Kassa

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

  •  
17-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
185353 keer bekeken
  •  
wasmachine_poeder_vloeibaar

In de schappen van de supermarkt struikel je over de keuzemogelijkheden. Talloze flessen met vloeibaar wasmiddel en verschillende dozen met waspoeder. Er is wasmiddel speciaal voor witte was, bonte was, zwarte was en voor wolwas. Veel consumenten hebben een voorkeur voor één specifieke variant, maar is één van de twee eigenlijk beter voor je was? Welk middel levert de schoonste, meest frisse was op? Wat is de meest zuinige of voordelige keuze? En hoe zit het qua milieuvriendelijkheid? In dit artikel leggen we het uit.

De vraag welke van de twee het beste is, laat zich niet zo 1-2-3 beantwoorden. Het één en ander is namelijk afhankelijk van wat je zelf belangrijk vindt, van wat voor was je draait én van welk resultaat je precies verwacht. Aan beide varianten zitten bepaalde voor- en nadelen. 

Om te beginnen zetten we de belangrijkste verschillen tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder op een rij. Daarbij bespreken we ook per middel wat de voor- en nadelen dan precies zijn.

Vloeibaar wasmiddel: wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste consumenten gebruiken vloeibaar wasmiddel, dus laten we daarmee beginnen. In welke situaties ligt het gebruik van vloeibaar wasmiddel voor de hand?

Voordelen van vloeibaar wasmiddel

 • Het is eenvoudig in gebruik;
 • De verpakking (een plastic fles) wordt door velen als handig beschouwd;
 • Op de meeste flessen zit bovendien een doseerdop, zodat je eenvoudig de juiste hoeveelheid wasmiddel kunt afmeten en toevoegen;
 • Vloeibaar wasmiddel lost beter op dan waspoeder, daardoor is het effectiever om vlekken te verwijderen;
 • Dat geldt met name als je wast op een lage temperatuur: vloeibaar wasmiddel geeft dan een beter resultaat dan poeder; 
 • Draai je een kort wasprogramma? Ook dan is vloeibaar wasmiddel een betere keuze: het lost makkelijker en sneller op en er blijven geen zeepresten achter;
 • De geur blijft langer behouden, omdat vloeibaar wasmiddel in een afgesloten fles zit;
 • Bij het gebruik van vloeibaar wasmiddel laat je kleding minder vezels los.

Nadelen van vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel heeft ook nadelen, namelijk:

 • Het is over het algemeen duurder dan waspoeder;
 • Je kunt bovendien snel meer doseren dan noodzakelijk;
 • Je loopt eerder de kans op vetluis, met name als je veel op lage temperaturen wast;
 • Ook de afvoer kan daardoor verstopt raken (al kun je dit verhelpen door regelmatig een was te draaien op 60 of zelfs op 90 graden: was in dat geval wat vuile vaatdoeken en washandjes mee)
 • De plastic verpakking is niet zo milieuvriendelijk.

Waspoeder: wat zijn de voor- en nadelen?

Dan over naar het waspoeder. In bepaalde gevallen is het gebruik van waspoeder misschien een meer voor de hand liggende keuze:

Wat zijn de voordelen van waspoeder?

 • Waspoeder is goedkoper dan vloeibaar wasmiddel;
 • Doe je een witte was? Dan is waspoeder vaak efficiënter: er is zuurstofbleekmiddel aan toegevoegd en dat zorgt voor een witter wasresultaat;
 • Dit zuurstofbleekmiddel is efficiënt om hardnekkige vlekken (koffie, tomatensaus, wijn, gras) te verwijderen;
 • Je kleding ruikt vaak net iets frisser na een was met waspoeder;

Wat zijn de nadelen van waspoeder?

 • Waspoeder lost moeilijker op, en dus kan het gebeuren dat je een klont aantreft in je was;
 • Waspoeder kan aankoeken in het waspoederbakje, dus moet je die vaker reinigen;
 • Voor het milieu is waspoeder niet de beste keuze: het zit weliswaar in een kartonnen doos en niet in plastic, maar waspoeder laat wél microplastics achter in het milieu;

Wat is de milieuvriendelijkste optie?

Waspoeder laat zoals gezegd plastic deeltjes achter, dus je zou wellicht denken dat vloeibaar wasmiddel een meer milieuvriendelijke keuze is. Daar staat echter wel tegenover dat waspoeder in een kartonnen verpakking komt, en niet in een plastic fles, zoals vloeibaar wasmiddel. 

Bij het wassen op lage temperaturen is vloeibaar wasmiddel een betere optie omdat het beter oplost, dus dat is dan weer een puntje voor vloeibaar wasmiddel. Maar voor de productie van wasmiddel is daarentegen weer aanzienlijk meer water nodig dan voor waspoeder. Aan beide varianten zitten dus de nodige haken en ogen op het vlak van duurzaamheid.

Bij elke was die je draait, slijt het wasgoed bovendien een beetje. Vezels laten los en worden na afloop van de was weggespoeld met het waswater. Dat is vooral problematisch in het geval van synthetisch wasgoed, zoals fleece, acryl en polyester.

Volgens Milieu Centraal laat je wasgoed minder vezels los bij het wassen met vloeibaar wasmiddel dan wanneer je wast met waspoeder. Maar, zo wordt vervolgd: "Het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voordelen en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel."

Als je de impact op het milieu belangrijk vindt, kun je het gebruik van ecologische wasmiddelen overwegen. Deze zijn qua samenstelling zo gemaakt dat de impact op het milieu minimaal is. Zo bevatten deze middelen geen schadelijke stoffen of gifstoffen en wordt de verpakking zo veel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal.

Daarnaast kun je eventueel zelf wasmiddel maken met behulp van baking soda, oftewel zuiveringszout. Online zijn er genoeg eenvoudige bereidingsmethoden te vinden.

Tips om efficiënt en zuinig te wassen

Je kunt zelf een hoop doen om de kosten en de impact op het milieu te beperken. Hieronder een aantal tips:

 • Was je kleding niet vaker dan nodig. Ondergoed en sokken moet je vaker wassen dan bijvoorbeeld een spijkerbroek of een trui;
 • Was op een zo laag mogelijke temperatuur. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee én die trui in maat L is niet na één wasbeurt gekrompen tot een maatje S;
 • Let op de dosering van het wasmiddel. Iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid is over het algemeen ook prima, zeker als de was niet heel vuil is;
 • Als milieuimpact voor jou van belang is, kun je het gebruik van ecologische middelen overwegen. 
 • Was zo vaak mogelijk met een goed gevulde trommel. Het is zonde om telkens kleine wasjes te draaien voor drie stuks kleding;

Bron: Milieu Centraal / Consumentenbond / Wasmachines.nl / Wasmiddeltest.nl

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Helen 66
Helen 668 jul. 2022 - 11:56

Volgens mijn wasmachinereparateur is wassen met poeder veel beter en je hebt per was slechts een eetlepel nodig, meer is alleen goed voor de producent. Altijd schone was en nooit vetluis. Ik was vnl. op 30 of 40gr. of op een snel programma van 20 min bij was tot 3 KG. Alleen katoen als badhanddoeken, theedoeken, keukendoeken en beddengoed ed op 60gr. en dan op een programma van 60 min. En 1 x per 3 maanden een was op 90 gr zonder was en zonder waspoeder natuurlijk..

marlene currie
marlene currie21 jun. 2022 - 15:25

You talk about powder and liquid...what about capsules that go in the machine and slowly fall out of each other...no one mentioned these...??? Are they good or bad and is cold wash good for these...i use them since they came on the market...❓with cold wash only...🤔☎

E.N
E.N21 jun. 2022 - 11:37

Ik heb ooit als tip gekregen van een monteur om altijd waspoeder te gebruiken, beter voor het behoud van je wasmachine, en daarmee veel minder te gebruiken dan op de verpakking staat. Vervolgens de poeder in een washand met elastiek dichtmaken en bij de was in de trommel gooien! Geen vies bakje meer en een schone was!

1 Reactie
BepK
BepK21 jun. 2022 - 17:12

Hier precies dezelfde tip gehad, behalve waspoeder in een washandje

Ingrid Boon
Ingrid Boon21 jun. 2022 - 8:32

Ik lees in dit artikel niks over de PODS, wat ik jammer vind, want deze gebruik ik, omdat ik SUPER makkelijk vind. Maar ik weet ook 1 ding ZEKER, dat ze HEEL DUUR zijn ingebruik (volgens mij)

2 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn24 jun. 2022 - 7:16

de pods zijn wellicht gemakkelijk..maar inderdaad heel erg, ERG veel duur..en vooral onzin..ze doen hun best om 3-4 ingrediënten in zo'n pod te proppen en bij gebruik lost het op en komen die in 1 klap weer bij elkaar..

wim koelewijn
wim koelewijn24 jun. 2022 - 7:19

Inderdaad..duur,ERG duur maar daar kiest de consument wel of niet voor..ze zijn vooral ONZIN, immers ze doen hun best om 3/4 ingrediënten in zo'n pod te proppen en bij gebruik smelt het omhulsen en de ingrediënten komen in no-time weer bij elkaar..onzinverzinsel en uitbuiterij wat mij betreft..

tenormin
tenormin19 jun. 2022 - 16:02

Ik gebruik gewoon, nog steeds poeder. Al die vloeibare wasmiddelen zijn peperduur. Geen problemen met vetluis, dus waarom zou ik mijn gewoonte veranderen.

agapon1951
agapon195119 jun. 2022 - 13:46

Het verstanding eenmaal per maand de wasmachine op de hoogste temperatuur te alten werken en door te spoelen. Gebruik daarbij de afwasblokjes van de afwasmachine deze reinigen vrij goed. Gebruik minimaal zeep met toevoeging scheut natuurazijn. Reinigt de kleding maar ook de leidingen. Bakjes die te verwijderen zijn ook meteen schoonmaken en daarna naspoelen met kokend heet water met azijn. Vergeet ook niet de afvoer filter te controleren op achter gebleven vuil (zit meestal rechts beneden van de machine) raakt deze verstopt hem je ook problemen. Maak ook de rubbers regelmatig schoon. Smeer deze zelf met wat vaseline in om ze soepen te houden. Heb je ergens roest meteen bijwerken. Goed onderhoudt verlengd de levensduur van de machine. Vorige is 25 jaar geworden maar bezweken onder de roest bij de poten. Motorisch dus nog prima in orde.

Helen 66
Helen 6619 jun. 2022 - 11:42

Mijn wasmachine reparateur zegt dat waspoeder juist veel beter is dan vloeibaar. En dat je met een eetlepel al voldoende hebt gedoseerd (tenzij je was erg vuil is, maar dan behandel je de vlekken toch eerst of je wast op hoge temp.). Ik was meestal op 40 of 60 (katoen) graden, behalve een snelwas tot 3 kg van 20 min op 30 gr.bij synthetisch materiaal en/of alleen opfrissen. 1 x per 2 maanden draai ik een was op 90gr zonder was. Nooit vetluis en alle was is altijd schoon en fris. En ik koop altijd waspoeder in de aanbieding.

marijke77
marijke7719 jun. 2022 - 9:30

Was meestal met poeder, nog nooit een klont gezien nadien. Bij veel met vloeibaar middel wassen krijg je een vieze stinkende wasmachine. en sowieso is het goed om een paar keer per maand heet te wassen.

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum19 jun. 2022 - 8:27

Caps of Pots? Dan is dosering niet meer aan te passen, naast vrij prijzige ook dus niet voor elke machine geschikt. Maar ook, welke machine heb je? De uit 1987 komende Miele, ja werkt nog 1x per week bij oudere..... Maar 5 kg paste erin en veel water verbruik dus moet je vaak meer in doen. Mijn Twindos met automatisch doseren van Miele uit 2019 is met 8 kg zuiniger met water en heeft minder zeep nodig! Maar ook die automatisch doserende? Deze staat gemiddeld ingesteld af fabriek en ik heb zachter water, bij hard water moet je deze ook aanpassen want Waterhardheid is bepalende hoeveel je nodig hebt... en water leverancier kan dit aanpassen. Ik heb nu zachter water dan 8 jaren terug! Zeepbakje? meestal goor en ook onder zeepbakje is ramp om schoon te maken, maar hoe kom je bij harmonica rubber tussen deze en trommel? 1x de water koker legen en veel zooi spoelde weg waar je nooit bij kwam. Ongeacht of je poeder of vloeibaar gebruikte, pak bolletje en in de trommel! Zelf Twindos voor automatische flessen onderin, maar zeepbakje niet meer gebruiken is prima. De wasverzachter kun je wel vervangen door schoonmaak azijn! Flinke plons in wasverzachter bakje en omdat je geen dikke siroop hebt spoelde dit wel goed door. En als je toch wasverzachter wilde? ga deze verdunnen met water en voor gebruik goed schudden, dunne waterige spoelde beter door zeepbak + harmonica rubber en zal nauwelijks iets achter laten dan de dikke geconcentreerde stroop.

2 Reacties
tenormin
tenormin19 jun. 2022 - 16:01

Kan wel merken dat je een oudere bent: komt geen einde aan je verhaal. Ik ben ook oud hoor, maar ik hoef geen ellenlange verhalen over jouw gebruik.

latevogel
latevogel23 jun. 2022 - 12:57

Mooi en duidelijk per onderdeel uitgelegd!

aliceisanders
aliceisanders19 jun. 2022 - 8:22

Ik gebruik inmiddels een jaar zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel volgens hetzelfde recept als in de bovenstaande link. Het scheelt een hoop flessen op de afval berg maar ook in de portomonee. Een enkele keer is een vlek niet goed schoon geraakt maar het helpt om deze voordat het de was in gaat in te wrijven met zeep en in te laten trekken. Net zoals je met gewoon wasmiddel wel eens doet bij vlekken. De zeep maken kost me ongeveer 20 minuten voor 5 liter wasmiddel.

wim koelewijn
wim koelewijn19 jun. 2022 - 7:56

Snap niet zo goed dat het doseren van vloeibaar vaker fout gaat dan de poeder..je doseert toch met je ogen..zowel bij vloeibaar als poeder ? Wellicht is jullie conclusie over waspods ooit te aanschouwen. Volgens mij is dit de grootste koler..3/4 verschillende " middeltjes apart in zo'n pod proppen die dan tijdens het gebruik oplost en dan komen die middeltjes "tesamen"...gooi gewoon door elkaar in een fles. OP het werk worden ze gebruikt en de "gesmolten" omhulsen zorgen voor dichtslibben van de machineslang en meer...

2 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn19 jun. 2022 - 8:00

ik reageer zelf nog ff; de wastabs zijn kolder..en in verhouding heel erg duur..en laten na oplossen "snot" na..die in de machine achterblijven..

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum19 jun. 2022 - 8:33

Vele oudere zoals ik ook ... zijn gewend een bepaalde hoeveelheid erin te pleuren.... maar vergeten lagere water gebruik + geconcentreerde zeep te lezen en gooien ongezien al vele tientallen jaren er nu teveel in! Dan krijg je vetluis en drab en met machine reiniger, van vaak puur citroenzuur gaat je aluminium kruis stuk tussen de 5 & 8 jaren en mag je nieuwe kopen! Zowel jou nieuwe machine is zuiniger als de zeep geconcenteerder... en als wij ons niet aanpassen krijg je gore machine of bij reiniger regelmatig misbruiken een hogere wasmachine verkoop! Bij lagere temperaturen loste de folie van vaatwas tabletten ook niet altijd goed op.....was tabs geen ervaring maar zelfde folie? Bij temperaturen onder de 55 graden lossen die Bioplastics niet goed op!

jewee
jewee19 jun. 2022 - 6:40

Miennaamishaasz: Mss.de voor - en nadelen nog eens lezen, want wat staat er??😅 Waspoeder kan aankoeken in het waspoederbakje, dus moet je die vaker reinigen.

Dave lubeck
Dave lubeck18 jun. 2022 - 14:34

Ik gebruik allang geen waspoeder meer . Ik gebruik altijd vloeibaar wasmiddel , maar dan in van die oplosbare capsules . Één capsule in de wasmachine trommel , en dan pas je vuile was .

miennaamishaaz
miennaamishaaz17 jun. 2022 - 15:43

Nog een minpunt voor poeder: Het klontert in het wasmiddel bakje, dus je moet de wasmiddel dosage bakje, vaker schoonmaken.

1 Reactie
tenormin
tenormin19 jun. 2022 - 16:00

Poeder klontert niet in het bakje als je er even bij blijft: even schudden. Ik gebruik nimmer meer die vieze capsules; je vind het zelfs terug als snot, dus bedankt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!