Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wapen je met deze tips tegen tropisch hete zomerdagen

31 jul 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
hittegolf zomer warm thermometer
De zomer van 2020 is amper een week onderweg en de eerste tropische dagen dienen zich al aan. Hoe zorg je voor een goede nachtrust tijdens een plaknacht? Hoe sport je verstandig? Hoe koel je warme lucht zónder een airco? En wat kun je doen om je hond of kat tegen de hitte te beschermen? We zetten Kassa’s beste hittetips op een rijtje.

Houd ramen dicht, weer de zon

Het is verleidelijk om met warm weer ramen en deuren de hele dag open te zetten. Dat is niet verstandig, omdat je dan juist hete lucht het huis binnenlaat. Houd overdag ook je gordijnen, lamellen of luxaflex dicht. Zet ’s alleen ‘s ochtends vroeg en ’s avonds je ramen open. Als je ze tegen elkaar openzet, creëer je een verkoelende luchtstroom.

Voorkom een slapeloze plaknacht

Zie je op tegen een plaknacht met veel zweet en weinig slaap? Neem een lauwwarme douche voor je het bed in duikt. Dit verkoelt je lichaam en daarmee vergroot je de kans dat je snel in slaap valt. Wat ook helpt is iets actiefs doen (hardlopen, fietsen) voor je onder de douche stapt. Zo zakt je lichaamstemperatuur nóg wat meer.

Sporten tijdens warmte

Ga je sporten als het warm is? Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder je jouw limiet bereikt. Doe je warming-up dan ook in de schaduw. Zweet kan makkelijker verdampen als je kleding aan hebt die licht en ademend is. Wit is de beste kleur voor je sportoutfit. Ga in de ochtend- of avonduren sporten zodat je de hoogste temperaturen ontloopt. Drink en eet om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen. Een cooling-down na afloop is extra belangrijk bij dit warme weer.

Koele lucht zónder airco

Heb je geen airco omdat die duur is in aanschaf, slecht voor het klimaat of funest voor de stroomrekening? Huishouddeskundige Zamarra heeft een praktische tip voor je. Benodigdheden: een ventilator en een koelelement. Dat laatste kan bijvoorbeeld een koelmanchet zijn voor een fles wijn. Plaats deze achter je ventilator. Zo wordt aangenaam koelere lucht je kamer in geblazen. Zorg wel voor een bakje eronder voor druppels en ter voorkoming van kortsluitingsgevaar. Het RIVM raadt in verband met verspreiding van het coronavirus aan om ervoor te zorgen dat "dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat." Bekijk de video met Zamarra's tip!*
*Zie je geen player? Voor YouTube-video’s wordt gebruik gemaakt van ‘social cookies'. Wijzig hier je cookievoorkeuren door die ‘voor sociale media’ groen aan te vinken. Wil of kan je dit niet? Kijk Zamarra op Kassa's YouTube-kanaal.

Rode Kruis: beter geen ventilator in gemeenschappelijke ruimte

Let op: volgens het Rode Kruis kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. In een gemeenschappelijke ruimte is het advies dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheid is. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor meer kans op besmetting met het coronavirus. Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn.

Advies aan ouderen: drink voldoende

Bij hitte zijn het juist ouderen die risico lopen, waarschuwt het Rode Kruis. Uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel terwijl ze wel genoeg moeten drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden: zo'n twee liter per dag.

Hou rekening met je hond

Mensen puffen en zweten wat af als het kwik boven de 30 graden komt. Ook je huisdier kan onder hitte lijden. Wist je dat een hond maar weinig zweetklieren heeft? Door te hijgen en via de voetzooltjes raakt het dier warmte kwijt. Wil je de hond uitlaten? Gebruik de koelere ochtend en avond voor langere wandelingen. Vermijd het warme asfalt, zand en stenen. Als je hond van zwemmen houdt, dan is dat natuurlijk een goede manier van afkoeling. Verder moet je een hond nooit achterlaten in een auto op een hete dag. Tien minuten kunnen al fataal zijn.

Zo houd je rekening met je kat

Katten zoeken vaak zelf koelere plekken op in en om het huis. Mochten die er niet zijn, help dan een handje door een schaduwrijk plekje te maken. Je kunt bijvoorbeeld twee platen tegen elkaar aanzetten om schaduw te creëren. Zorg dat je kat zich niet al teveel inspant. Ga bijvoorbeeld niet met een speeltje spelen.
Zorg er altijd voor dat er voldoende vers drinkwater is voor je huisdier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf26 jun 2020 - 11:51

Ik zie nog steeds veel mensen met honden op strand. Overdag moeten die altijd over het brandende zand lopen alvorens ze bij zee komen. Waarom kunnen ze niet wachten met uitlaten tot het na 7 uur is? Pas dan is het zand voor iedereen beloopbaar. De hele dag dat beest meenemen naar het strand voor het eigen genoegen is een ware kwelling. 

j85hekke
j85hekke24 jun 2020 - 12:22

Douchen voor je naar bed gaat zorgt voor extra warmte in huis wat dan de hele nacht blijft hangen. Dat is mijn ervaring en dan kun je buiten gaan zitten ipv slapen.