Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wat is het nut van een zorgverzekering voor dieren?

10-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7175 keer bekeken
  •  
Hond 1127

Nederlanders houden ervan om twee- en viervoeters in huis te hebben. Volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren telt Nederland maar liefst 27 miljoen gezelschapsdieren. Als je huisdier ziek wordt, kan dat echter grote kosten met zich meebrengen. Welk nut heeft een zorgverzekering voor dieren dan? 

Er zijn tal van verschillende dierenverzekeringen te vinden. Elk met eigen voorwaarden en opties voor aanvullende verzekeringen. Inmiddels begint de markt voor dierenverzekeringen dan ook steeds meer weg te hebben van de zorgverzekeringen voor mensen. Want kies je alleen voor een basisverzekering? Of wil je bijvoorbeeld ook een aanvullende verzekering voor chemobehandelingen bij het huisdier? 

Dure behandelingen

Je moet er als baasje niet aan denken dat je de trouwe viervoeter niet kan helpen omdat de kosten niet op te hoesten zijn. Vooral bij een operatie of kankerbehandeling kan de rekening in de duizenden euro’s lopen. Je moet het geld maar hebben klaarliggen. 

Om de rekening van de dierenarts dragelijk te maken kun je grofweg twee dingen doen: een spaarpot aanmaken voor de dierenarts of je huisdier verzekeren. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het maken van een weloverwogen keuze is essentieel. 

Spaarpot voor de dierenarts

De eerste optie is om een spaarpotje aan te leggen om de kosten van de dierenarts te dekken. Het voordeel is dat je uiteindelijk alleen betaalt voor de zorg die je huisdier daadwerkelijk ontvangt. Dat kan in sommige gevallen voordeliger zijn dan een verzekering. Toch is er wel een groot nadeel. Als je onverwachts een financiële tegenslag te verwerken krijgt, dan bestaat het risico dat je het potje voor de viervoeter moet aanbreken. Als je hond of kat op dat moment onverwachts zorg nodig heeft, is er het risico dat er niet genoeg geld beschikbaar is.

Verzekerde viervoeter

De andere optie is om voor een verzekering te kiezen. Daarbij betaal je per periode premie, zoals je dat ook doet bij overige verzekeringen. Als je hond, kat, cavia of slang zorg nodig heeft, wordt het (deels) vergoed door de verzekeraar. Stel dat je huisdier nooit zorg nodig heeft, dan heeft het betalen weinig nut gehad… Maar als er toch iets gebeurt waardoor een dierenartsbezoek noodzakelijk is, dan is het een geruststellend idee dat de verzekeraar een groot deel van de rekening betaalt. 

Vergelijk verzekeringen

Elke verzekering en verzekeraar heeft voorwaarden die bepalen welke zorg wel en niet vergoed wordt. Het is daarom belangrijk om te kijken naar verschillende factoren. Verder is het heel belangrijk om je in te lezen in wat de verzekeraar uitbetaalt en in welke mate. Vaak worden de kosten niet 100 procent gedekt en is er dus sprake van een eigen risico. Dit is afhankelijk van het dier, de leeftijd, het gewicht en het ras, volgens Verzekering.nl. Ook de maandelijkse premie wordt vastgesteld aan de hand van die criteria. Die ligt gemiddeld tussen de vijf en vijftig euro per maand. Het is daarom verstandig om te kijken voor welke zaken je verzekerd bent. Sommige rassen van honden en katten krijgen vaker met bepaalde ziektebeelden te maken dan anderen.

Kortsnuitige mopshond als voorbeeld

Een voorbeeld zijn mopshondjes met te korte snuiten. Het fokken van deze kortsnuitige honden is in Nederland verboden. Ze worden vaak geïmporteerd uit het buitenland, zoals ook meermaals aan bod kwam in de uitzendingen van Kassa. Naast de vele gezondheids- en gedragsproblemen die dat met zich mee kan brengen, hebben dergelijke hondenrassen ook vaker dan gemiddeld te maken met ademhalingsproblemen, aldus stichting Dier & Recht. Baasjes die nog een mopshondje hebben doen er daarom goed aan om te kijken of de benodigde behandelingen onder de dekking van de verzekering vallen. 

Tekst gaat verder onder het fragment.

Gebitsproblemen bij de kat

Een ander voorbeeld is de kat. Volgens Dierenkliniek Vondelpark heeft 80 procent van de katten gebitsproblemen. Die problemen kunnen dusdanig erg worden dat een behandeling noodzakelijk is. Als ook tanden of kiezen moeten worden verwijderd, dan kan je er de klok op gelijk zetten dat er een gepeperde rekening jouw kant op komt. Ook in die situatie is het daarom belangrijk om te kijken of gebitsproblemen onder de dekking vallen. En zo ja, hoeveel er wordt vergoed. Dat kan namelijk per verzekeraar verschillen.

Wacht niet te lang

Volgens Verzekering.nl is het verstandig om niet te lang te wachten met het afsluiten van een dierenverzekering. Vaak is het zo dat als het dier al bestaande gezondheidsproblemen heeft, die niet onder de dekking zullen vallen. Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat gezondheidsproblemen ontstaan.

Bron: Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, Verzekering.nl, Nibud, Dier&Recht, Dierenkliniek Vondelpark

Heb jij een vraag over het verzekeren van je huisdier? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten? Dat kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor