Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Was jij je handen ook zo vaak? 6 tips om uitdroging te voorkomen

06-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1315 keer bekeken
  •  
handen wassen 1127
Door al dat handen wassen tegen het coronavirus droogt je huid sneller uit. Zeker als je een gevoelige huid hebt die snel irriteert. Als je je huid niet goed beschermt, zijn je handen bovendien gevoeliger voor infecties. We hebben zes tips op een rijtje gezet om je huid goed te verzorgen.

1. Type zeep

Zorg ervoor dat je je handen wast met een milde zeep en gebruik er ook niet te veel van. Het maakt niet uit welk merk je gebruikt of bij welke winkel je dit koopt; wel is het slim om gebruik te maken van een zeeppomp. Op een blok zeep kunnen bacteriën achterblijven. 

2. Gebruik van desinfectiemiddelen

Je kunt ook desinfectiemiddelen op basis van alcohol gebruiken. Het nadeel daarvan is dat je handen na regelmatig gebruik gaan irriteren, omdat je huid het veelvuldige gebruik ervan niet gewend is. Over het algemeen gebruik je desinfectiegels en dergelijke als er geen optie is om je handen te wassen.

3. Invetten na het handen wassen

Je handen worden beschermd door een laagje vet. De zeep tast dat vet aan haalt daarmee een deel van de beschermende laag weg. Het resultaat is dat je huid gevoeliger en kwetsbaarder is. Je huid droogt uit, het kan barsten en erg gaan jeuken. Bovendien ben je daardoor gevoeliger voor infecties. Daarom is het goed om na het wassen je handen goed in te vetten. Gebruik hiervoor iets als vaseline of een andere vette crème. Het is slim om voor het slapen gaan je handen in te vetten, dan heeft je huid ’s nachts de tijd om te herstellen. 
In het coronajournaal van 1 april gaf huisarts Jako Burgers al tips over het verzorgen van uitgedroogde handen door het overmatige handen wassen. Ook hij benadrukt hoe belangrijk het is om je handen in te vetten en raadt aan om niet te heet water te gebruiken. 

4. Geen lotion, maar dikke crème

In de schappen van supermarkten en drogisterijen staan vaak rijen aan handcrèmes. Welke moet je dan gebruiken? In principe maakt het type of merk niet veel uit, als het maar vet is. Je kunt zelfs voetcrème gebruiken als je wilt. Een lotion kun je beter vermijden. Daar zit vaak water in en dat droogt de huid juist uit. Vaseline is lekker vet en blijft goed zitten op de huid in plaats van dat het intrekt. Als je plakhanden wilt voorkomen, kun je crème insmeren als je handen nog nat zijn. Als je ze daarna goed afdroogt, blijft er een dun laagje vet over.

5. Vervang regelmatig je handdoek

Op handdoeken kunnen bacteriën en andere ziekteverwekkers achter blijven. Als je met meerdere mensen in huis woont, wordt zo’n handdoek ook vaker gebruikt. Zorg ervoor dat je stoffen handdoeken daarom vaker wast. 

6. Schoonmaken met handschoenen

Door de coronacrisis ben je wellicht geneigd je huis vaker te boenen. Om te voorkomen dat je huid geïrriteerd raakt door schoonmaakmiddelen, is het slim om handschoenen aan te doen. Let er wel op dat ze niet te strak zitten. Je wilt voorkomen dat je erin gaat zweten. Houd ze daarnaast niet te lang aan en kies voor handschoenen met een katoenen laagje aan de binnenkant. 
Bron: Volkskrant, Het Parool, NU.nl, NPO Radio 1, RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!