Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Wat heb je aan een inzittendenverzekering?
28-04-2010
•
leestijd 3 minuten
•
2092 keer bekeken
•
Gezellig carpoolen met de feestdagen. Maar zijn de passagiers in jouw auto goed verzekerd als je een auto-ongeluk krijgt? Veel automobilisten sluiten bijna automatisch een inzittendenverzekering af bij hun autoverzekering. Dat doe je vooral, omdat je wilt dat jouw medepassagiers goed verzekerd zijn. Wat veel mensen niet weten is dat inzittenden al verzekerd zijn via de verplichte WA-verzekering, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
Rogier de Haan, jurist bij Stichting De Ombudsman, zegt dat veel mensen niet weten dat een inzittendenverzekering eigenlijk niet voor de passagiers in de auto is, maar voor de bestuurder. “Ze zouden het beter een verzekering voor de bestuurder kunnen noemen. Mensen die met jou meerijden vallen onder de verplichte aansprakelijkheidsverzekering die elke automobilist moet afsluiten. En als de tegenpartij schuldig is bij een ongeval, zal die WA-verzekering de schade vergoeden.” Kortom: passagiers zijn goed verzekerd, niet via de inzittendenverzekering, maar via de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
Toch zegt het Verbond van Verzekeraars dat de inzittendenverzekering geen overbodige luxe is. Bij sommige ongelukken is niet meteen duidelijk wie aansprakelijk is voor het ongeval. “Zeker als er sprake is van letselschade. Dan kunnen verzekeringen lang discussiëren over de schuldvraag. Wie moet er nu betalen? Als je een inzittendenverzekering hebt afgesloten, wordt er meteen uitgekeerd. Dan hoef je niet op je geld te wachten”, zegt Jan-Willem Wits, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
“Daarnaast wordt ook de schade aan de bestuurder vergoed als hij zelf een ongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld, jij bestuurt de auto en rijdt tegen een boom en je kleding is kapot. Die schade wordt niet vergoed via de WA-verzekering. Hiervoor moet je een inzittendenverzekering afsluiten. En soms is er sprake van overmacht. Bijvoorbeeld, de bestuurder krijgt een hartaanval achter het stuur en veroorzaakt een ongeluk, of iemand gooit een steen door de ruit of er springt een hert voor de auto en je knalt ergens tegenaan. Dan is er geen aansprakelijke partij. Dan kun je geen beroep doen op de WA-verzekering, maar op de inzittendenverzekering”, zegt de woordvoerder van Verbond van Verzekeraars.
Rogier de Haan van Stichting de Ombudsman zegt dat consumenten zelf moeten beslissen of zij een inzittendenverzekering willen afsluiten. Je doet het vooral voor jezelf als bestuurder. En er is ook nog keus uit twee soorten: de ongevallen inzittendenverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden. “Bij een ongevallenverzekering krijg je bij letsel een maximumbedrag uitgekeerd bijvoorbeeld 40.000 euro. Dit bedrag kan per polis verschillen. Je krijgt deze maximale uitkering pas als je helemaal in de kreukels ligt. Dan kun je bijna niks meer. Als je blijvend letsel overhoudt aan bijvoorbeeld een arm, een been of je mist een oog, dan krijg je een vast percentage van die 40.000 euro uitgekeerd.
Ook keert de inzittendenverzekering een vast bedrag uit als iemand bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Soms hebben mensen hiervoor ook al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. En dan is er ook nog de schadeverzekering voor inzittenden. Die gaat nog een stapje verder. Als de automobilist ná een ongeluk niet meer kan werken, wordt het verlies aan inkomen gecompenseerd.” De kosten voor deze twee inzittendenverzekeringen verschillen per verzekeraar. Je betaalt gemiddeld zo’n 20 euro per jaar voor een ongevallen inzittendenverzekering en zo’n 50 euro per jaar voor de schadeverzekering inzittenden. Dus let goed op welke inzittendenverzekering je eventueel afsluit.