Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat is een medicijnverslaving en hoe kom je ervan af?

09-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1440 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen dokter verslaving 1127
Een verslaving associëren veel mensen met drank, sigaretten of drugs. Genotsmiddelen dus. Maar je kunt ook verslaafd raken aan de medicijnen die je dokter voorschrijft. Hoe herken je of je een medicijnverslaving hebt? En wat kun je in zo'n situatie doen?
Pijnstillers, slaapmiddelen, antidepressiva of kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die veel worden voorgeschreven. Ze zijn bedoeld om pijnklachten en slaap-, gedrags- of angstproblemen aan te pakken. Het nadeel van deze middelen is dat ze heel verslavend kunnen werken. Bij verstandig gebruik worden deze middelen voor korte tijd voorgeschreven, eventueel op een manier waarbij je de dosering afbouwt, zodat je weer ontwend raakt. In korte tijd kan je er echter zo aan gewend raken dat stoppen moeilijk gaat.

Afhankelijkheid en verslaving

Strikt genomen is afhankelijkheid niet gelijk aan verslaving. Als je enige tijd medicijnen gebruikt, wen je aan de dosering en kun je er afhankelijk van worden. Stop je met medicatie, omdat deze niet meer nodig is? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen vanwege opgebouwde afhankelijkheid.

De werking van middelen kan ook verslavend zijn, net als bij drugs. Je denkt meer nodig te hebben om hetzelfde effect te bereiken. Langdurig gebruik kan zo overgaan in een verslaving. Minderen of stoppen gaan gepaard met afkickverschijnselen, bijvoorbeeld zweten, trillen, spierpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. De behoefte om het middel weer te nemen is sterk.

Welke signalen?

Afhankelijkheid van of verslaving aan pijnstillers of kalmerings- of slaapmiddelen kan tot geestelijke, fysieke of sociale problemen leiden. Lichaam en geest zijn gewend aan het middel en er afhankelijk van geraakt. Signalen die kunnen optreden:
 • Je verlangt sterkt naar je medicatie
 • Je denkt niet meer zonder te kunnen
 • Je vreest dat je medicijnen opraken
 • Je neemt medicijnen vaker en/of eerder in dan is voorgeschreven
 • Je hebt meer nodig om het effect te bereiken
 • Je probeert te minderen of stoppen, maar het lukt niet
 • Je ervaart sterkere gevoelens van angst
 • Je slaapt slechter
 • Je voelt je futloos en moe
 • Je sociale interactie met anderen verloopt minder goed
 • Je functioneert minder goed op je werk

Zoek professionele hulp

Herken je één of meerdere van bovengenoemde signalen bij jezelf of misschien bij een naaste? Door je bewust te zijn van een medicijnafhankelijkheid of -verslaving heb je de eerste stap naar verbetering al gezet. Wil je toe kunnen met een lagere dosering, helemaal stoppen, andere medicatie of een behandeling voor je afhankelijkheid of verslaving? Zorg dan dat je professionele hulp krijgt. Je kunt met je hulpvraag altijd bij een huisarts te rade gaan of je kunt je wenden tot degene die je het middel heeft voorgeschreven.

Zorgplan met behandelaar

Samen met je behandelaar kun je bepalen wat het beste vervolg is. Onder controle en begeleiding van een arts kun je bijvoorbeeld gericht werken aan een afbouwschema.
Als er sprake is van achterliggende fysieke of psychische problemen, die mede een verslaving in de hand werken, dan kan daar een oplossing voor worden gezocht.
Het kan ook zo zijn dat je afhankelijk bent van medicijnen die je zelf hebt gekocht, bijvoorbeeld op internet, zonder tussenkomst van een arts. In dat geval is je huisarts het beste aanspreekpunt voor hulp.

Klinische zorg

Bij sterke afhankelijkheid zijn er speciale klinieken voor verslavingszorg waarnaar je kan worden doorverwezen. Deze klinische zorg kan middels een dagbehandeling of een opname voor een langere tijd. Dit gaat allemaal uiteraard in overleg met je behandelaar.
Bronnen: GGZ, Triora.nl, Gezondheidenwetenschap.be, VNN.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!