Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

18-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
cv.jpg
Koolmonoxide is een giftig gas en een sluipmoordenaar. Het komt in ons lichaam terecht door inademing. De eerste verschijnselen bij een acute blootstelling zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, geheugenverlies en flauwvallen.
Lagere blootstelling
Bij een lagere blootstelling kan er ook sprake zijn van een zware maag, druk op het hoofd, spierzwakte, tintelingen en stemmingsveranderingen, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in haar rapport over koolmonoxide-ongevallen.
Hoge concentraties
Mensen die blootgesteld worden aan te hoge concentraties, kunnen last krijgen van het stoppen van de ademhaling, schade aan het hart of het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Uiteindelijk kan iemand in coma raken en overlijden.
Een blootstelling aan een relatief lage waarde kan al gevaarlijk zijn: het kan leiden tot desoriëntatie of in slaap vallen, waardoor het slachtoffer zichzelf niet in veiligheid kan brengen en verder bedwelmd kan raken - mogelijk met de dood tot gevolg.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!