Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat gebeurt er met wanbetalers zorgpremie?

16 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
zorgspaarspot_16.jpg
Nederland telt bijna 300.000 wanbetalers als het gaat om het betalen van de zorgverzekering. Dit zijn mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. Iemand die blijft weigeren te betalen wordt na een half jaar door de zorgverzekeraar overgedragen naar het Zorginstituut om de incassoprocedure over te nemen. De premie wordt dan ingehouden op het inkomen.
Ongunstige regeling
Voor wanbetalers is dit een zeer ongunstige regeling. Het instituut legt niet alleen beslag op de maandelijkse zorgpremie, maar legt ook een forse boete op. In totaal wordt er 140 euro per maand ingehouden. Pas als de schuld volledig is afgelost kunnen mensen weer uit deze regeling. Wanbetalers blijven in deze periode wel gewoon verzekerd bij hun huidige zorgverzekeraar.
Bij de een duurt het langer dan de ander om uit de regeling te komen. Volgens het Zorginstituut wordt bij zo’n 100.000 mensen al vier tot vijf jaar op deze manier de premie geïnd. Meer dan 200.000 wanbetalers zitten 'slechts' enkele maanden bij het Zorginstituut.
Begint vriendelijk
Voordat slechte betalers worden aangemeld bij het instituut proberen zorgverzekeraars eerst zelf de premie te innen. Dat begint met een vriendelijk verzoek. Daarna volgt een aanmaning. Daarbij wordt ook meteen een betalingsregeling aangeboden. Na twee maanden valt dezelfde betalingsherinnering nog een keer op de mat. De laatste aanmaning wordt na vier maanden verstuurd met de waarschuwing over de gevolgen het Zorginstituut. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!