Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat kun je doen op 4 en 5 mei?

4 mei 2020
  •  
leestijd 3 minuten
nederlandse vlag 1127
Normaal gesproken worden er op 4 mei kransen gelegd en kun je op Bevrijdingsdag een festival in de buurt bezoeken. Door de coronacrisis moeten we dit jaar alternatieve manieren vinden om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bevrijding te vieren. Zoek jij nog inspiratie? Lees onze tips. 

Virtueel bloemen leggen

Het zal dit jaar volstrekt anders zijn op Dodenherdenking. Geen grote massa toeschouwers die kijken hoe kransen worden gelegd bij het monument op de Dam. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft daarom een alternatief bedacht waar iedereen aan kan bijdragen. Bij meer dan drieduizend oorlogsmomenten door heel Nederland kun je via de database op www.4en5mei.nl een plek zoeken om jouw virtuele bloemen en boodschap achter te laten. 
Als je liever echte bloemen wilt leggen, kun je via de Tikkie-app op je telefoon een bosje tulpen kopen voor 4,50 euro. Alle gedoneerde bloemen worden op 4 mei bij verschillende monumenten door het land gelegd. De opbrengst van de actie gaat naar de biologische sierteeltsector. Heb je geen toegang tot de Tikkie-app? Kijk dan op www.bloemenvoor4mei.nl. Ook daar kun je doneren.

Videobellen

Dit jaar is het alweer 75 jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In het kader van dit jubileum heeft het Nationaal Comité bijzondere verhalen over vrijheid verzameld. Deze kun je teruglezen via de website www.vrijheid.nl. Daarnaast roept het comité op om elkaar te videobellen en te praten over de oorlog en onze vrijheid nu. Via Skype of FaceTime kun je elkaar uitstekend treffen en op afstand bijkletsen. 

Geef het vrijheidsvuur door

Normaal wordt op 4 mei het bevrijdingsvuur aangestoken en gebracht naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in ons land. Omdat door de coronacrisis bijna alle activiteiten niet doorgaan, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een alternatief bedacht om het vuur toch rond te brengen. Het comité roept Nederlanders op om een kaarsje aan te steken. Via de website www.vrijheidsvuur.nl kun je vervolgens een filmpje van jezelf opnemen waarin je het vuur doorgeeft, die je daarna kunt downloaden en delen op sociale media. 

Zing mee met Ramses Shaffy

Cabaretière Claudia de Breij heeft een oproep gedaan om een nieuw initiatief te starten. Ze roept alle Nederlandse radiostations op om op 5 mei tegen 5 uur ’s middags het lied Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder van Ramses Shaffy te zingen. Met deze actie wil ze onder Nederlanders voor verbroedering zorgen en hoopt ze dat mensen steun vinden van dit lied. Zelf noemt ze het nummer van Ramses Shaffy overigens “het tweede nationale volkslied”. Het Nationaal Comité heeft dit idee omarmd en nodigt alle radiozenders uit om mee te doen en om 16.55 het lied te draaien. 

Film kijken

Over de Tweede Wereldoorlog zijn ontelbaar veel films gemaakt. Aangezien je nu toch zo veel mogelijk thuis zit, is dit de uitgelezen kans om een aantal klassiekers terug te kijken. Zo zendt RTL 7 A Bridge Too Far uit. Deze oorlogsfilm met Sean Connery speelt grotendeels af in Nederland, waar een operatie wordt uitgevoerd om de Duitsers te verslaan. Als je liever wat moderns wil zien, kun je er ook voor kiezen om Inglorious Basterds te kijken van Quentin Tarantino. Deze wordt uitgezonden door Veronica. 

Niet iedereen heeft vrij

Hoewel Bevrijdingsdag een nationale feestdag is, heeft niet iedereen een dag vrij. Of je moet werken op 5 mei hangt af van je cao. Als het daar niet in is vastgelegd, bepaalt je werkgever of je recht hebt op een dagje vrij.
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei, Rijksoverheid, NU.nl

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!