Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wat kun je maken van je wekelijkse kliekjes?

22-01-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
20130122-kassa-groen-voedselverspilling_video_2.jpg
Een gemiddeld huishouden gooit ieder jaar 44 kilo goed voedsel weg. Kassa Groen kijkt naar wat er allemaal verspild wordt en geeft tips wat je met restjes kunt doen. We staan er haast niet bij stil, maar per jaar gooien we per Nederlander voor zo'n €155 aan goed voedsel weg. Dit belandt niet bij het GFT, maar gewoon in de vuilnisbak. Van de 375 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, gaat nog ongeveer 19% ongebruikt de vuilnisbak of biobak in. Een deel hiervan is niet te vermijden, want dat zijn schillen en stronken, maar bijna 45 kilo is prima te eten. Het loont de moeite om dat te voorkomen, want we gooien geld en energie weg. Brecht van Hulten onderzoekt samen met een afvaldeskundige een aantal vuilniszakken.
Brood en rijst
Twee producten die veel worden weggegooid, zijn brood en rijst.  Eén op de vijf sneden brood belandt in de vuilnisbak (23%). Elke dag worden in Nederlandse huishoudens 400.000 broden weggegooid. Van een pak rijst belandt bijna 40% in de vuilnisbak. Per dag gooien we zo'n 60 ton rijst weg, dat zijn drie grote kiepwagens vol. Van pasta en aardappelen wordt een kwart weggegooid. Dat blijkt uit cijfers van het CREM en consumptiecijfers over 2011.
Wat kan je zelf tegen voedselverspilling doen?
Je kan als consument ook wat doen tegen voedselverspilling. Kassa Groen zet een aantal handige tips op een rijtje: - Doe vaker boodschappen.
- Koop minder voorgesneden groente, maar koop een product in z'n geheel. Dat bederft minder gauw.
- Let op de houdbaarheidsdatum. Er staan twee soorten op de verpakking. 1) THT: 'Tenminste houdbaar tot'. Het gaat hierbij om producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer. Deze vermelding is niet de uiterste consumptiedatum. Na het verstrijken van de datum is het product nog geschikt voor consumptie. 2) TGT: 'Te gebruiken tot'. Het gaat daar om producten zoals vlees en verse groenten. Deze producten moeten direct na die datum worden weggegooid.
- Bewaar restjes goed afgesloten  in de koelkast.
- Kook kleinere hoeveelheden rijst, pasta of aardappelen.
Koken met restjes
Brecht gaat samen met culinair journalist Puck Kerkhoven koken met een gezin. Puck heeft een aantal boeken gemaakt zoals 'Het Grote Kliekjesboek' en 'De Grote Kliekjes Scheurkalender 2012'. Daarin geeft ze tips wat je met voedsel dat overblijft kan doen. In de uitzending laat Puck zien wat een gezin met de restjes kan doen. Zij maakt een snelle nasi goreng van de overgebleven rijst en van oud brood 'Bread and Butter Pudding'.
Recept voor een snelle nasi goreng
Veel rijst over? Maak deze snelle nasi goreng! Juist met afgekoelde rijst wordt hij extra lekker, omdat de korrels zich dan goed laten opbakken. Goreng betekent gebakken. Dat geeft die unieke smaak. Voor 2-3 personen: - 400 gram koude gekookte witte rijst
- 1 eetlepel olie
- 125 gram spekblokjes
- 2 uien gesnipperd
- halve rode peper fijngesnipperd
- 2-3 eetlepels ketjap manis (zoet)
- 1 eetlepel oestersaus (uit flesje)
- witte deel van een prei in ragfijne ringetjes
- bosje bladselderij grof gesnipperd Verhit de olie in een wok, bak hierin de spekblokjes. Voeg gesnipperde uien en gesneden rode peper toe. Roerbak tot uiensnippers zacht en glazig zijn. Roer de koude rijst erdoor en bak op hoog vuur tot de rijst stomend heet is. Blijf roeren met een houten spatel. Haal aangebakken korrels los van de wok. Breng op smaak met ketjap en oestersaus. Roer op het laatst de knapperige preiringetjes en gehakte bladselderij erdoor. Laat al roerend even goed doorwarmen. Serveer met een gebakken ei, sambal, kroepoek, seroendeng (kokos met pinda's) en atjar tjampoer (zure groenten). Een ijskoud pilsje smaakt er goed bij. Tip: je kunt ook een kant en klare boemboe (kruidenpasta) voor nasi gebruiken. Laat in dat geval rode peper, ketjap en oestersaus achterwege.
Recept voor 'bread and butterpudding' Warm dessert voor 4-5 personen: - 8 tot 10 boterhammen (liefst wit) van een paar dagen oud
- 30 gram zachte boter
- handje lichte rozijnen geweld
- handje gedroogde abrikozen in stukjes gesneden (of 2 eetlepels abrikozenjam)
- snuf kaneel
- 3 dl melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 30 gram kristalsuiker Verwarm oven voor op 180 graden. Snij de korstjes van het brood, besmeer de boterhammen met boter en snij ze diagonaal door zodat er driehoekjes ontstaan. Bekleed de bodem van een beboterd ovenschaaltje hiermee, zet ze ook rechtop tegen de zijkanten. Strooi er gewelde, goed drooggedepte rozijnen en stukjes abrikoos (of jam) in. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met de boterkant naar boven, puntjes schuin omhoog wijzend. Meng melk met losgeklopte eieren, kaneel, vanillesuiker en helft van kristalsuiker. Schenk dit mengsel over het brood en laat minimaal vijf minuten intrekken. Bestrooi met de rest van suiker. Zorg dat de randen en puntjes goed beboterd zijn. Plaats de pudding in wijde ovenschaal, gevuld met water tot halverwege de puddingvorm. Zet de schaal met vorm in de oven en bak de broodpudding in circa 45 minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stukken en serveer warm, eventueel met een bolletje roomijs of dot slagroom.
Tip: dat appeltje dat er niet meer zo florissant uitziet mag er ook door. Schillen, plekjes wegsnijden en in kleine blokjes. Lekker! 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor