Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wanbetaler kost bedrijfsleven 15 miljard

23-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
incasso-rekening_02.jpg
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2010 een recordbedrag van 15 miljard euro moeten afboeken aan onbetaalde rekeningen. Omgerekend is dit 900 euro per Nederlander, blijkt uit de maandag gepubliceerde European Payment Index 2011 van Intrum Justitia, een onderzoek naar betaalgedrag in Europa.
In 2009 bedroegen de kosten van wanbetalers 14,8 miljard euro en in 2008 was dit 13,3 miljard euro. Opvallend is dat de overheid en bedrijven er vorig jaar gemiddeld respectievelijk 47 en 43 dagen over deden om hun rekeningen te betalen, ruimschoots langer dan de standaardbetalingstermijn van 30 dagen. Consumenten betaalden hun rekeningen na gemiddeld 33 dagen. ,,Als wetgever moet je het goede voorbeeld geven. Zorgelijk, want dit is een absolute bedreiging voor veel bedrijven die ondanks de voorzichtig aantrekkende economie nog zeer kwetsbaar zijn'', waarschuwt Edwin Prevoo, directeur bij Intrum Justitia Nederland. Hij wijst erop dat rekeningen in landen als Finland, Zweden en Noorwegen veel sneller worden betaald dan in ons land. ,,In Nederland wordt slechts 55 procent van de facturen binnen 30 dagen betaald, terwijl dit in Zweden 70 procent is'', aldus Prevoo. Het verschil in betaalgedrag komt volgens hem vooral door de verschillen in wetgeving. Zo zijn debiteuren in Scandinavië verplicht om naast de wettelijke rente een boete te betalen wanneer rekeningen niet of te laat worden voldaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!