Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Wat is de lekkerste huzarensalade?

19-01-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5690 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Iedereen kent het, en ook iedereen heeft het wel eens gegeten: huzarensalade. Er zijn echter nogal wat verschillende merken huzarensalade te koop. Welke is het lekkerste? Wij deden een test.
Wij deden de test met 40 Leden van Schutterij Wilhelmina uit Azewijn. Zij proefden voor ons huzarensalades uit de supermarkt en uit benzine stations in het Hart van Doetinchem. In totaal hebben ze 8 salades voorgeschoteld gekregen zonder dat ze wisten om welke merken het ging. Bij de beoordeling hebben ze vooral gelet op de smaak, maar ook op de structuur en geur.
Te veel aardappel
De schutterij is het erover eens dat er veel te weinig vlees in de salades is verwerkt. In een aantal salades zit verder wel erg veel aardappel (Abee en Elroy) en in 2 gevallen lijkt het bijna op aardappelpuree (wederom Elroy en tevens ambachtelijke salade van AH). Veel salades ruiken zurig en een paar smaken (Elroy) ook zo. Het panel vindt verder een aantal Huzarensalades te grof van structuur. De uitslag is bij de meeste salades behoorlijk uiteenlopend, ook over de winnaar zijn de meningen verdeeld.
Wat is een goede Huzaren salade?
René Ameling is chefkok en docent op de Hotelschool ROC van Amsterdam. Hij heeft ons uitgelegd waar Huzarensalade aan moet voldoen wil het een goede en lekkere salade zijn. Er moeten niet teveel verschillende ingrediënten in, maar het moet zo simpel mogelijk zijn. Volgens hem bevat een huzarensalade de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bijvoorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui en aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast. De ingrediënten moeten in de juiste verhouding met elkaar zijn dus niet te veel aardappel of te weinig rundvlees. Alleen zo krijg je een frisse smaak die in balans is.
En natuurlijk moeten de ingrediënten zo vers mogelijk zijn. Verder is het zeer belangrijk dat het geen prak wordt, maar gelijkmatige vierkante stukjes zijn, zodat de salade veel structuur heeft. Varkensvlees, kip, boterhamworst, doperwtjes, paprika en andere groente horen niet thuis in een Huzarensalade. Er mag ook geen mayonaise in de salade zitten, die moet ernaast worden geserveerd.
Dit alles in ogenschouw nemend, komen de Huzarensalades uit de supermarkt en benzinestations er niet al te best uit. Alleen die van Johma en Elroy hebben nog enigszins structuur aldus René Ameling, de rest is geprakt. En in alle salades zitten veel te veel verschillende ingrediënten waarvan er veel eigenlijk niet in thuishoren (bv cornedbeef of worst, doperwten, groene kool en ansjovis). Er zitten diverse verdikkingsmiddelen in die een vieze bijsmaak hebben. Ook is de verhouding tussen de ingrediënten scheef, er zit in alle salades erg weinig vlees en veel aardappels. De salades in kleine verpakking zijn al opgemaakt met garnituur en mayonaise, maar helaas is die groente niet vers en is het in geen enkel geval echte mayonaise.
Schutterij Wilhelmina heeft na de 8 salades nog de Huzarensalade van René Ameling geproefd zonder dat ze wisten dat het een zelfgemaakte salade is. De overgrote meerderheid vond deze salade het allerlekkerst met veel vlees, maar wel wat grof van stuctuur.
Niet goed voor de lijn
Huzaren salade bevat redelijk veel kilojoules of calorieën met vaak wel veel foute verzadigde vetten (in plaats van de betere meervoudig onverzadigde vetten). Als hoofdmaaltijd gaat het nog wel, maar als tussendoortjes is het absoluut een dikmaker.
De Johma Huzaren salade was met 520 kj / 125 kcal nog het minst slecht voor de lijn. De Super Huzaren Salade van Super de Boer is met 807 kj / 193 kcal het slechtste voor de lijn.
Waar komt de term huzaren vandaan?
De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. De ruiterkunst en de schrik die deze bontgeklede ruiters hun tegenstanders aanjoegen, waren zo berucht en vermaard dat ook in andere legers huzareneenheden werden opgericht. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen, maar eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Een vuurtje stoken om te kunnen koken was dus onmogelijk, dus moesten de huzaren vooraf bereid voedsel meenemen, en dat werd dus al snel ‘huzarensalade’ genoemd. De term ‘huzarenstukje’ is afkomstig van de capriolen die de huzaren moesten uitvoeren om hun verblijf op vijandelijk territorium geheim te houden.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor