Niezen, jeukende ogen, een loopneus: het lijkt tegenwoordig wel of iedereen last heeft van hooikoorts. Ongeveer 20 procent van de Nederlanders kampt met deze allergieklachten.
Allergie is een ongecontroleerde reactie van het lichaam op bepaalde stoffen, die worden ook wel allergenen genoemd. In het geval van hooikoorts zijn de pollen de allergenen. Niet alleen graspollen, maar ook de pollen van bomen als de berk en de hazelaar. Die komen terecht op de slijmvliezen in de neus. Normaalgesproken maakt het lichaam na het contact met allergenen antistoffen die in staat zijn de allergenen uit te schakelen. Bij hooikoortspatiënten is dit proces verstoord en reageert het lichaam extreem fel op deze pollen. Tijdens een allergische reactie komt er histamine vrij die verantwoordelijk is voor klachten als niezen, een verstopte neus, branderige en tranende ogen en zelfs benauwdheid. Afhankelijk van de bloeiperiode van de plant of boom komen de klachten opzetten. De hooikoorts is het hevigst als het warm, droog en winderig weer is. Op de site
Natuurkalender.nl
vindt u meer informatie over hooikoorts en pollen.Hoeveel mensen er ook last hebben van hooikoorts, de oorzaak van die toename is nog steeds niet helemaal duidelijk. De meeste deskundigen schrijven de vele allergiepatiënten toe aan de veranderde westerse leefstijl, dit wordt ook wel de hygiënehypothese genoemd. We zijn in betere huizen gaan wonen, leven meer binnen en maken meer schoon. Zo worden we minder blootgesteld aan viezigheid en hebben minder last van infectieziekten, zoals verkoudheid. Regelmatige blootstelling aan viezigheid en infectieziekten zorgt ervoor dat ons immuunsysteem wordt geactiveerd. Als die blootstelling minder is, zal er een grotere kans op de ontwikkeling van allergieën ontstaan.
Nieuwe pollen
Hooikoortspatiënten moeten niet alleen vrezen voor de bekende graspol en de berkenpol, ook nieuwe bronnen voor hooikoorts zijn zich in Nederland aan het vestigen. Bioloog Arnold van Vliet waarschuwt voor een mogelijke uitbreiding van Ambrosia. Deze pollen zijn de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in grote delen van de wereld. De pol is maar liefst vijf keer sterker dan de tot nu toe belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland: de graspol. Bovendien verlengt de Ambrosia het hooikoortsseizoen met twee maanden, omdat de plant vooral in september en oktober bloeit.
Ambrosia wordt al jarenlang regelmatig in ons land aangetroffen. Dit komt omdat de zaden die worden gebruikt voor vogelvoer en de landbouw zijn verontreinigd met ambrosiazaden. Tot voor kort leek de plant zich nauwelijks te wortelen in ons land. De laatste jaren zijn bij pollentellingen steeds meer ambrosiapollen aangetroffen.
Ministerie houdt Ambrosia in de gaten
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdt de ontwikkeling van Ambrosia in de gaten. Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat Ambrosia zich hier niet kon verspreiden. Dit is echter wel het geval, waarschijnlijk door de temperatuurstijging. Het ministerie is bezig om in een convenant vast te leggen dat er geen Ambrosiazaad via vogelvoer het land kan binnenkomen. Daarnaast wordt geanalyseerd hoe de Ambrosia zich gaat ontwikkelen om te kijken welke maatregelen nog meer kunnen worden genomen. Meer informatie over de Ambrosia vindt u
hier
.
Denkt u zelf ook Ambrosia in de tuin te hebben?
Het beste moment om Ambrosia te verwijderen is de middag en avond. Tijdens de bloei laat Ambrosia zijn stuifmeel vooral in de morgen vliegen. Verwijder de plant bij voorkeur voor de bloei en bij regenachtig weer. Dat voorkomt stuiven.
Je kunt de plant het beste direct in een vuilniszak stoppen; ook dat vermindert de hoeveelheid stuifmeel waarmee mensen in aanraking komen. Gebruik handschoenen en een stofmasker.
Zorg ervoor dat er geen zaad op de grond valt. Zaad kan ook nog na tientallen jaren ontkiemen.
Als er slechts weinig planten staan is uitrekken en via restafval afvoeren de beste weg. Als het uittrekken van de planten onbegonnen werk is omdat er te veel Ambrosia staat, kunt u eerst maaien. Dat moet elke keer gebeuren als de knoppen weer zichtbaar zijn. Is dat niet mogelijk, dan blijft alleen de mogelijkheid van spuiten over. Dat kan het beste met een middel op basis van glyfosaat (verkrijgbaar bij het tuincentrum).
Als je als gevolg van contact met Ambrosia(pollen) gezondheidsklachten ondervindt, kunt je het beste contact opnemen met de huisarts.