Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Walm van goedkope kaarsen kan kanker veroorzaken'

19-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
2027460.jpg
Wie graag een bad neemt omringd door kaarsen of lange avonden bij kaarslicht dineert, moet zich misschien nog eens bedenken. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de walm van goedkope kaarsen op termijn kankerverwekkend kan zijn. Dat hebben Amerikaanse media donderdag geschreven.
Bij verbranding van paraffine, de stof waar de meeste kaarsen van zijn gemaakt, komen verscheidene slechte stoffen vrij. Onder meer benzeen en tolueen verbranden niet omdat de temperatuur van de kaars te laag blijft. Tolueen kan duizeligheid veroorzaken, benzeen is een giftige stof die ook in sigarettenrook zit.
De onderzoekers van de South Carolina State University waarschuwen voor klachten als astma en allegieën, die kunnen worden veroorzaakt door walm van kaarsen. ,,Eens in de zoveel tijd een kaars branden zal niet zoveel invloed hebben. Maar elke dag veel paraffinekaarsen aansteken in een afgesloten ruimte, zoals een badkamer, zou problemen kunnen veroorzaken'', aldus onderzoeker Amid Hamidi.
Hij vreest verder dat veel mensen denken dat ze allegieën hebben of lijden aan benauwdheid, terwijl die klachten in feite worden veroorzaakt door de walm van kaarsen.
De wetenschappers ontdekten de giftige stoffen doordat ze vijf uur lang kaarsen lieten branden in een ongeventileerde ruimte. Daarna werden de chemische stoffen in de kamer geanalyseerd. Dezelfde test werd gedaan met kaarsen met bijenwas en met kaarsen van soja. Daar werden geen gifstoffen bij aangetroffen. ,,Hoewel deze kaarsen duurder zijn, zijn ze ook gezonder'', aldus Hamidi.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!