Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat is India Pale Ale (IPA)?

29 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
ipa bier 1127

Een witbiertje, een stevige dubbel of een zalige tripel: de bierkeuze is voor de consument reuze. Speciaalbier, waaronder de India Pale Ale, is dan ook ontzettend ‘hot’. Maar wat is IPA? En waar komt het vandaan?

Voor ieder wat pils

In horecagelegenheden en de supermarkt is er een groeiend aantal nieuwe biersoorten verkrijgbaar. Veel Nederlanders zijn geïnteresseerd in de nieuwe biersoorten die op de markt worden gebracht. Toch verkiest de gemiddelde Nederlander een vertrouwd biertje boven een speciaalbier, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2019. Wat al met al uit het onderzoek naar boven komt, is dat de gemiddelde bierdrinkende Nederlander bewuster kiest voor een bier. Er is dus ‘voor ieder wat pils’.

India Pale Ale

Eén van die bijzondere biertjes is de India Pale Ale, wat wordt afgekort tot IPA. Dat is een Engelse biersoort met wat meer hop dan een normaal pilsje. Het biertje heeft een bittere en tegelijkertijd verfrissende smaak, waardoor de smaak vrij uitgesproken is.

Geschiedenis van IPA

Tien jaar geleden kende nog bijna niemand in Nederland het biertje. Het oorspronkelijk Engelse bierstijl, dat ooit nog een met uitsterven bedreigde biersoort was, is herontdekt en bestaande gehouden door Amerikaanse brouwers. Het biertje kent zijn oorsprong in de 18e eeuw. In die tijd had Engeland vele koloniën, waaronder in Zuidoost-Azië. Hier stichtte Engeland ‘Brits-Indië’. De India Pale Ale heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. De in India levende Britse aristocraten zouden naar verluidt verlangen naar hun favoriete bieren van thuis. Echter, de meeste bieren bleken de destijds ruim vier maanden durende zeereis niet te overleven. Om dat probleem op te lossen, brouwde Britse brouwer George Hodgson een biertje met een hoger alcoholpercentage en voegde er meer hop aan toe, zodat de Pale Ale langer houdbaar bleef. Zo konden ook de Britten in India volop van het bier genieten.

Vandaag de dag

Inmiddels is het biersoort behoorlijk in populariteit gegroeid en wordt het soort over de hele wereld gemaakt. Het is misschien wel de populairste bierstijl van dit moment en wordt gedronken door menig bierkenner. Je vindt het biertje ook gewoon in Nederland in de schappen van de supermarkt.

Verwarring

India Pale Ale wordt vaak verkeerd geschreven, namelijk als: Indian Pale Ale. De naam zorgt dan ook voor grote misvattingen. Veel mensen denken namelijk bij het woord ‘India’ dat het betekent dat het biertje ook daadwerkelijk uit India komt. Dat klopt - zoals uit het stukje geschiedenis al duidelijk wordt - echter niet, want de bierstijl is gewoon in Engeland ontstaan.

Het woordje ‘Ale’ in India Pale Ale houdt in dat het gaat om een bovengistend bier. ‘Pale’ slaat op de kleur van het mout; dit is ietwat lichter dan de tot dan toe gebruikelijke bruine of zwarte varianten van mout. ‘India’ verwijst naar de goede exportkwaliteiten van het biersoort.

Bron: Culy, Esquire, Volkskrant

Meer over:

alcohol, ipa, biertest, bier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar