Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat kost de zorg nu en wat is de voorspelling?

30 mrt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
195x90_geld3_03.jpg
Het geld dat we uitgeven aan gezondheidszorg is enorm gestegen. In het jaar 2000 was het nog €41,5 miljard. In 2011 was dat €79,8 miljard. De kosten van de zorg zijn dus in tien jaar tijd verdubbeld.
Waar gaat die €80 miljard die we ieder jaar uitgeven naar toe?
30,9% van het geld, €24,7 miljard, gaat naar de zogeheten AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Uit dat potje betalen we de zorg voor ouderen en gehandicapten. Van dat geld gaat tweederde naar de ouderen en eenderde naar de gehandicapten.
Wie krijgt wat?
De ziekenhuizen en specialistenpraktijken krijgen €22,8 miljard uit de pot geld. De medicijnen die we bij de apotheek halen kosten €6,4 miljard. De kosten voor de huisarts en tandarts gezamenlijk zijn €5,4 miljard. De rest is voor bijvoorbeeld de GGD, de ARBO-diensten en nog een aantal andere posten.
Stijging
Nu betaalt een huishouden gemiddeld €11.000 aan zorg. Gemiddeld gaat 23% van het inkomen (CPB) op aan zorg. Als de zorgkosten zo doorstijgen wordt dat veel meer. Dan betalen we in 2040 40% van het inkomen aan de gezondheidszorg. Bronnen: CBS en CPB
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!