort gegevens van jou ze mogelijk verwerken. Vanwege de privacy staat onder deze kopjes verder geen inhoudelijke of gedetailleerde informatie.

Wel is het nuttig om in één oogopslag te kunnen zien welke organisaties over jouw gegevens beschikken: het kan in bepaalde gevallen namelijk maar zo gebeuren dat je er zelf geen idee van had dat een bepaalde organisatie überhaupt iets met jouw gegevens doet.

Zo kun je meteen even bij de betreffende organisatie informeren hoe de spreekwoordelijke vork precies in de steel zit, mochten er zaken zijn waarvan je je afvraagt waarom ze in de lijst voorkomen.

Financiën

Onder dit kopje kun je een gedeeltelijke historie opvragen van jouw inkomsten. Dat wil zeggen, het inkomen dat de afgelopen jaren bij de Belastingdienst is geregistreerd.

Het inkomen van de laatste vijf jaar wordt getoond, en omdat het fiscale jaar 2022 nog niet is afgesloten, kun je concreet alleen gegevens van 2018 tot en met 2021 opvragen.

Ook eventuele alimentatiegegevens zoals ze bekend zijn bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kun je hier inzien. Dat wil zeggen, indien daar in jouw geval sprake van is. Anders verschijnt simpelweg de mededeling "U bent niet bekend in de administratie van het LBIO" op je scherm.

Wonen

Onder deze categorie kun je recente berichten over jouw buurt terugvinden, althans, berichten uit de omgeving waar je volgens de Gemeentelijke Basisadministratie woonachtig bent.

Denk dan aan verstrekte (bouw)vergunningen en informatie over werkzaamheden, bouwplannen en evenementen in jouw buurt. Deze informatie komt uit de lijst Officiële Bekendmakingen van de Rijksoverheid.

Ook kun je kadastrale gegevens uit de Basisregistratie Kadaster raadplegen, net als een overzicht van jouw WOZ-gegevens. Voorwaarde is wel dat je zelf eigenaar bent van ontroerend goed en dat deze informatie ook bij het Kadaster bekend is.

Als huurder kun je dus niet zomaar grasduinen in de gegevens van de huisbaas of woningcorporatie.

Vervoer

Hier kun je informatie raadplegen uit de Basisregistratie Voertuigen. Deze informatie is afkomstig van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en betreft gegevens omtrent de Algemene Periodieke Keuring (APK) en gegevens uit het Basis Kenteken Register (BKR).

De beschikbaarheid van informatie is afhankelijk van de vraag of er op basis van jouw burgerservicenummer (BSN) voertuiggegevens worden gevonden. Bezit jij een voertuig? Dan kun je hier de relevante informatie raadplegen. En ben je niet in het bezit van een voertuig? Dan is deze sectie voor jou niet relevant en zul je hier geen informatie vinden.

Onderwijs

Onder deze categorie kun je diplomagegevens opvragen zoals bekend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Het gaat alleen om Nederlandse opleidingen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn erkend.

Voor de meeste mensen zal gelden dat hier informatie staat over behaalde middelbareschooldiploma’s en diploma’s uit het vervolg- of hoger onderwijs.

Ook hier geldt dat er contactgegevens van DUO worden verstrekt, zodat je in het geval van onvolledige of onjuiste informatie weet tot wie je je kunt wenden.

Ben je verplicht om de MijnGegevens-app te gebruiken?

Nee hoor, gebruik van deze app is niet verplicht. Het is zoals eerder gezegd slechts de wens om "de belangrijkste functies van MijnOverheid ook via een app beschikbaar te stellen", maar als je dat niet wilt, kun je de app gerust overslaan. De informatie is namelijk ook gewoon te vinden via MijnOverheid.

Tot slot nog één punt van kritiek: als je naar de instellingen gaat, zie je dat het verzamelen van statistieken standaard staat ingeschakeld. Hierover staat in de app het volgende:

MijnGegevens verzamelt anonieme gegevens over het gebruik van de app. Bijvoorbeeld over wanneer en hoe lang de app gebruikt wordt. Deze gegevens worden alleen gebruikt om de app te verbeteren.
Disclaimer in de MijnGegevens-app

Een opt-in systeem waarbij je zelf moet aangeven dat je jouw gegevens beschikbaar wenst te stellen voor dit doeleinde zou wat privacy-vriendelijker zijn.

Bron: Logius / MijnOverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Wim Hanno
Wim Hanno1 apr. 2022 - 12:01

Het lukt niet om als gemachtigde van zowel dochter als ega in te loggen omdat er niet meer inlog gegevens mogelijkheden zijn

LeoGraper
LeoGraper1 apr. 2022 - 11:39

Helaas een wel vaker gemaakt fout, de link naar de Android App... Deze verwijst naar het Amerikaanse gedeelte en dan kan je hem niet installeren, de juiste url is: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rijksoverheid.mijngegevens.pub&hl=nl&gl=NL

2 Reacties
1 apr. 2022 - 12:09

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Redacteur
Redacteur 1 apr. 2022 - 13:04

Terecht punt, dank voor de opmerkzaamheid. Bij dezen aangepast!

kaartendraak
kaartendraak1 apr. 2022 - 11:06

Het begint bij een app, want 'dat is zo makkelijk, omdat bijna iedereen toch al dat (k.t)mobieltje gebruikt'. Als het maar populair genoeg is en het merendeel dom genoeg is om het 'makkelijk' te vinden, wordt het verplicht en zijn we nog een stap dichter bij totale controle over de burger en dus dichter bij de EDI(europese digitale identiteit) ofwel, totale controle vanuit Brussel waar wij niet voor kunnen kiezen(de mensen die ons zouden moeten vertegenwoordigen bijv) en kunnen ze er van alles mee opleggen, van hoe vaak je met het OV reist tot aan hoevaak je sla eet, hoe vaak je de wc doortrekt enz enz. Trap er niet in. Je bent sowieso al verplicht om een k.tmobieltje te nemen waar je apps op kunt zetten, een senioren mobiel mag dan dus niet meer, terwijl voor veel mensen dat nu juist de apparaten zijn waar ze wel mee om kunnen gaan. Internet wordt daardoor steeds verder uitgefaseerd, maakt het steeds moeilijker voor ouderen om mee te kunnen in al dit gedoe. En let op: je bent nu nog jong, maar ook jij wordt oud en kan dan minder makkelijk meekomen met al dit geneuzel, ook voor jou kan het straks moeilijk worden om te gebruiken.

1 Reactie
billieboy
billieboy1 apr. 2022 - 14:37

Internet is in de jaren 90 begonnen. Toen waren de ouderen van nu 40 of 50 jaar. Al die jaren tot nu hebben velen kennelijk niet de noodzaak gezien om te leren omgaan met wat de digitale technische ontwikkeling allemaal mogelijk maakt. Ouderen zien als slachtoffer van dit systeem vind ik daarom onterecht.

hidkees
hidkees1 apr. 2022 - 10:33

Bij 'mijn overheid' is al deze persoonlijke informatie te vinden. De app is extra voor liefhebbers van smartfoongebruik. Al het gebazel hieronder over privacy en controle slaat helemaal nergens op.

1 Reactie
Donuts
Donuts1 apr. 2022 - 12:10

Ach ja, dat krijg je als mensen reageren die geen idee hebben waar ze het over hebben.

aldie
aldie1 apr. 2022 - 10:17

Geweldig. Binnen 2 jaar verplicht. Wordt het bv ook gekoppeld aan je internet accounts maar het kan ook gebruikt worden als toegang. De volgende stap worden gegevens onderling geïnterpreteerd. Schulden dan niet naar het buitenland maar ook niet naar het ziekenhuis het kan allemaal. Weg privacy, het woord privacy kunnen we schrappen! Bijzonder blijft dat onze overheid geen mogelijkheden heeft Russische miljarden in Nederland te pakken om reden van privacy aldus de minister! Met mijn vertrouwen in de huidige politiek doe ik hier absoluut niet aan mee!

gerans
gerans1 apr. 2022 - 10:11

Waar zijn wij in Nederland mee bezig. Registratie overal. Denk maar aan de Corona app en andere info die je kunt vinden. Privacy wetgeving?? Een lachertje gewoon. En de overheid hanteert deze wet wanneer zij geen maatregelen wil nemen. Wij glijden af naar een volkomen socialistische en communistische samenleving waarin de overheid alles bepaalt zelfs wat je mag eten en eet je het toch dan boete in de vorm van belasting op het product..

aad piraat
aad piraat1 apr. 2022 - 9:51

Hoe maak je van je eigen privacywet een lachertje?????????

3 Reacties
vergeergr
vergeergr1 apr. 2022 - 9:55

ik snap werkelijk niet dat jullie van de omroepen, hier geen kritiek op los laten omdat we hiermee op weg zijn naar de TOTALE controle nu is het nog vrijwillig over 1 of 2 jaar verplicht

vergeergr
vergeergr1 apr. 2022 - 9:56

je hebt gelijk, maar wees dan niet zo'n flapdrol om niet je eigen naam te gebruiken

Boesta
Boesta1 apr. 2022 - 10:09

??? U heeft uit uw reactie op te maken werkelijk geen idee waar u het over heeft! Dit is informatie die altijd al door u kan worden teruggevonden via de website(s) van de overheid. Of op te vragen bij uw gemeente. Dit is nu dus ook mogelijk met een app. Als u het niet wilt gebruiken prima. Maar die gegevens over u zijn er altijd al. Het heeft helemaal niets met schenden privacy oid te maken. Maar het gewoon makkelijker maken voor de burger die die gegevens nodig heeft. Misschien verlangt u naar de tijd dat alles met pen en papier en de brievenbuspost ging maar die tijd die is er niet meer en komt ook niet meer. En privacy had u toen eigenlijk bijna helemaal niet vergeleken met nu. Misschien moet u zich eens goed gaan informeren voor u zomaar wat roept...

vergeergr
vergeergr1 apr. 2022 - 9:50

op weg naar de TOTALE controle

1 Reactie
Boesta
Boesta1 apr. 2022 - 10:18

Ja, totale controle voor de burger! Wat dacht u nu, dat de overheid geen gegevens van haar burgers moet bijhouden...? Hoe zouden ze dan bv toeslagen moeten uitbetalen en hoe zouden ze dan weten aan wie..? Hoe zouden ze weten hoeveel belasting u moet betalen..? Hoe zou u geholpen kunnen worden in een ziekenhuis..? etc etc.... Het is juist doordat het tegenwoordig makkelijk digitaal beschikbaar is voor de burger dat juist de burger meer controle over die gegevens heeft en daardoor ook de mogelijkheid om die te laten corrigeren indien er onjuistheden in zouden staan. Voorheen had u die controle juist niet, omdat het bijna onmogelijk was om dit bij alle instantie schriftelijk te doen. Nu kan het ook met een app waardoor het nog makkelijker wordt. En uw privacy blijft gewaarborgd zolang uzelf de gegevens niet gaat delen. Als u zich zou verdiepen in het onderwerp had u zeker iets anders geroeptoeterd dan wat u nu doet....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!