Kassa

Warmtepomp vervangt cv-ketel per 2026. Wat betekent dit voor huishoudens?

18-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15733 keer bekeken
  •  
air conditioner warmtepomp cv 1127

Is je cv-ketel in 2026 of daarna aan vervanging toe? Dan moet de opvolger aan groene eisen voldoen, heeft het kabinet bekendgemaakt. De maatregel betekent dat huiseigenaren een duurzaam alternatief moeten installeren, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Wat betekent dit in de praktijk?

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil haast maken met het ‘vergroenen’ van woningen. Het gebruik van aardgas terugdringen past in dat plaatje. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is", verklaart De Jonge.

Hybride of elektrische warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Het warmtepompdeel verwarmt je huis zonder gebruik te maken van gas. Het apparaat kan warmte uit de bodem of buitenlucht halen en geeft die via een warmtewisselaar af aan het de verwarmingsinstallatie.

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie zo’n hybride warmtepomp te laten installeren. Kiezen voor een ander duurzaam alternatief mag ook, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.

Natuur & Milieu: 'goed nieuws'

Natuur & Milieu noemt de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de milieuorganisatie gaan zowel het klimaat als huishoudens met hybride warmtepompen erop vooruit. "Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel."

Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn afspraken gemaakt met installateurs en fabrikanten van de warmtepompen. Zo bouwen grote producenten momenteel fabrieken "waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren", aldus minister De Jonge.

Niet alle woningen geschikt voor warmtepomp

Ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen zijn niet goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Het groenere alternatief voor de cv-ketel heeft meer ruimte nodig in huis. Die ontbreekt in sommige woningen. Naast ruimtegebrek speelt nog een ander probleem. Noodzakelijke onderdelen van het warmtesysteem kunnen niet altijd buiten worden geplaatst. Dat is bijvoorbeeld bij grote appartementencomplexen het geval.

Daarom gaat er voor ongeschikte woningen een uitzondering gelden, heeft het kabinet aangekondigd. 

Subsidie tot 2030

Het kabinet wil huiseigenaren een handje helpen bij de overgang naar een duurzamere opvolger voor de cv-ketel. Daarom is er tot het jaar 2030 subsidie voor de aanschaf van een duurzame warmte-installatie, waar nu al gebruik van gemaakt kan worden. Hoe hoog de subsidie per huishouden is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen circa de 500 en 3.000 euro. 

Een hybride warmtepomp kost tussen 4.000 en 7.000 euro, aldus de Consumentenbond. Dat is inclusief installatie, maar exclusief het gedeelte van de cv-ketel.

Een volledig elektrische warmtepomp is doorgaans duurder in aanschaf, met een prijs vanaf zo’n 6.500 euro.

De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat op 7 tot 15 jaar. Tegenover de investeringskosten staat een lagere energienota. Hoe snel een warmtepomp is terugverdiend, hangt af van iemands persoonlijke situatie. Vanwege de hoge gasprijs gaat het terugverdienen van de investering nu sneller. 

Links voor meer informatie

Op de website rvo.nl vind je de precieze subsidiebedragen per apparaat.

Via de site van Milieu Centraal kunnen huiseigenaren zich oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp als vervanger van de cv-installatie. 

Informatie van de Consumentenbond over het vervangen van een cv-ketel voor een warmtepomp.

Bron: ANP, Milieu Centraal, Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Meindo
Meindo19 okt. 2022 - 10:05

Vanachter een bureau en in Den Haag is dit makkelijk praten door die mensen met een goed gevulde portemonnee. Maar hoe moet de doorsnee Nederlander en AOWer dit allemaal opbrengen. Ze zijn helemaal doorgedraaid met milieu en stikstof.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid20 mei 2022 - 8:52

Sorry hoor maar ik vind de warmtepomp volstrekte onzin. Het is een lelijk groot en lawaaierig apparaat. Kan er iets beters voor in de plaats komen? Ik woon in een oud huis met buren op ‘gehoor’ afstand! Dus bij mij komt dat ding er niet in en bij mijn buren, hoop ik, ook niet.

KeesMourits
KeesMourits19 mei 2022 - 20:43

mijn meterkast is 25 Ampere voorgezekerd. Daarmee moet ik dan wassen, koken en mijn huis verwarmen. Dat gaat dus nooit lukken.

Buitenlicht
Buitenlicht19 mei 2022 - 9:57

Het is gewoonweg "stuitend" en irritant om te zien en horen dat tijdens de Klimaatconferentie in Parijs ( 2016 ?!) al werd besloten om "van het gas af te gaan" en dat inwoners van Nederland de bijkomende maatregelen maar zelf moesten betalen ( toch??) . Er wordt nu 2022, geschermd met de kreet dat "de mensen" een lening kunnen aanvragen om alle kosten voor de transitie te kunnen betalen; maar een lening = een lening en niet een kadootje. Even de praktische problemen: een hybride warmte pomp heeft slechts de mogelijkheid om tot 50Gr. bij te verwarmen. Zo'n pomp moet geintegreerd worden op een goede !!! CV installatie hetgeen het nodige kost afgezien van het feit dat de warmte pomp continu aangesloten moet zijn op het electriciteits net. Hiertoe wordt geadviseerd om zonnepanelen "erbij"te hebben . Dit feit wordt door Min.de Jonge en alle bestuurders onder het tapijt geveegd maar die kosten komen er dus nog bij. Dan nog wat technische probleempjes: 1. De stroom van zonnepanelen moet via een omvormer op het electr. net teruggeleverd worden. De electronica (chips) in deze apparaten is op het ogenblik heel moeilijk te krijgen , zeldzame metalen en import uit China liggen hieraan ten grondslag. 2. De electrische infra-structuur (Stedin) en anderen zijn hier nog niet op ingesteld. 3. De (benodigde) technici die alle apparatuur moeten gaan installeren zijn er nog niet en de opleiding daartoe duurt ruim een jaartje. Kortom het kan allemaal wel eens "wat langer gaan duren".

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum19 mei 2022 - 5:55

Apartement hoeft dus niet, maar Monument mag ook geen buiten unit zomaar aan de gevel. Ook is deze NL regel na het plaatsen door vakman? Vaak een uitzendkracht die jou CV ketel nu komt plaatsen... dus zelf doen gaat prima, maar Duitse of Belgen leveren graag ons een ketel in of na 2026 en daar is totaal geen controle op. Ook bewees de plaatselijke woningbouw dat ketels tussen de 17 en 28 jaren oud bleven hangen wegens plannen warmtenet... dus hoe lang nog aan 't gas? Als je tapwater met Elektrische boiler doet bij 500 kuub gas in jonge woning en een Airco mono blok plaatste dus geen F gassen monteur nodig? En eventueel een houtkachel, extra vuil er naast want je bespaarde dan Hybride + CV ketel.... Rob Jetten heeft een leuk plan, maar in 2026 komen er weer verkiezingen en andere en die mogen dan de plannen uitvoeren en controleren? Ik weet dat een beetje vakman nu €60,- per uur koste of meer.... Dan is klussende buurman of zelf doen zeer rendabel en willen we dat? En de prijzen? Ik weet wat volle warmtepomp in Duitsland koste... en die zelf plaatsen voor 1/3 wat ze hier noemen? Een leuke maatregel maar nu al vele vakmensen tekort, dat gaat fout lopen!

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer19 mei 2022 - 1:20

Deze overheid komt weer met een krankzinnig plan en jaagt de bewoners op grote kosten. Alleen maar om te "slijmen" bij Brussel. Dit kabinet staat te ver af van de burgers om goed te regeren. Deze klimaatgekte moet stoppen.

2 Reacties
miennaamishaaz
miennaamishaaz19 mei 2022 - 9:10

Niet te vergeten dat Datacenter van Meta in Zeewolde. Dat is tegengehouden omdat mensen daar het nietwillen. Niet te vergeten dat datacenter verbuikt meer stroom dan een gemiddelde stad. OOK leuk voor het Klimaat akkoord

Meindo
Meindo19 okt. 2022 - 10:29

Eerst worden de boeren het moeilijk gemaakt en op hoge kosten gejaagd en nu zijn de burgers aan de beurt. Wat zal hierna weer volgen.

SpeJacq
SpeJacq18 mei 2022 - 17:15

Vreemde keuze. Het E-net is al bijna overbelast. Het aardgas vervangen door waterstof is beter. Voordat er aardgas kwam hadden we cokesgas ( 65% waterstof) in dezelfde leidingen. Capaciteit van het gasnet is 10* groter dan het E-net. Dus nieuwe CV geschikt maken voor aardgas en waterstof

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid18 mei 2022 - 14:35

Deze actie is alleen maar bedoeld om het MKB te spekken. Een warmtepomp blijft een een lelijke lawaaipapagaai.

warmenhj_97235
warmenhj_9723518 mei 2022 - 14:07

Onze woning is van 2018, gebouwd met de nieuwste materialen en HR cv ketel. Ons gasverbruik is ca 500m3 en tbv vloerverwarming, douche en warm water aan de kraan. Wat is tegen deze achtergrond een terugverdientijd en bruto investering. Het betreft een koopwoning. Wie heeft een zinnig antwoord?

1 Reactie
msermo
msermo19 mei 2022 - 4:21

Dan hangt voor het allergrootste deel af van onze overheid, die vaak privatiseert ten koste van de burger, en het falende inkoopbeleid ten opzichte van de inkoop van (reserves) aardgas. Zie o.a. deze schokkende reportage: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/klanten-van-failliete-energiebedrijven-krijgen-niet-de-beste-deal-bij-nieuwe-leverancier/ Als het aardgas door falend inkoopbeleid veel te duur wordt ingekocht, gaat u ook met slechts een aardgas verbruik van 500m3 veel extra betalen voor uw aardgas. Terug naar uw situatie, gezien uw verbruik, zal de terugverdientijd waarschijnlijk (veel) langer zijn dan 7 jaar, u moet dan hopen dat de warmtepomp in de tussentijd geen storing krijgt, of kapot gaat. Conclusie, gezien de vele onzekerheden is er helaas nog geen juist antwoord te geven.

jomaguns
jomaguns18 mei 2022 - 12:46

wat moet ik nu met een hybride pomp als je van het gas moet? dan heb je er toch niets meer aan.

Engelse drop
Engelse drop18 mei 2022 - 12:43

Het verbranden van gas is groener dan het verbranden van al die jonge bomen voor de energie.

msermo
msermo18 mei 2022 - 11:32

De hoge aardgasprijs is expres veroorzaakt door het kabinet Rutte, omdat het kabinet wil dat de Nederlandse consument van het aardgas afgaat, of dit nu kan of niet. Zie b.v. deze Tweet: https://twitter.com/ENCOT8/status/1519655970259017729 Nederland zelf beschikt (ver) op zee, nog over genoeg aardgasvelden voor de komende tientallen jaren, maar heeft bewust gekozen voor het gebruik van houtige biomassa, waarvoor nu (aantoonbaar) hele (oer)bossen worden gekapt...

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz18 mei 2022 - 12:14

Exact, Dictator Rutte, wilde het afwachten, Dit gaat weer een herhaling worden van de toeslagen affaire, maar dan is het de Energie_affaire. Hopelijk stemmen mensen dan niet weer op Kabinet rutte, of word hij vervannen van regeren voor X jaar. omdat zijn kabinet al 2x is gevallen

Dikoz
Dikoz18 mei 2022 - 11:21

"Een hybride warmtepomp kost tussen 4.000 en 7.000 euro, aldus de Consumentenbond. Dat is inclusief installatie, maar exclusief het gedeelte van de cv-ketel." Exclusief? Dus de minister verwart kosten met meerkosten? Wat kost mij nu echt een werkende verwarming? €4.00-7.000 of €4.000-7.000 plus de aanschaf en installatie van een CV ketel van €1000-2000? Hoe gaat het met de slangen tussen het buiten staande en binnendeel? Nu zit alles in de betonnen vloer wegwerkt. Moeten er 2 slangen bijgeharkt worden van buiten naar de CV-kast? Zijn dat ook nog extra kosten? Ik lees ook dat soms de radiotoren vervangen moeten worden. Is dat zo? In welk geval en wat kost dat? De CV ketel levert warm water en neemt de verwarming over als het vriest. Dat zijn nu juist de momenten waarop je het maximale vermogen nodig hebt. Dus het vermogen van het CV deel kan niet minder worden om kosten te sparen? Als ik dan alles heb laten installeren en de terugverdientijd is 7-10 jaar, kan de gemeente dat toch nog met een eigen oplossing komen binnen die 7-10 jaar zoals stadsverwarming?

Helen 66
Helen 6618 mei 2022 - 11:07

Als de Overheid dit wil, dan betaalt de Overheid dat ook maar voor de volle 100%. De terugverdientijd is veel te lang en als je 70+ bent, ben je al dood voordat die tijd voorbij is. Daar ga ik niet meer aan beginnen. Bovendien is er geen ruimte. Waar de CV ketel nu hangt kan er niets meer bij ivm schuin dak, het kan nu net. Ook buiten geen plaats voor zo'n kast. Ik heb geen uitbouw zoals buren aan weerszijden, waarop het geplaatst kan worden. Daarbij komt dat het elektranet niet is berekend op al die warmtepompen en elektrische auto's, Het elektranet in de Gemeente Ede is vol, dus ook zonnepanelen plaatsen heeft geen enkel zin meer. Nieuwe woningen, bedrijven en scholen kunnen hierdoor niet meer gebouwd worden. Wij moeten dus als alternatief worden aangesloten op het Gemeentelijke warmtenet, dat in handen is van een buitenlandse investeerder, die WINST maken als harde eis heeft gesteld. Dus monopolie en aan de buitenlandse goden overgeleverd. De Gemeente heeft nl. niets meer in te brengen. Als burger ben je de dupe van idiote besluiten van het kabinet. De EU heeft gas GROEN bepaald en er is gas in overvloed. Doe de gaskraan in Groningen maar open en geef de winst aan de Groningers. Nu pompen ze gas op voor Duitsland, dus waarom niet voor eigen land?

1 Reactie
henryw210
henryw21018 mei 2022 - 11:28

inderdaad de mensen moeten maar door de overheid bepaald als ze nou eens zorgen het electriciteitsnet in orde is denk aan de tig electro auto,s wordt nog wordt verkocht in de toekomst en iedereen kan kiezen hoe je je energie opwekt en er is gas genoeg zeker nog voor 100 jaar wereldwijd en groener als gas kun je niet gaan en de mensen waar t gas gewonnen wordt goed compenseren en niet alle winst is voor de nam en overheid

brigges
brigges18 mei 2022 - 10:36

Ik zie dit met angst en beven tegemoet m.b.t. de geluidsoverlast die deze apparaten veroorzaken. Als de hele straat, je buurman of jij zelf zo'n ding aanschaft kan je geluidsoverlast verwachten en wakker gaan liggen van die hinderlijke monotone zoemtonen. Nee, de ontwikkelingen zijn nog niet zodanig dat je onbezorgd hierop over kan stappen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!