Kassa

Wat is een medicijnverslaving en hoe kom je ervan af?

  •  
09-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen dokter verslaving 1127
Een verslaving associëren veel mensen met drank, sigaretten of drugs. Genotsmiddelen dus. Maar je kunt ook verslaafd raken aan de medicijnen die je dokter voorschrijft. Hoe herken je of je een medicijnverslaving hebt? En wat kun je in zo'n situatie doen?
Pijnstillers, slaapmiddelen, antidepressiva of kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die veel worden voorgeschreven. Ze zijn bedoeld om pijnklachten en slaap-, gedrags- of angstproblemen aan te pakken. Het nadeel van deze middelen is dat ze heel verslavend kunnen werken. Bij verstandig gebruik worden deze middelen voor korte tijd voorgeschreven, eventueel op een manier waarbij je de dosering afbouwt, zodat je weer ontwend raakt. In korte tijd kan je er echter zo aan gewend raken dat stoppen moeilijk gaat.

Afhankelijkheid en verslaving

Strikt genomen is afhankelijkheid niet gelijk aan verslaving. Als je enige tijd medicijnen gebruikt, wen je aan de dosering en kun je er afhankelijk van worden. Stop je met medicatie, omdat deze niet meer nodig is? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen vanwege opgebouwde afhankelijkheid.

De werking van middelen kan ook verslavend zijn, net als bij drugs. Je denkt meer nodig te hebben om hetzelfde effect te bereiken. Langdurig gebruik kan zo overgaan in een verslaving. Minderen of stoppen gaan gepaard met afkickverschijnselen, bijvoorbeeld zweten, trillen, spierpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. De behoefte om het middel weer te nemen is sterk.

Welke signalen?

Afhankelijkheid van of verslaving aan pijnstillers of kalmerings- of slaapmiddelen kan tot geestelijke, fysieke of sociale problemen leiden. Lichaam en geest zijn gewend aan het middel en er afhankelijk van geraakt. Signalen die kunnen optreden:
  • Je verlangt sterkt naar je medicatie
  • Je denkt niet meer zonder te kunnen
  • Je vreest dat je medicijnen opraken
  • Je neemt medicijnen vaker en/of eerder in dan is voorgeschreven
  • Je hebt meer nodig om het effect te bereiken
  • Je probeert te minderen of stoppen, maar het lukt niet
  • Je ervaart sterkere gevoelens van angst
  • Je slaapt slechter
  • Je voelt je futloos en moe
  • Je sociale interactie met anderen verloopt minder goed
  • Je functioneert minder goed op je werk

Zoek professionele hulp

Herken je één of meerdere van bovengenoemde signalen bij jezelf of misschien bij een naaste? Door je bewust te zijn van een medicijnafhankelijkheid of -verslaving heb je de eerste stap naar verbetering al gezet. Wil je toe kunnen met een lagere dosering, helemaal stoppen, andere medicatie of een behandeling voor je afhankelijkheid of verslaving? Zorg dan dat je professionele hulp krijgt. Je kunt met je hulpvraag altijd bij een huisarts te rade gaan of je kunt je wenden tot degene die je het middel heeft voorgeschreven.

Zorgplan met behandelaar

Samen met je behandelaar kun je bepalen wat het beste vervolg is. Onder controle en begeleiding van een arts kun je bijvoorbeeld gericht werken aan een afbouwschema.
Als er sprake is van achterliggende fysieke of psychische problemen, die mede een verslaving in de hand werken, dan kan daar een oplossing voor worden gezocht.
Het kan ook zo zijn dat je afhankelijk bent van medicijnen die je zelf hebt gekocht, bijvoorbeeld op internet, zonder tussenkomst van een arts. In dat geval is je huisarts het beste aanspreekpunt voor hulp.

Klinische zorg

Bij sterke afhankelijkheid zijn er speciale klinieken voor verslavingszorg waarnaar je kan worden doorverwezen. Deze klinische zorg kan middels een dagbehandeling of een opname voor een langere tijd. Dit gaat allemaal uiteraard in overleg met je behandelaar.
Bronnen: GGZ, Triora.nl, Gezondheidenwetenschap.be, VNN.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Nothingbutthetruth
Nothingbutthetruth15 dec. 2020 - 1:36

Al 23jr verslaafd aan oxycodone. Weliswaar kleine dosering maar kom er niet van af. En de GGZ?? 👎 heb je niks aan. Wat een slechte instelling. Als ik het plan van had gevolgd had ik dit hier niet meer kunnen typen volgens mijn verslavingsarts. Wil er heel graag van af maar als het aan mij ligt onder narcose. Ik neem deze nl. Vanwege mijn extreme rugpijn. Hulp is er niet. Ben al jaren aan het zoeken. 😪

spikkel
spikkel9 dec. 2020 - 23:01

Als de apotheek weer eens te laat levert vrees ik dat mijn anti-stolling medicatie op raakt. Dat lijkt me een hele gezonde vrees. Zonder die medicatie heb ik namelijk een heel groot risico op longembolie. Herken je één of meerdere van bovengenoemde signalen .....

Fedja
Fedja9 dec. 2020 - 18:45

Dit speelt al zo lang dat huisartsen patienten verslavende middelen voorschrijven, terwijl er iets heel iets anders aan de hand is met de patient in kwestie. Ik weet nog goed dat mijn moeder eind jaren zestig rond liep met ernstige buikpijnen, daarbij verloor ze ook ontzettend veel bloed. Ze was totaal verzwakt. Al die jaren kreeg ze valium in een steeds hogere dosis voorgeschreven. Nadat ze uiteindelijk werd afgekeurd en ze van de huisarts een verwijzing naar een specialist eiste, bleek ze al in een vergevorderde mate van baarmoederkanker te hebben. Half 1970 werd ze hiervoor opgenomen in het ziekenhuis en omdat ze zo verzwakt was, heeft ze daar een half jaar gelegen. Dit kan dus nu nog steeds gebeuren dat er niet naar onderliggende ziekten kijken, als deze niet eerst gecontroleerd worden. Het is een schande. Het lijkt wel of men nog steeds niet geleerd heeft van hun falen.

pikey
pikey9 dec. 2020 - 14:18

ben verslaafd aan methadon al vanaf mijn 21e.ben in die tijd aan de heroine geraakt heb na 3 weken hulp gevraagd bij de brijder verslavingszorg.grootste fout van me leven.kreeg methadon tegen de afkick hielp prima maar nu 31 jaar later slik ik die bende nog.heb vele malen geprobeert om eraf te komen.achteraf gezien had ik met een week van die misstap afgeweest.maar zo werd toen niet gedacht de brijder heeft me op een onderhouds dosis gezet en zo ben ik nu op mijn 55e nog steeds klant bij de brijder.ga het nogmaals proberen!! wil niet enkelt van de methadon af maar ook van de brijder. ps heroine heb ik nooit meer aangeraakt! duur foutje!!

vandervech
vandervech9 dec. 2020 - 12:01

Ik moest en.heb maandenlang oxicodon gebruikt ivm.wervel breuk met vreselijke pijn.Daarna steeds iets minder gebruikt ,totdat ik niets meer nam.Het was moeilijk daarvan af te kicken,maar het lukte me.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!