Een groot deel van alle huisbranden ontstaan in de keuken; de beruchte vlam in de pan is daar de oorzaak van. Maar, wat is de beste manier om die te blussen? En wat moet je vooral niet doen? Amber test het uit.
Dit doet zij samen met Maurice Quist van RelyOn Nutec Fire Academy op de Maasvlakte. Dit bedrijf is gespecialiseerd in (brand)veiligheidstrainingen en calamiteitenbestrijding.
Wellicht vraag je je af hoe een vlam in de pan eigenlijk ontstaat. Dat zit als volgt.
De vlam kan simpelweg in de pan vliegen doordat de kokendhete olie of boter in contact komt met het vuur eronder. Daarnaast heeft olie de kwaliteit om, wanneer het heet genoeg wordt, uit zichzelf te ontbranden. Als het een temperatuur van ongeveer 315° C bereikt, gebeurt dat.
Niet alleen een frituurpan kan in de fik vliegen; elke pan waar vet in verhit wordt, zoals een koekenpan of braadpan, kan vlamvatten.
Daarnaast is niet alleen op gas koken een risico; bij elke warmtebron kan het fout gaan. Loop dus nooit weg als je een pan op het vuur hebt staan.
Dan de belangrijkste vraag: hoe ga je te werk op het moment dat er een pan onder je neus in de brand vliegt?
In Test Case testen we verschillende manieren om een vlam in de pan te blussen. Kun je zo’n brand met water blussen, of is dat geen goed idee? Werken alle brandblussers even goed? En wat is eigenlijk de beste blusmethode?
Bekijk het item voor de antwoorden op deze vragen!
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Als er echt een vlam in de pan is, dan doe je niet snel er een deksel op de pan omdat je dan te dichtbij de vlammen komt met je handen/armen. Gooi dan een handdoek of theedoek op de pan en meteen daarop de deksel. Die handdoek of theedoek dempt namelijk de ergste vlammen. Dan meteen daarna zonder twijfelen de afzuigkap en de verwarmingsbron van de pan uitzetten. Vaak kan dat tegelijk. Dat voorkomt hopelijk brand in de spouwmuur. Altijd goed controleren tot hoe ver die vlammen zijn kunnen komen en bij twijfel altijd de brandweer bellen. Maar gebruik zeker nooit geen water om een vlam in de pan te blussen, de kans dat die vlam dan veel groter wordt en heel je keuken en daarna je huis afbrand is heel groot! Dus nooit water gebruiken bij een vlam in de pan! En blijf vooral rustig en denk na bij wat je doet!!
Ontneem de zuurstof door het deksel op de pan te plaatsen. Dit is de meest simpele en effectieve manier om een vlam in de pan te blussen. In de meeste gevallen heeft u een deksel van passend formaat binnen handbereik. Indien u geen deksel heeft voor de pan volstaat een bakplaat of dienblad (geen plastic). Zo blust u een vlam in de pan: Doof de brand met behulp van de deksel of bakplaat Schakel de warmtebron uit Schakel daarna direct de afzuigkap uit Laat de pan minimaal een uur afkoelen Laat de pan op het fornuis staan en ga er niet mee lopen Bel de brandweer voor een controle of de brand niet is overgeslagen naar de afzuigkap of de afvoerpijp Zorg er ook altijd voor dat de afzuigkap vrij is van vettigheid, deze ontvlamt binnen de kortste keren en veroorzaakt een brand die zich door de afvoerkanalen gaat verspreiden met gevolge een uitslaande brand. Maak deze minimaal 1 keer per week schoon. Koken deksel bij de hand. Niet bij de hand gebruik dan een een ander soort afdek materiaal zodat de zuurstof weg genomen wordt. Wol is hier ook een voorbeeld van, dit ontbrandt niet als het zuiver wol is. Bij olie nooit water gebruiken - spat alle kanten uit en veroorzaakt nog meer brand. Bij overige zijn ook natte theedoeken te gebruiken. Heb altijd in huis brandblussers kleine brandjes of deze direct te smoren. Plaats bij rookmelders. Regelmatig op gewicht na laten kijken. Schoorstenen minimaal 1 keer per jaar schoon laten maken en nakijken.
@hanspy. Dat is inderdaad de manier. Je kunt de pan zodra die hanteerbaar is, nog even in de gootsteen zetten. Maar niet onder de kraan! Met name bij olie/vet is dit funest.
Gewoon deksel er op en hittebron uitschakelen . dan gewoon wachten tot alles is afgekoeld. klaar. Pas zelf nog meegemaakt met koekepan op inductie te heet en vlammen. was uit toen deksel er op ging en in paar minuten totaal hanteerbaar. Afgewassen en opnieuw eitje gebakken. :))
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!