Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Wat is de duurzaamste en lekkerste Goudse belegen kaas?
24-11-2014
•
leestijd 2 minuten
•
154 keer bekeken
•
Wij Nederlanders eten per persoon zo'n zeventien kilo kaas per jaar en staan daarmee op de twaalfde plek wereldwijd. We genieten van een plakje kaas op de boterham of snacken het bij de borrel. Wat is eigenlijk de lekkerste, maar ook de duurzaamste?
Milieu
Kaas is ook een belangrijk exportproduct van Nederland. De keerzijde van kaas is dat er veel melk nodig is om één kilo kaas te maken, zo'n tien liter. Alle koeien die daarvoor nodig zijn, trekken een zware wissel op ons milieu. Daarnaast zit in kaas veel verzadigd vet en zout waar we in Nederland te veel van binnen krijgen. Daarom is het voor het milieu en de gezondheid beter om kaas af en toe te vervangen door plantaardig beleg, zoals humus of een notenpasta.
Test
Af en toe kaas eten moet volgens
Natuur & Milieu prima kunnen! Het goede nieuws is: consumenten kunnen in hun keus voor welke kaas ook bijdragen aan een beter milieu en dierenwelzijn. Natuur & Milieu heeft in samenwerking met
Questionmark
onderzocht wat de lekkerste en duurzaamste belegen kaas is van 2014.
Duurzaamheid
De duurzaamheid in de test is bepaald op basis van de milieueffecten (LCA methode) van de verschillende keurmerken. Daarnaast heeft Questionmark een score toebedeeld voor dierenwelzijn, ook op basis van de verschillende eisen die achter de keurmerken zitten. In aanvulling daarop heeft Natuur & Milieu zelf nog een analyse gedaan naar het duurzaamheidsbeleid van de diverse kaasproducenten.
Smaaktest
Wat nou precies de lekkerste kaas is is bepaald door een testpanel. Het zevenkoppige testpanel heeft alle kazen blind geproefd en verschillende scores gegeven voor smaak, structuur, zoutheid, etc. Ook hebben de proevers een totaalcijfer gegeven voor elke kaas. Op basis van deze gegevens zijn de kazen gerankt op smaak. Tenslotte hebben we de uitslagen voor smaak en duurzaamheid gecombineerd, zodat we konden zien wat de lekkerste én duurzaamste kaas is.
Welke kazen zijn getest?
(prijs per kilo)
Resultaten duurzaamheidsonderzoek
Resultaten smaaktest
Einduitslag: duurzaamheid en smaak
Winnaar
De winnaar is de BOER en LAND kaas van FrieslandCampina. Deze kaas heeft een 15% lagere milieuvoetafdruk dan reguliere kazen en krijgt een negen voor dierenwelzijn. Door ons smaakpanel werd hij ook gewaardeerd en eindigde in de top drie. Deze kaas is dus beter voor mens, dier en milieu. Daarom roept Natuur & Milieu BOER en LAND kaas van FrieslandCampina uit tot beste koop van 2014.
Advies
Consumenten worden geadviseerd om kaas te kopen waarvan de koeien gegarandeerd weidegang hebben gehad, te herkennen aan het weidegangkeurmerk of het biologische keurmerk. Daarnaast raden we aan om vaker plantaardig broodbeleg, zoals humus of notenpasta, te eten. We raden producenten aan om weidegang van de koeien te stimuleren en borgen via het weidegang keurmerk. Formuleer ook een helder beleid met doelstellingen, ook op thema's waar dit nu nog weinig gebeurt, zoals: afval, verpakkingen, natuur en biodiversiteit.
Correctie
In het onderwerp zeggen we dat de boerderij in het Brabantse Noordeloos ligt, maar Noordeloos ligt natuurlijk in Zuid-Holland.