Kassa

Wanneer kom je in aanmerking voor hulp van de voedselbank?

02-11-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
21225 keer bekeken
  •  
Voedselbank 1127

Je hoopt zelf nooit in een situatie te belanden waarin je er afhankelijk van bent, maar het is wél goed dat dit vangnet bestaat. We hebben het hier over de voedselbank. Door torenhoge inflatie en de energiecrisis zien steeds meer Nederlanders zich genoodzaakt een beroep te doen op voedselbank. Maar wanneer kom je eigenlijk in aanmerking voor een voedselpakket, en wat kun je doen als je niet aan de criteria voldoet?

De voedselbank is niet voor iedereen toegankelijk: er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen, wil je ervoor in aanmerking komen. Er wordt voornamelijk gekeken naar je inkomsten en uitgaven, en het geld dat je na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water en licht verblijft om uit te geven aan kleding en boodschappen. 

Vastgestelde norm

Om dit overzichtelijk te houden, heeft de voedselbank voor alle verschillende soorten huishoudens normbedragen vastgesteld. Houd je na het betalen van je vaste lasten minder geld over dan het normbedrag dat op de samenstelling van jouw huishouden van toepassing is? Dan kun je naar de voedselbank. Met het oog op de recente ontwikkelingen heeft de voedselbank de inkomensgrens bovendien verruimd, zodat meer mensen aanspraak kunnen maken op een voedselpakket. Hieronder hebben we de criteria voor je op een rijtje gezet.

  • Voor een eenpersoonshuishouden ligt de norm op 300 euro per maand, voor een huishouden dat uit twee personen bestaat ligt die norm op 410 euro per maand. Het volledige overzicht van normbedragen kun je hier vinden.
  • Om in aanmerking te komen voor een pakket mag je als eenpersoonshuishouden maximaal 750 euro aan spaargeld hebben en als meerpersoonshuishouden 1500 euro.
  • De eventuele overwaarde van je huis wordt niet meegenomen bij de berekening. 
  • Het is voor de voedselbank noodzakelijk om inzicht te krijgen in jouw financiële huishouding. Op die manier moet vastgesteld worden dat je inderdaad recht hebt op een pakket. Dit gebeurt alleen in overleg en met toestemming van jou. 

Mogen studenten ook gebruikmaken van de voedselbank?

Nee, studenten mogen geen gebruikmaken van de voedselbank. De voedselbank probeert enkel mensen te helpen die diep in de financiële problemen zitten. Je kunt je als student dus niet zomaar melden bij de voedselbank, tenzij je diep in de schulden zit en je te maken hebt met beslagleggingen. De studieschuld telt niet.

Heb ik voor onbepaalde tijd recht op een pakket van de voedselbank?

In principe heeft iedereen drie jaar recht op een pakket. Er is gekozen voor een termijn van drie jaar omdat deze gelijk is aan de termijn van schuldhulpsanering. Is het pakket na drie jaar nog steeds nodig? Het lokale bestuur van de Voedselbank beoordeelt dan de individuele situatie.

Hoe werkt het intakeproces?

Voedselbanken in Nederland zijn doorgaans weliswaar aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, het zijn zelfstandige stichtingen. Daarom kunnen er verschillen zijn in de intakeprocedure. 

Soms mag het aanmeldformulier dat je nodig hebt bijvoorbeeld enkel ingevuld worden door een hulpverlenende instantie. Het is dus verstandig om contact op te nemen met de voedselbank bij jou in de buurt over het intakegesprek. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op deze website kun je door het invullen van je postcode een voedselbank bij jou in de buurt vinden.

Hoewel de intakeprocedure per voedselbank kan verschillen, moet je in alle gevallen de volgende gegevens meenemen.

Welke gegevens en informatie moet ik meenemen naar het intakegesprek?

  • Een PDF-bestand van de rekeningafschriften van de laatste twee maanden
  • Indien je onder bewindvoering staat, moeten een aantal formulieren worden aangeleverd. Het gaat dan om de leefgeld- en bewindvoerdersrekening en het schuldenoverzicht. Ook de beschikking bij uitspraak van de rechter over de Wettelijke schuldsanering moet worden meegenomen.
  • Beheer je je financiën zelf? Dan is enkel het PDF-bestand van de rekeningafschriften voldoende. 
  • Het aanmeldformulier dat met de uitnodiging mee is gestuurd. moet ook meegenomen worden. In dit formulier moet aangegeven worden wat de samenstelling van het huishouden is.

Wat als ik net niet aan de voorwaarden voldoe?

Voedselbanken richten zich op de groep mensen die het hoofd (bijna) niet boven water kan houden. Daarbij worden strenge criteria gehanteerd; enerzijds omdat er ergens een grens getrokken moet worden, anderzijds om te zorgen dat de hulp ook echt bij de juiste groep terecht komt. 

Door de huidige crises in het land zijn er steeds meer mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank. Door de groeiende behoefte aan voedselpakketten en het gelijktijdig veranderende beleid van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan, is de voedselbank bang om op termijn niet meer in de behoefte te kunnen voorzien. Dit is nog een reden om bovengenoemde criteria te hanteren. 

Voldoe je dus niet aan de criteria? Dan heb je geen recht op een voedselpakket. 

Wat kan ik doen als ik niet naar de voedselbank kan?

In veel gemeenten rukken gelukkig wel verschillende buurtinitiatieven op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de weggeefkastjes; kastjes die door buurtbewoners gevuld worden met eten dat over is zodat mensen die het nodig hebben hier gratis gebruik van kunnen maken. 

Verder is deze website van de Rijksoverheid ook erg handig. Hier kun je makkelijk uitzoeken of je in aanmerking komt voor eventuele toeslagen en ook kun je per gemeente zien of er middelen beschikbaar zijn om te helpen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

clearmaker
clearmaker9 nov. 2022 - 15:41

"Om in aanmerking te komen voor een pakket mag je als eenpersoonshuishouden maximaal 750 euro aan spaargeld hebben en als meerpersoonshuishouden 1500 euro." Leeft de overheid nog in de middeleeuwen? Wat is *spaargeld* ? Een participatie-uitkering is al hoger dan deze bedragen. laat staan de toeslagen !!! en volgende "De eventuele overwaarde van je huis wordt niet meegenomen bij de berekening. " Ok, dus mensen die zich bewust in de schulden gestoken hebben, hebben wel recht op een pakket van de Voedselbank? En iemand die een Mercedes SUV bezitten van nog geen jaar oud zijn ook welkom? Want ik kom regelmatig langs 2 Voedselbanken en zie dan de man in een dure SUV staan wachten honderd meter verderop, en de vrouw doodleuk een voedselpakket ophalen !!! Zo weet ik ook een geval van iemand die in de ziektewet liep en "werkte" op een werkbedrijf wegens het minder begaafd zijn, loopt daarbij 4 krantenwijken en krijgt notabene nog een extra toeslag van de Wajong. Alleen al omdat deze persoon werkt bij werkbedrijf *gemeentenaam*, schijnt ze recht te hebben op hulp van de Voedselbank ? Netto inkomen ca. € 2.200 , inkomensverklaring werkbedrijf en toeslag Wajong was voldoende ??? De 4 krantenwijken werden uiteraard niet gemeld. Er word mijns inziens aanzienlijk misbruik gemaakt van de Voedselbanken. Dat wil niet zeggen dat ik de meerderheid die er wel recht op heeft afkraak, het is sowieso beschamend in een rijk land als Nederland dat voedselbanken nodig zijn.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 nov. 2022 - 9:58

Fijn dat u het beschamend vindt dat voedselbanken in Nederland bestaan. Voor de rest is het een betoog dat denk ik gebaseerd is op vermoedens en van-horen-zeggen als u eerlijk bent toch? Hoe is het mogelijk dat u van afstand zo'n gedetailleerd inzicht hebt in hoe anderen financieel rondkomen? En wat is 'aanzienlijk' misbruiken eigenlijk. Kunt u dat hardmaken met cijfers en/of onderzoeken? De Voedselbanken hielpen in 2020 zo'n 160000 mensen. Dat aantal gaat onder de huidige omstandigheden in rap temp omhoog. Vooruit, laten een paar mensen 'misbruik' maken van de Voedselbank. En wat dan nog?

.aagje
.aagje8 nov. 2022 - 7:59

Hoe vreemd dat je in je eentje 300 en met z,n tweeën 410 mag hebben .

Liesmal9
Liesmal97 nov. 2022 - 22:22

Wat ik wel jammer vind en ik hoef alle tegen berichten niet te lezen, dat je de mensen die respectievelijk voedsel bij de voedselbank en kleding bij de kledingbank ophalen bijna nooit terugziet in een vrijwilligersklus bij deze instanties. Of evt. als vrijwilliger in de verschillende voedseltuinen in Den Bosch, dan mag je na wat klussen gedaan te hebben ook eten en evt. bloemen meenemen. Win win situatie.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 nov. 2022 - 6:11

Kunt u deze uitspraak onderbouwen met onderzoek? Of links naar artikelen waar we dit kunnen lezen? Het is toch hopelijk niet zo maar een vermoeden of zo?

Silliejeanie
Silliejeanie7 nov. 2022 - 16:34

Het termijn van drie jaar omdat deze gelijk is aan de termijn van schuldhulpsanering. Is heel logisch. Wat ik niet begrijp is dat het pasje slechts 6 maanden geldig blijkt te zijn...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!