Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat kost een student? En wat levert hij op?

05-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
student_26.jpg
Wat kost studeren? En wat levert het op? De Algemene Rekenkamer heeft alle kosten en baten op een rijtje gezet op de website. Deze is vanaf donderdag toegankelijk.
Terugverdiend
Een vrouw die de hbo-opleiding economie binnen 4 jaar succesvol afrondt, heeft de maatschappij 66.000 euro gekost. Als zij gelijk een baan kan vinden, heeft de overheid dit bedrag na 12 jaar terugverdiend door onder meer de inkomstenbelasting die zij moet betalen. Zelf heeft zij, of hebben haar ouders of verzorgers een kleine 13.000 euro geïnvesteerd in haar schoolcarrière aan onder meer collegegeld en studieboeken. Dit heeft zij na 6 jaar werken terugverdiend.
Geïnvesteerd
Een man die een technische studie aan het mbo heeft gevolgd, heeft zelf gemiddeld 2300 euro uitgegeven en verdient dit na 1 jaar werken terug. De overheid heeft ruim 43.000 euro in hem geïnvesteerd door middel van onder meer studiekosten, studiefinanciering en de ov-kaart. Dit is na 9 jaar terugverdiend.
Inkomensgegevens
Op deze website van de Rekenkamer staan de kosten en baten van vele opleidingen in het mbo, hbo en aan universiteiten. Zo kan iedereen zelf kijken wat hij of zij kost en oplevert. De Rekenkamer heeft de inkomensgegevens van 2007 tot en met 2011 bekeken van mensen die in het collegejaar 2005/2006 zijn afgestudeerd.
Lening
Door het leenstelsel, dat zo goed als zeker vanaf 2015 wordt ingevoerd, wordt de termijn waarin studenten hun eigen investeringen terugverdienen, waarschijnlijk een stuk langer. In de politiek zijn de plannen bijna rond om de basisbeurs, die nu nog een gift is, om te zetten in een lening. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!