Kassa

Wat is een koolmonoxidemelder en hoe hang je die op?

10-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1876 keer bekeken
  •  
CO-melder koolmonoxidemelder 1127
In veel woningen hangt een rookmelder die je waarschuwt als er brand uitbreekt. Een koolmonoxidemelder hangt bij veel minder mensen thuis, terwijl óók die levens kan redden. Wat is precies een CO-melder? En waar hang je die het beste op?
Koolmonoxide is ook bekend onder de afkorting CO. Het is een zeer gevaarlijk gas, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van gas of hout. Een slecht werkende cv-ketel, kachel of geiser kan voor verhoogde concentraties CO in huis zorgen. Je ruikt of proeft dit echter niet. Dat maakt CO een sluipmoordenaar. Koolmonoxide verdringt namelijk zuurstof in het bloed. Een kleine hoeveelheid in de lucht leidt al gauw tot bewusteloosheid. Het kan zelfs tot de dood tot gevolg hebben als er niet snel wordt ingegrepen. Bij hoge concentraties kan iemand binnen een kwartier komen te overlijden. Jaarlijks komen vijf tot tien personen om door een vergiftiging met CO. Ongeveer 200 mensen belanden in het ziekenhuis. Nog eens honderden gewonden melden zich op de spoedeisende hulp.

Symptomen CO-vergiftiging

Je ruikt koolmonoxide dus niet. Wel kun je letten op een aantal symptomen. Bij een CO-vergiftiging krijgen mensen last krijgen van hoofdpijn, een snellere hartslag, misselijkheid of een snel opkomend gevoel van vermoeidheid. Je kunt ook verward raken door het ingeademde gas.

De juiste plek voor de koolmonoxidemelder

Beter dan afgaan op dit soort symptomen, kun je een CO-melder ophangen. Die detecteert voor jou de aanwezigheid in de lucht van het levensgevaarlijke gas.
Hoe en waar hang je de melder op? De brandweer adviseert het volgende: kies hiervoor een ruimte met een verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel, een kachel, open haard of geiser. Dat zijn de potentiële bronnen van koolmonoxide. Hang de melder aan het plafond, op een tot drie meter van de CO-bron. Houd minimaal 30 centimeter afstand tot de muur. De melder hang je niet naast luchtinlaten of -uitlaten of andere objecten aan het plafond.

Bekijk de korte instructievideo van de brandweer

Op ademhoogte

Hang je de melder op in een ruimte zonder een verbrandingstoestel, zoals een slaapkamer? Hang deze dan op ademhoogte op. Zorg dat de koolmonoxidemelder niet achter een kast of gordijn hangt.

Test NVWA: lang niet alle melders voldoen

In 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit CO-melders getest. Ruim de helft van de 29 onderzochte exemplaren voldeed niet aan de veiligheidseisen. Bij acht typen trad zelfs het alarm niet in werking bij koolmonoxide in de lucht.

Wat als je geen melder hebt?

Heb je nou nog geen melder in huis, maar vermoed je wel een koolmonoxidevergiftiging? Zet dan alle ramen en deuren zo ver mogelijk open. Waarschuw je huisgenoten. Ga allemaal zo snel mogelijk naar buiten. Bel alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.
Bronnen: Brandweer, Feenstra
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

h.ochse1
h.ochse115 jun. 2020 - 16:07

Vw ketel op zolder mij geadviseerd  CO in het trapgat plaatse op hoogte van zoldervloer??  is dat ok

jhogaarts
jhogaarts10 jun. 2020 - 17:36

Ga er eentje halen bij Blokker , die zijn goed.. Alecta coa-26 en hang deze op bij je slaapkamer op 1.50 mtr hoogte aan de muur en in de buurt van je cv ketel op 1.50 mtr hoogte. Gas is zwaarder dan lucht.

1 Reactie
HSalomons
HSalomons12 jun. 2020 - 23:27

Dit is een wijdverbreid misverstand. Koolmonoxide is (bij gelijke temperatuur en druk) een fractie lichter dan lucht. Maar omdat het vrijkomt in hete rookgassen is het veel lichter dan lucht en stijgt het op. 

marsgoddess
marsgoddess10 jun. 2020 - 14:00

Koolmonoxide is een gas dat naar de grond gaat. Dan staat de ruimte al vol koolmonoxide voordat je melder aan het plafond eindelijk afgaat. Ik heb altijd geleerd dat je jouw koolmonoxide lager moet hangen dan je CV ketel. Dit in tegenstelling tot je rookmelder die je hoog aan het plafond moet hangen. Of ben ik verkeerd voorgelicht? 

1 Reactie
HSalomons
HSalomons12 jun. 2020 - 23:28

Dit is een wijdverbreid misverstand. Koolmonoxide is (bij gelijke temperatuur en druk) een fractie lichter dan lucht. Maar omdat het vrijkomt in hete rookgassen is het veel lichter dan lucht en stijgt het op. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!