Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wakker Dier strijdt tegen megakippenfarm

25-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3974192.jpg
Stichting Wakker Dier blijft strijden tegen megapluimveehouderij Van Deurzen in het Gelderse Groesbeek. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat de Algemene Inspectiedienst (AID) zich uitspreekt over een herstart van het bedrijf en schreef minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) daarover dinsdag een brief.
De pluimveehouderij telde vorig jaar 300.000 kippen en was daarmee het grootste pluimveebedrijf van Nederland. De Raad Van State vernietigde vorig jaar de milieuvergunning omdat het bedrijf te veel overlast veroorzaakte. De kippenfarm wil opnieuw beginnen, maar nu met 232.000 kippen. De gemeente Groesbeek bevestigt dat daarvoor een vergunning is aangevraagd.
Wakker Dier spreekt van een legbatterij en dat is volgens haar tegen het Legkippenbesluit uit 2003. Dat besluit schrijft voor dat alleen in stallen van voor 2003 legbatterijen mogen worden gehuisvest. Het Groesbeekse bedrijf bouwde stallen in 2002, maar overtrad daarbij milieu- en bouwwetgeving, aldus Wakker Dier.
De stichting vroeg de AID op te treden tegen de voorgenomen herstart met 232.000 kippen. De dienst stelt echter dat zij pas kan gaan controleren als het bedrijf daadwerkelijk van start is gegaan. Daarop stapte Wakker Dier naar de minister.
De gemeente Groesbeek laat weten dat op de vergunningsaanvraag vijf bezwaren zijn binnengekomen. Een eventuele verlening van de vergunning kan nog twee maanden op zich laten wachten, aldus een woordvoerder.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!