Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat kan jij doen om te helpen in coronatijd?

19-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
De tweede lockdown is een feit. Dat heeft een grote impact op iedereen, van de zorgmedewerker tot de scholier die nu thuis moet leren. Gelukkig ontstaan er ook mooie initiatieven om elkaar te helpen. Heb jij een uurtje over per week om je buurjongen of de klasgenoot van kind te helpen met zijn thuisonderwijs? Doe dat dan vooral! Of kook wat extra voor de buurvrouw die dat wel kan gebruiken nu.
Zou je niet zo snel weten wie of hoe je kan helpen, maar wil je wel graag wat betekenen? Dan hebben we voor jou hier een kleine greep uit de talloze initiatieven waar je je bij aan kan melden, op een rijtje gezet.

Jij kan ook helpen

Vrijwilliger Voedselbank
Wil jij ook iets doen? Er zijn natuurlijk heel veel initiatieven waar je je kan aanmelden, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de Voedselbank.
Kook een extra maaltijd
Ook is het mogelijk, als je toch al aan het koken bent, een extra maaltijd klaar te maken voor een buurtgenoot die het in deze tijd kan gebruiken. Dit kan via Stichting Thuisgekookt.
Wandel met een hond
Gek op dieren? Omdat zorgmedewerkers het zo druk hebben, kan je je bij Petbnb aanmelden om hun hond uit te laten. Ook mensen in quarantaine, die niet naar buiten kunnen, help je door met de hond een blokje om te lopen.  
Bied een luisterend oor
Vind je het leuk om een praatje te maken met ouderen die wat eenzaam zijn? Via de Zilverlijn van het Ouderenfonds kan je als vrijwilliger, gewoon vanuit huis, een luisterend oor bieden.  

Thuisonderwijs

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich zorgen om kwetsbare kinderen die door de lockdown nog harder worden geraakt. Bekijk de video.

Tekst loopt door onder fragment
Een scholier helpen met thuisonderwijs?
Op samenissterk.nl vind je allerlei organisaties die je kunnen koppelen aan een leerling die wel wat hulp kan gebruiken bij het thuisonderwijs. Je kan soms langsgaan, maar ook veel van deze initiatieven organiseren vooral hulp online. Hiervoor hoef je dus niet eens je huis uit, en toch kan je voor een kind hét verschil maken tussen leren of stilstaan.

Naast deze initiatieven zijn er nog veel meer lokale organisaties waar je je hiervoor bij kan aanmelden, of vraag anders aan school of je iemand kan helpen. Oh, en voor je denkt dat je hiervoor zelf docent moet zijn of heel goed in wiskunde of geschiedenis moet zijn: vaak is helpen met structuur, een planning maken, en de informatie vanuit school aan het kind uitleggen al de helft.  
Woon je in de omgeving van Eindhoven?
Dan kan je je ook aanmelden bij Spoton040.nl, de organisatie die sinds de eerste lockdown kinderen is gaan helpen met school, om leerachterstanden te voorkomen en/of in te halen. In het fragment op deze pagina uit de uitzending zie je Jochem van Spot On Fatima helpen met haar schoolwerk.  
Oproepjes voor hulp
En tot slot: op de website www.coronahelpers.nl en NL voor elkaar vind je talloze oproepjes van mensen bij jou in de buurt die om hulp vragen, bijvoorbeeld met de boodschappen, een klusje in huis of oppassen. Volgens Boudewijn Wijnands van coronahelpers.nl hebben sinds het begin van de pandemie al ruim 10.000 mensen elkaar geholpen via de website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!